Novice

Enostavni nasveti za selitev

To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še selimo se samo tri kilometre stran. Ko sem ugotovila, zakaj ljudje opisujejo selitev kot eno najbolj stresnih življenjskih situacij, je bilo že prepozno, stvar je bilo treba izpeljati. Da bo vam šlo lažje, delim nekaj mojih izkušenj in neprecenljivih nasvetov Selitvenega servisa Premik.

Ne podcenite dela, ki vas čaka

Povprečni Evropejec se v življenju seli štirikrat, podatka o tem, kako pogosto se tega lotijo Slovenci nisem našla. A če vas to čaka kmalu, je moj prvi in glavni nasvet, da se dobro pripravite.

Priznam, da se sama nisem. Do zadnjega sem bila namreč prepričana, da nimamo veliko stvari in da bova vse skupaj zmogla sama v dveh dneh. Selitveni servis Premik navede ravno to kot ključno napako tistih, ki se sami lotijo selitve.

Potem ko sva začela odpirati omare, pa sem bila naenkrat negativno presenečena. Imamo ogromno stvari: knjige, posode, oblačila – zimska, poletna, vmesna, igrače, posteljnina, gospodinjski aparati …  Ko sva z možem prišla do kleti, pa mi je šlo že na jok. Prvič v življenju se mi je zdelo, da imam preveč oblačil in številni pari čevljev so me spravili v obup. Obljubila sem si, da si nikoli ničesar več ne kupim.

Danes vem, da bi naslednjič, pa naj se lotim tega s selitvenim servisom ali brez, s pripravami začela veliko prej in precej bolj organizirano.

---

Selitveni servis Premik svetuje: pri selitvi je potrebna dobra organizacija in natančnost.

---

Ključni nasveti za selitev

Čeprav sem si prebrala nekaj nasvetov, kako pakirati, sva zaradi pomanjkanja časa in preobilice dela na vse pozabila in najin okviren načrt je splaval po vodi. Na koncu sva hodila po stanovanju in vse skupaj in povprek metala v škatle. Še danes mi ni popolnoma jasno, kako nisva uspela ničesar izgubiti. Čeprav gre tudi tako, tovrstnega brezglavega početja ne priporočam.

Raje vam podajam 5 nasvetov Selitvenega servisa Premik o pravilnem pakiranju:

- V plastične škatle pospravite bolj občutljivo blago, kot so steklo in občutljive stvari. Ostalo lahko spravite v kartonaste škatle.

- Posebno pozornost posvetite občutljivim materialom - steklenim, keramičnim ipd. (škatlo označite z besedo OBČUTLJIVO). Enako velja za elektronske naprave. Tovrstne predmete zavijete v mehurčkasto folijo ali papir ter jih varno zložite v škatle.

- Na škatlah označite, kakšna vsebina je v njih zapakirana. Najlažje vam bo, če podobne predmete pakirate skupaj.

- Težje stvari zlagajte na dno škatle in lažje stvari na vrh.

- Knjige pakirajte v plastične škatle ali trpežne večslojne kartonaste škatle.

Dodajam pa še svoj nasvet. Pri pakiranju so zelo priročne tudi velike nosilne vreče za večkratno uporabo, najbolj znana je tista modra iz trgovine s pohištvom. Midva sva v njih znosila ogromno oblačil in čevljev ter vsega, kar ni občutljivo.

Nadaljevanje članka >>