Novice

Naj bo vaš dom energetsko učinkovit

Ko gre za energijo v domu, je vsak korak k večji energetski učinkovitosti in zmanjšanju porabe energije ključnega pomena. V Petrolu verjamejo, da je kombinacija sončne elektrarne in baterijskega hranilnika energije idealna rešitev za okolju prijazno in ekonomično energijo ter udoben in topel dom.

Okolju prijazna elektrika iz svetlobe sonca

Sončne elektrarne niso le vir okolju prijazne elektrike, temveč tudi dolgoročna investicija v trajnostno prihodnost, ki zmanjšuje stroške električne energije ter hkrati povečuje vrednost nepremičnin. Petrol nudi celovite rešitve, od svetovanja do montaže, z možnostjo ugodnega Petrol financiranja, brez obresti in brez pologa, do 7 let.

Petrol je na trgu prisoten že več kot 80 let, zato je zanesljiv in stabilen partner tudi v energetski tranziciji. S kupcem ostanejo tudi po namestitvi sončne elektrarne, kar je ob 25 letni garanciji na solarne panele pomembna lastnost. V Petrolu omogočajo tudi druge energetske rešitve, kot so na primer toplotne črpalke in domače električne polnilnice, s čimer kupcem nudijo možnost celovite rešitve za energetsko neodvisnost pri istem partnerju.

Toplotne črpalke za najučinkovitejše ogrevanje doma

Toplotne črpalke se odlično dopolnjujejo s sončnimi elektrarnami. Z vsakim vloženim kilovatom energije lahko pri toplotni črpalki pridobimo od dva do pet kilovatov toplote, pri čemer je možno pridobiti tudi nepovratna sredstva Eko sklada. V Petrolu priporočajo, da se pred odločitvijo posvetujete z energetskim strokovnjakom za izbiro najprimernejšega modela glede na potrebe in proračun.

Optimizacija rabe energije in manjša odvisnost od omrežja

Z ukinitvijo sheme neto meritev v Sloveniji z letom 2024 baterijski hranilniki postajajo ključni za shranjevanje presežkov energije. Hranilnik v povezavi s sončno elektrarno omogoča shranjevanje odvečne energije, zagotavlja neprekinjeno napajanje ob izpadu električne energije ter zmanjšuje obremenitve omrežja. 

Petrol nudi pakete sončnih elektrarn, prilagojene različnim potrebam, od novogradenj do večjih objektov. V okviru Sejma Dom 2024 so pripravili paketno ponudbo dveh trenutno najpogostejših paketov sončnih elektrarn. Prva je sončna elektrarna moči 9,8 kWp, ki ima 24 modulov in jo dopolnjuje 15 kW baterijski hranilnik. Ta paket je primeren predvsem za novogradnje in manjše prenovljene objekte.

Drugi paket pa naslavlja vse tiste s soglasjem (po sistemu net meteringa) in vsebuje sončno elektrarno moči 13,1 kWp z 32 moduli. V Petrolu poskrbijo za začetek montaže v največ 1 mesecu od podpisa pogodbe. 

Zavezani trajnostnemu razvoju

Do leta 2025 želijo v Petrolu razviti za 500 GWh letne proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov. Med njihovimi najpomembnejšimi projekti je izgradnja ene največjih sončnih elektrarn v regiji – v sklopu treh lokacij Suknovci, Vrbnik, Pliskovo, ki obkrožajo vetrni park Ljubač, s skupno močjo 22 MW. V zadnji fazi razvoja je tudi projekt vetrne elektrarne Dazlina na Hrvaškem. 

Omembe vreden je tudi projekt Petrol Green, ki bo prispeval k zmanjšanju ogljičnega odtisa s postavitvijo sončnih elektrarn na Petrol objektih. V tem okviru je bilo nameščenih 85 sončnih elektrarn (ki so se pridružile že prej postavljenim 30 sončnim elektrarnam), s skupno močjo 5,25 MW (vseh 115). Vlagajo pa tudi v polnilno infrastrukturo. Že zdaj imajo največjo mrežo e-polnilnic v Sloveniji, ki jo uporablja kar 90 odstotkov vseh voznikov e-avtomobilov pri nas. V regiji pa upravljajo s 501 polnilnico. Svojo mrežo nameravajo še razširiti.