PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TOPLOTNA ČRPALKA - pomoč pri izbiri.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
staher, in kako boš ti vedel kakšno ima kdo hišo? Ti sprašuješ o porabi... na forumu imajo 11kw tč tako na NEH, kot na "poratnih" hišah. Torej?
(12.2.2020 ob 16:37)staher Napisal: Pozdravljeni,
Imam hišo 120m2 spodaj in podstrešno, ki še ni v uporabi 60m2, bo pa v prihodnjosti.
Nekaj podatkov:
-Stena 30cm
-Izolacija 12cm
-Okna vrata les zasteklitev 3 slojna
- radijatorji + talno 20m2
-Sedaj se ogreva na pelete poraba na zimo 3t kvaliteta A1. Ogreva se samo 120m2
- Hiša je na sončni legi
Malo s tvojimi številkami:
   Peleti   3000kg x4,7kwh=14100kwh  
   elektrika pri meni (Vt 30% +Mt70%) = 0,11E/kwh (odvisno od dobavitelja )
   14100Kwh  X  0,11E       =1551E   če bi kuril z elektriko!
   3000 kg  X 0.29E /kg (?) = 870E    je  cca 50% ceneje kod z elektriko.
   14100KWh: 3 (cop) = 4700kwh X 0,11E =517E    toplotna črp.
    14100      : 2         = 7050kwh x 011E  = 775€   280E na letni ravni.
  COP = trenutno razmerje vleče iz elektike  KW  in tiši v vodo  KW.  Če porabi 2kw ven da 8kw =cop 4
Pomembna je letna učinkovitost toplotne črpalke . Se upošteva koliko je cez leto porabila in koliko je v tem času oddala.
Spisek na skladu ima minimalne pogoje.
Z najboljšim izkoristkom zrak voda dosegajo zemja voda.
Katere so  , Ti zdaj ne bom .... , da se kdo ne razpoči!
Če doplolniš podatke je topla voda v teh 3t so točni? kako greješ ure  toplota ???.  kako si zadovoljen,     lahko še malo dopolnim.

Kar se tiče KLIMA toplotne ,  so  res pomembni vsi detaljčki .
Prave toplotne se je potrebno držati predpisanih pogojev in si zmagal.

Bond 001 ti ne glej , ker že vse veš.

V priponkah je bav bav! POZOR   NE odpiraj!!!

http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html

https://www.ekosklad.si/uploads/c0c9362b...nam_tc.pdf

Pozorno poglej 7 / 8 stran in graf sliko 4. Če greješ na 50c namesto na 35 , je 1,2 točke slabši cop.
Lahko si zarišeš kako boš obratoval in kje pristaneš!!
https://www.bosch-climate.rs/files/uputs...0aw_RS.pdf

IVT  JE PRAVA TOPLOTNA ČRPALKA  !!!
Soca Ni , me poceni greti hiti!!!!

Priložene datoteke Predogledne slike

Sonce 65
No tole, pa je zelo uporabno!
Hvala!

Celo leto + topla voda nisem pokurol več kot 3,5 t pelet A1, letos bo vrejetno malo manj.
Radi imamo 22 pomoči na 20, dugače zadovoljen. Težavo imam z prostorom za pelete.
V temi poraba toplotne črpalke boš našel podatke, ki jih želiš imeti. Na začetku, ko so bili vsi še bolj zagriženi, so vpisovali vse mogoče podatke, o kvadraturi, izolaciji, stavnem pohištvu, mikrolokacij, zunanje temperature,letni SCOPi itd.
Sigurno boš našel kakšen primer, ki ima podobno konfiguracijo kot ti.
Sam imam letno povprečni strošek zadnjih sedem let pod 600 euro za cca. 140 m2 in 8 cm izolacije. Skratka zelo povprečno izolirana hiša, pa sem strošek napram olju znižal za 3x. Pri peletih moraš računat vsaj na 50% prihranek, pa odpade skrb za skladiščenje, vlago, samo kvaliteto peletov, da ti polž ne zašteka, servis, čiščenje dimnika itd. Vse to pri TČ odpade.
Za tvojo hišo bi bila najprimernejša nova Toshiba HP 8kw. Naprava je dvoventilatorska, neslišna in pa dovolj zmogljiva. Jo testiram drugo leto in ni pripomb na 212m2 z radijatorji. Pa tudi upravljanje so nekaj spremenili. Kar se okvar tiče pa itak nima konkurence

Za tvojo hišo bi bila najprimernejša nova Toshiba HP 8kw. Naprava je dvoventilatorska, neslišna in pa dovolj zmogljiva. Jo testiram drugo leto in ni pripomb na 212m2 z radijatorji. Pa tudi upravljanje so nekaj spremenili. Kar se okvar tiče pa itak nima konkurence

<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Jaz sem pa mislil, da samo mene "hebe" ta forum.......
(18.2.2020 ob 20:08)Homer Napisal: Jaz sem pa mislil, da samo mene "hebe" ta forum.......

