Novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?

Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so številne. Mednje spadajo tudi nizki stroški investicije, ki so eden pomembnejših faktorjev, ko razmišljamo o tem, kateri način ogrevanja izbrati za svoj dom, vikend ali pisarne.

Nekateri načini ogrevanja se pogosteje uporabljajo v novogradnjah, spet drugi so še posebej primerni tudi za obnove. Za uporabo tako pri novogradnjah kot pri obnovah se lahko uporabi tako električno talno gretje kot toplovodno. Pri obnovah vpliva na odločitev, katerega od teh dveh sistemov izbrati, razpoložljivost prostora. Z minimalno skupno višino ogrevalnega sistema je odločitev izbire na strani električnega ogrevanja, ki premaga toplovodni sistem tudi v kategoriji nizke začetne investicije.

In kaj pravzaprav pomeni nizka začetna investicija v električno talno ogrevanje?

Med stroške investicije talnega ogrevanja (električno, v primerjavi s toplovodnim) štejemo naslednje elemente:

  1. Odstranjevanje starih talnih oblog – pri obnovah. Pri adaptacijah pomeni to nujna opravila, med katere sodijo odstranjevanje starih talnih oblog in brušenje starih slojev barve, lepila ali voska. Z malo dobre volje lahko to delo opravijo lastniki v lastni režiji. Pri novogradnjah ta del odpade, a je možnost naknadne vgradnje veliko lažja pri odločitvi za električno talno gretje. Pri toplovodnem ogrevanju morajo biti namreč nameščene cevi del sistema centralne kurjave in na le-tega priključene.
  2. Material za izravnavo. Pri električnem talnem gretju se pri novogradnjah uporablja estrih, ki je nanesen na toplotno izolirano osnovo in armirano jekleno mrežo. Pri adaptacijah se na obstoječa tla nanese le elastično lepilo, ki je hkrati tudi pričvrstitveni faktor za izolacijske plošče. Pri toplovodnem pa naj bi bila po standardu najmanjša debelina estriha za stanovanjske površine nad temenom cevi 4 cm (običajno pa znaša med 5 in 6 cm), z debelino pa raste tudi cena za vložena sredstva.
  3. Izolacijski material. Pri novogradnji se osnova izolira z uporabo klasičnih izolacijskih materialov. Pri adaptacijah pa se pri odločitvi za talno ogrevanje z grelno preprogo kot izolacijski material uporabi namenske izolacijske plošče, pri želji po ogrevanju z grelno folijo pa namenske izolacijske plošče za grelne folije. Pri adaptacijah s toplovodnim talnim ogrevanjem pa plasti izolacije sledi plast sistemskih plošč s čepi.
  4. Vrsta talnega gretja. Pri električnem talnem gretju se lahko uporabijo grelne preproge ali grelne folije. Pri toplovodnem se uporabljajo cevi, ki se razlikujejo po debelini in materialu, iz katerega so narejene.
  5. Hitra in enostavna vgradnja. Eden izmed glavnih razlogov pri odločitvi za električno talno ogrevanje je hitra in enostavna namestitev. Z malo mojstrske žilice je možna montaža brez strokovne pomoči. Zaradi varnosti pa se tudi pridnim lastnikom svetuje, da se za električno inštalacijo in zagon električnega talnega ogrevanja najame specializirano podjetje. Kar pa se toplovodnega talnega gretja tiče – da bo optimalno opravljalo svojo funkcijo (kar je odvisno od pravilno izbrane vrste, dolžine in gostote položenih cevi, debeline zalivnega estriha ter vgradnje omarice z razdelilniki) – je bolj kot »naredi sam« priporočljivo delo v celoti prepustiti strokovnjakom, ki opravijo tudi potreben tlačni test.
  6. Stroški dodatne opreme. K dodatni opremi pri električnem talnem gretju sodijo termostati, in sicer termostat s tedensko programsko uro ali termostat z vgrajenim WiFi modulom, ob katerem se dobi tudi brezplačna aplikacija za Android in IOS. Toplovodno potrebuje tudi v tej točki nekaj več elementov, kot so: spenjalniki za pritrjevanje cevi, razdelilnik z indikatorji pretoka, omarica za vgradnjo razdelilnikov, termostat za regulacijo.

Prostori, ogrevani s talnim gretjem, imajo številne prednosti pred klasičnim ogrevanjem. Talno ogrevanje na električno energijo pri novogradnjah ne zahteva predhodnega načrtovanja, pri obnovah pa ne velikih in dragih gradbenih posegov. Nasprotno pa toplovodno potrebuje tehnično zahtevne namestitve cevi in njihovo povezavo z obstoječim centralnim ogrevalnim sistemom (v primeru da tega ni, se investirana sredstva povečajo še za znesek ureditve kotlovnice).

Investicija v električno talno ogrevanje je neprimerljivo ugodnejša in za montažo enostavnejša od primerljive toplovodne variante. Če pa ob tem dodamo, da je možno tudi obratovalne stroške znižati z okolju prijaznim pridobivanjem električne energije, in sicer z namestitvijo lastne sončne elektrarne, za katero je od Eko sklada možna v ta namen pridobitev subvencij in ugodnih kreditov za okolju prijazne naložbe, potem vidimo, da ta vrsta talnega ogrevanja pravzaprav sploh nima konkurence.