Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Lepljenje stirodura

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lepljenje stirodura
#1
Jo!

Je bilo že precej debat na to temo, ampak še enkrat: Kako hudiča nalepiti na hidroizolacijo?

Večina je skritizirala lepila, ki naj bi to držala. Nasvet je bil purpen. Zdaj, ali sem jaz glup ali pa ste lepili samo tri plošče. Vem da purpen drži, ko drži, a če moram jaz vsako ploščo pol ure držati, kdaj bom oblekel 30kvadratov?

Vsak nasvet je dobrodošel. Ko sem poizkusil, se mi dozdeva da bi še najbolj držalo kakšno lepilo, podobno lepilu za ploščice ali nekaj takega. Se mi zdi, zanima me pa še kakšen nasvet.
LP,
Samojed
#2
Jaz sem se zadeve lotil tako, da sem z brenerjem pogrel hidroizolacijo nato pa nanjo vrgel kremenčev pesek. Ko se je ohladilo sem z metlo pometel, da je odpadel pesek, ki se ni prijel. Nato pa lepilo, se je obneslo.
#3
Ojla,

ja, midva sva tudi upoštevala tisti nasvet o purpenu. In ne, nisi glup, tudi nama se je to dogajalo :lol: .....
Uporabila sva se možne količke in ostanke dil in ostalega lesa, ki (so) namesto naju držijo plošče na mestu, dokler purpen ne opravi svojega dela. Medtem ko sva pripravljala plošče za naslednji del (itak ni puprena veliko in lahko nalepiš le nekaj plošč), je na prejšnjem že prijelo in sva se oz. se še premikava naprej... Zamudno, ampak prva stvar, ki drži. Je pa res, da tako kot dela maty, nisva probala.

LP!
#4
Jaz sem Styrodur plošče za enkrat nalepil le na tisti del Izotekta, ki bo zasut - vkopan. S plinskim gorilnikom sem precej segrel Izotekt, ki je bil nalepljen na steni, nato nanj takoj pritisnil Styrodur ploščo in čaaaaaaakaaaaaal, da je prijelo. Ker je Styrodur toplotni izolator, se to zlepa ne zgodi.
Ravago menda prodaja nekakšno poliuretansko lepilo v posodah po 20 kg (25?), ki naj bi držalo. Vedar se ga v trgovinah ne dobi drugače, kot le po naročilu. Ponudili so mi tudi dostavo na dom, ko bodo hodili okoli.
#5
Lepljenju izolacije na izotek je namenjeno lepilo bitufix, proizvaja Fragmat.

http://www.fragmat.si/dokumentacija/teh ... itufix.pdf

lp, janez
#6
Tega je nekdo na tem forumu že popljuval po dolgem in počez. :lol:
#7
Če delaš s purpenom se bo v vsakem primeru zgodilo, da purpen bolj ali manj razmakne sitrodur od hidroizolacije. Meni so tudi majstri tako nalepili in podpirali z dilami in koli. Razmaka je bilo 1 cm povsod.
Ko pa smo potem zidali navzgor so pa kamenčki in drobir padali v tisto špranjo. Potem človek ne ve ali se bo kamenček vgreznil v stirodur ali v hidroizolaicjo.
Tako, da sem potem, kjer sem še sam moral dodajati izolacijo, stirodura nisem z ničemer lepil ali fiksiral. Stirodur je fiksirala zemljina, ki pritiska na stirodur.
God created time so that things wouldn't happen all at once.
#8
Jaz sem lepil z Murexinom - naenkrat do polne višine vkopane kleti - prijelo takoj ( način mazanja ! ).
Nekateri deli so še vedno nezasuti - še vedno drži !
#9
Samojed Napisal:Jo!
Nasvet je bil purpen. Zdaj, ali sem jaz glup ali pa ste lepili samo tri plošče. Vem da purpen drži, ko drži, a če moram jaz vsako ploščo pol ure držati, kdaj bom oblekel 30kvadratov?
Purpen ni samo eden :wink:
Uporabi tistega za lepljenje korcev.Zelo malo ekspandira.
Sicer pa tudi varianta z gretjem bitumna in nanosom peska ni napacna Big Grin
L.P. Robert
#10
No, pri nas so zidarji začeli z limanjem stirodurja......ampak samo začeli, ker dokončala sva oz. bova midva! Smo potegnili vse skupaj dol in začela "jovo na novo".