Sam sem prišel do zaključka, da ti ne prikaže objave, če se ravno popolni stran. Sam sedaj vedno stisnem na "objavi" pol pa, če se ne vidi objavljeno kliknem na "predogled". Takrat običajno vidim ali je prispevek že objavljen ali še ne.
Prvič prtisnes predogled in potem objavi in gre čez.
Objavi se vedno, samo strani včasih ne osveži. Jaz skopiram svojo objavo (za vsak slučaj), pa potem osvežim stran.
(18.2.2020 ob 20:08)Homer Napisal: Jaz sem pa mislil, da samo mene "hebe" ta forum.......
Idea  sam mene (nedolgo nazaj...) pa si hotel prikazat ….?!  Alergeni... Big Grin 

Citat:Toshiba HP
Kolkor vem..., nekdaj nisi bil naklonjen HI, HP in podobnimi imeno(delo)vanjem...?
 Čeravno so v teh pogojih delale zgolj del ex zim....
Po novem jih odobravaš, ter reklamiraš ?   
Ok pri tem HP8 , gre za izo… bunker.

Očitno pa je tudi 3 H HT prava? Tud na pogled zgleda... Wink  
 Ne prej ... do dandanes, ko spet promoviraš (razen rednih odlomkov...) pa jih za potratnejše objekte in rad. og. ni bilo (razen DHT), no, pa zdej 3H HT ?! 

Žal ne gre...  mimo... Blush
(18.2.2020 ob 20:52)pentax Napisal: Prvič prtisnes predogled in potem objavi in gre čez.

Jaz samo F5 pritisnem, če zašteka.
(18.2.2020 ob 23:50)bohinc Napisal:
Idea  sam mene (nedolgo nazaj...) pa si hotel prikazat ….?!  Alergeni... Big Grin 

Citat:Toshiba HP
Kolkor vem..., nekdaj nisi bil naklonjen HI, HP in podobnimi imeno(delo)vanjem...?
 Čeravno so v teh pogojih delale zgolj del ex zim....
Po novem jih odobravaš, ter reklamiraš ?   
Ok pri tem HP8 , gre za izo… bunker.

Očitno pa je tudi 3 H HT prava? Tud na pogled zgleda... Wink  
 Ne prej ... do dandanes, ko spet promoviraš (razen rednih odlomkov...) pa jih za potratnejše objekte in rad. og. ni bilo (razen DHT), no, pa zdej 3H HT ?! 

Žal ne gre...  mimo... Blush

Itak, da ne. In prav zaradi takih, kot si ti, se mi ne da kaj dosti več na tem forumu razpravljati o teh zadevah, čeprav o tem veliko vem iz prakse in ne tako kot ti iz sanj! Jaz jo imam doma na testiranju drugo leto in vem o čem govorim.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Toshiba je nardila zanimivo toplotno. Najverjetneje najvecji uparjalnik glede na konkurenco. Vse 11kw masine bi delale dosti bolje po mojem mnenju ce bi jih omejili na 8kw. Kaksna je pa razlika v porabi med Toshibo in Mitsubishiem katerega si imel prej?
(19.2.2020 ob 11:13)telmos Napisal:  čeprav o tem veliko vem iz prakse in ne tako kot ti iz sanj! Jaz jo imam doma na testiranju drugo leto in vem o čem govorim.

Tega ti nisem nikdar oporekal, kadarkoli si pisal drugače si zavajal (da se izrazim nežno...)
Lahko imam res srečo? Vendar ne edini ! Poznam jih kar nekaj (še več monter-ji), z isto ali drugimi firmami TČ, ki se bližajo desetletju ogrevanja (kot sem...) bp. 
Čeprav poznamo tvoje&comp. napovedi tem TČ..., kot bridek konec oz. ne dolge ''življenske'' dobe. Torej ni iz sanj... Idea  V deseti seziji (pri meni) odletel zgolj rele faz. 

Mogoče so o teh napovedih škodoželjno sanjali comp.vrači... , za vse tiste, ki niso vgradili PSS promo TČ?!  
Kar precej jih več ni..., oz. nič ne poroča?!

In spet si se spretno ognil bistva: zakaj npr. HP, ob odlični izo.?
 Včasih nisi odobraval HI HP, VT ... razen edineHT?! Kot ne mnoštvo tvojih privržencev. Kateri so ti ''slepo oprostili'', da o FW nimaš najboljšega mnenja..., čeprav bi ga radi videli... Še vedno drži?!
Kateri izmed njih se čudi , kaj zmore podhranjen Lt...
Čeravno je že npr. mnogo let Timi11 dokazoval, na nič rožnatih razmerah (rad. og.), kaj zmore primerno velika Daikin lt !
 Marsikaj vsebuje PSS...ne zgolj sanje, sam (po)iskat je treba …  Wink , komur spomin ne seže..., je nov itd...
Citat:Kaksna je pa razlika v porabi med Toshibo in Mitsubishiem katerega si imel prej?

Če me spomin ne vara, je ob tem naredil objektu super izo., tko ... da ….?
A ne izoliral je pa že prej. Še pred Panasonicom, če me spomin ne vara. Potem je imel micko in zdaj, če prav razumem, Toshibo. Res pa je da tudi tako ne gre kar direktno primerjati. letos bo skoraj pol manj pri nas kot v sezoni 2016/17. Ista bajta, še vedno ista TČ...
1 2 3 4 5 ... 32 Pojdi na stran 
Iskanje po temi