Objave: 4568
Teme: 210
Ocena:
3
Včeraj sem dobil ogljeni filter odorsok 125 X 300mm. Stvar ima precejšni upor, zato sem moral vstopni ventilator precej naviti.
Po sliki mi ni bilo najbolj jasno, kako cela stvar izgleda, je pa zelo enostavna. Okrogla vreča iz ogljenega "filca" s premerom 13cm in globine 30cm. Za oporo ji služi mreža in dva zložljiva obroča. V original pakiranju sta vreča in mreža zvita, obroča pa kot 2 jekleni palici.
Ko stvar sestaviš, jo natakneš na 125mm cev in nanjo zalepiš s priloženim trakom. Skozi to cev odhaja zrak v hišo.
Ker imam ventilator premera 17cm, sem ga dal pred odorsok in sicer v cev premera cca 21cm (na eni strani), z druge strani pa nekako vstavil odorsok. Tako gre zrak skozi filter od zunaj na not. Z zunanje strani je odorsok obložen s tkanino, tako da bo enostavno odstraniti prah, ki bo prišel skozi grobi filter (cca 4mm debela pena za hlajenje pri elektronskih napravah), ki je takoj na vhodu svežega zraka, tako da mrčes ali kaki ptiči ne bi prišli v vstopni kanal.
Če bo stvar dobro delovala, se bom naslednjič verjetno odločil za velikost 150 X 600, da bo upor zraka znatno manjši.
Ocena:
3
Čez podaljšani vikend sem namestil "kilerček" dimenzij 20 X 40 X 5cm in skozenj poslal vodo iz zemeljskega kolektorja površine cca 10m^2 na globini 1,2 do 1,6m. Voda iz kolektorja ima 15,5°C, vstopni zrak (ki se zaradi sonca na podstrehi š nekoliko segreje) pa se ohladi na dobrih 17°C.
Cirkulacijska črpalka je od računalniškega vodnega hlajenja, namesto z 12V je napajana z nekaj manj kot 10V in vleče cca 7W.
Vlaga v prostoru se suče okrog 60%, zunaj pa tudi ni neke sparine, zato zaenkrtat še ni možnosti in potrebe po razvlaževanju, čemur naj bi poleti služilo hlajenje vstopnega zraka.
Ocena:
3
Zanimivo. Z izmenjevalec brez plastičnih usmerjevalnikov na vsakih par cm sem uporabil pro testnem modelu izmenjevalca. Razmišljal sem o teh z usmerjevalnikih a se raje odločil za dvojni C izmenjevalec brez usmerjevalnikov. Imam oziroma sem imel pa daljši srednji protitočni del, kar me rešuje.
Izkoristek omenjen v pdf-ju je zaradi pri nih krajšega protitočnega področja razmeroma majhen, vračilo vlage je pa kar veliko, je pa kriza, ker se vračilo vlage povečuje, če se povečuje vlaga v prostoru, še zlasti če prihaja do kondenzacije v izmenjevalcu, zato je takale stvarca potrebna loput za mimohod zraka skozi kak kovinski izmenjevalec, drugače se ti jeseni in spomladi vlaga povzpne v nebo.
Objave: 1678
Teme: 112
Ocena:
0
Tone svaka ti čast samograditelju. Prvo kar sem bral o tebi pred leti je bil ultra solarni sistem, potem sem bil v drugih vodah zdaj, pa berem o solo prezračevanju in rekuperaciji. Bravo.
Ocena:
3
Ko se enkrat lotiš se ti kar odpirajo nove možnosti, začelo se je z izzivom kako iz nič kartona narest super rekuperator in ker ne kapituliram rad, probleme rešujem, prihajajo novi problemi, izzivi ... Problem je samo, da na koncu ne znam več živeti brez problemov, dela... oziroma samo s pirom pod marelo :) Skratka nič ni za vse :)
Ocena:
3
Pred cca 14 dnevi preklopil na rekuperacijo preko v spletniku opisanega protitočnega kartonskega rekuperatorja. Bal sem se, da bo vračal preveč vlage, a zaenkrat kar gre, vlaga v prostoru je okrog 60%. Tudi ko je bila megla, je šlo vse OK, saj vlaga v prostoru ni bila previsoka. Kriza je, če je zunaj zmerno hladno in megleno, v stanovanju pa 70% RV. Izstopni zrak kondenzira in vlaga v stanovanju začne rasti - to se mi je spomladi zgodilo in takrat sem rekuperator obšel.
Glede izkoristka so pa temperature še previsoke, da bi lahko zares ocenil. Kot kaže sem zelo dobro zbalansiral pretoka zraka skozi rekuperator, tako da je na obeh koncih razlika temepratur ponavadi pod 2°C, recimo zunaj 8, znotraj 21, v prostore vstopa 19,5, na prosto gre 9,5°. Itak je težko točno izmeriti temperature, vmes je še vlaga...
Nekaj sem računal vlažnost in dobil, da se nekaj vlage vrača nazaj, ampak vselej je bilo vprašanje ali prihaja do kondenzacije ali ne.
Zaenkrat zadovoljen, za meritve pa bi potreboval natančne instrumente in čas.
Objave: 1678
Teme: 112
Ocena:
0
Če ima pa kdo čas je pa to naš Tone :wink:
Ocena:
3
:) čas za objave ali za gledanje na termo-higro-meter? :) Glede prvega imam krizno službo in vsako opravilo prav pride :)
Ocena:
3
Kako to misliš drugo kocko, so jo da vstaviti v rekuperator?
Za kakšno kocko pa gre, iz kakega materiala in ali vrača vlago. Če je ne, kaj misliš da boš pridobil.