Tudi midva sva kupila "brenar" in pa malo smole. Sva ugotovila, da tanek sloj smole drži kot hudič. Je pa najbolje, da sta za to delo dva. Medtem, ko eden dela z brenarjem, drugi drži nekaj minutk (1 do 2) stirodur. In sva zadovoljna, ker je še kar nekaj terena, ki ni zasut, pa je še vedno vse gor. Niti ni nič razpokic.pozdravček
#11
Tudi sam bom kmalu preizkusil vaše nasvete, pa me zanimajo nekoliko bolj podrobna navodila.

maty,
kako si pa nanesel mivko na hidroizolacijo. Ali si jo z lopato zalučal na pogreto hidroizolacijo. Kakšno lepilo pa si potem uporabil?

FranciZ,
kakšna pa je cena Murexina in kje se ga dobi? Kakšen način mazanja pa si uporabil?

Hvala vsem
#12
Žiga Napisal:FranciZ,
kakšna pa je cena Murexina in kje se ga dobi? Kakšen način mazanja pa si uporabil?

To je sedaj kakšno leto in pol nazaj - dvokomponentni komplet 30 kg je bil cca 18 kSIT - jaz sem za cca 60m2 zasutega dela kleti porabil skoraj 2 kompleta.
Vsako ploščo stirodura sem namazal po vsem robu, naredil še 3-4 'tiple' in pritisnil na izotek. Zadeve po 15-20 min. nisem mogel več zlahka premikati ( princip vakuuma ).
#13
Tudi jaz nisem vedel kako bi te plošče prilepil na hidroizolacijo. Potem pa sem lvzel kar lepilo za ytong(nekaj ga je ostalo). Polimal sem tri plošče za preiskus pa je kar držalo. Lepilo sem nanosil kar točkovno in potem pritisnil na zid.
Tako sem naredil 3 vrste. Višje se mi je zdelo brez zveze, saj bom zraven ko bomo zasipali in bom potem samo postavil ročno ta styrodur in zasul z lopato toliko da ga pritisne na zid.
lp
i
#14
Žiga,
nabavi si navadni pesek granulacije 0-4mm. Kot rečeno segrej hidroizolacijo do trenutka, da postane mehka vendar ne tekoča. S "kelo"-zidarsko žlico- vrzi pesek po tem segretem bit. traku. Se bo kar sam oprijel segretega bitumna. To ponovi do konca.
Uporabi pa usnjeno rokavico in če je potrebno si z njo pomagaj z vtiranjem peska. Počakaj da se ohladi in nato začni lepit styrodur.


Lep pozdrav
#15
som16 Napisal:Žiga,
nabavi si navadni pesek granulacije 0-4mm. Kot rečeno segrej hidroizolacijo do trenutka, da postane mehka vendar ne tekoča. S "kelo"-zidarsko žlico- vrzi pesek po tem segretem bit. traku. Se bo kar sam oprijel segretega bitumna. To ponovi do konca.
Uporabi pa usnjeno rokavico in če je potrebno si z njo pomagaj z vtiranjem peska. Počakaj da se ohladi in nato začni lepit styrodur.


Lep pozdrav

Kakšno lepilo pa naj potem uporabim? Namensko za lepljenje stirodura, za ytong, za ploščice? Se opravičujem ker sem tak nepraktik... :oops:

Hvala!


Skok na forum:
Zadnje novice