Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Kaj moram narediti pri nakupu parcele?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaj moram narediti pri nakupu parcele?
#1
Pozdravljeni,

za parcelo sem dogovorjen, sedaj pa me zanima, kakšni so kaj koraki pri nakupu.

Predvidevam, da taki:

1. Geodet odmeri zemljišče in vriše v načrt parcel
2. naredi se kupoprodajna pogodba. Ali je boljše, da se naredi darilna (ker gre za staro mamo in strica)?
3. Vpis v zemljiško knigo


Prosim dopolnite me, ker želim čimprej zadevo dokončat.


Hvala in LP,
M.
#2
Odvisno kakšno zemljišče se prodaja oz. podarja. Če je kmetijsko, mora viset na oglasni deski (mislim da na občini) 30 dni, nato pa morate pridobit potrdilo upravne enote (UE) o odobritvi posla.

1. obstoječ svež z.k. izpis
2. potrdilo o namenski rabi prostora
3. potrdilo, da ni v postopku denacionalizacije
4. mapna kopija (skica) parcele
5. odmera zemljišča (v primeru, da gre za razparcelacijo, pa ta izmera)
6. cenitev
7. pogodba
8. plačat davek
9. overitev pri notarju
10. z.k. dovolilo
11. vpis v z.k.

Skozi tak postopek smo mi šli, ko smo kupovali. Upam, da je še vedno tako, sicer pa me naj kdo popravi.

Za darilno pogodbo pa ne vem povedat točno, mislim da je približno enak postopek, odvisno kaj imate namen s tem nakupom (podarjenim) zemljišča počet. Tudi razlika je v ceni (zazidljivo, kmetijsko), kar je osnova za davek.

Če nimajo nobenih drugih zakonitih dedičev, potem ni nič narobe, če je darilna pogodba, lahko je tudi izročilna, če se strinjajo vsi dediči.

Toda če so vmes zakoniti dediči in se ne strinjajo, bi lahko tako darilno pogodbo izpodbijali in tudi uveljavljali svoje deleže (zagotovo pa nujne).

Če kupite, te bojazni ni.
#3
Malo je odvisno tudi od kod si. :roll: Npr. pri nas , na koprskem kar nekaj časa čakaš, da se geodet sploh pojavi. Nato počakaš geodetsko, da parcelacja postane pravnomočna. :roll: Ko le -ta postane pravnomočna, lahko zaprosiš za lokacijsko informacijo za promet z nepreničninami oz. po novem potrdilo o namenski rabi prostora. Hkrati smo mi morali še zaprosit za odločbo o neuveljavljanju predkupne pravice občine ter za zk izpisek seveda. :roll: Nato smo sestavili pogodbo v kateri je že zk dovolilo( nismo rabili cenitev, ker je bila cena razumna in so jo na davčni sprejeli), plačali davek, overili, plačali položnico za vpis v zk, izpolnili zemljiškoknjižni predlog in vložili za vpis v zk.

Lahko vse narediš brez posrednikov in odvetnikov, saj imaš na strani sodišča pogodbe, ki jih izpolneš in to je to. Tongue Tongue Tongue

Točka 3. 4. 5. in 6. ki je pri Pegy, pri nas ni bla, čeprav smo tudi imeli parcelacijo. BOOOOOOO!!!!
#4
pri nas je 3.,4.in 5 verjetno zato, ker smo kupovali to zemljišče od sklada RS ali od Občine, saj gre pri nas pretežno za podržavljena zemljišča - tako da verjetno to niste potrebovali in verjetno tudi Matjazek ne bo vsega - sem pa vseeno zapisala.
#5
koliko čaša preteče od overitve kp POGODBE do tega, da si dejansko lastnik in lahko plačaš kupnino brez skrbi?
Alea iacta est
#6
neika Napisal:koliko čaša preteče od overitve kp POGODBE do tega, da si dejansko lastnik in lahko plačaš kupnino brez skrbi?

Če je parcela bramen prosta in ste vse to preverili, potem daš vpisat v z.k. in hkrati ti izdajo potrdilo da si v postopku vpisa. Kar pa ni dovolj za izdajo GD, saj do takrat mora biti vpisano v z.k. ker hočejo na UE videti vsebino kupoprodajne pogodbe in to da si dejansko ti lastnik.
Čas ki ga rabi sodišče da te vpiše v z.k. je pa zelo raletiven tudi leto dni. Vendar za sveže nakupe je ponavadi manj. Zavleče se pri prvih vpisih v z.k. ( npr. etažne lastnine).

Lp Andrej
#7
Pozdravljeni,

z ženo se odločava o nakupu parcele pa mi je ta tema ravnopravšnja. Gledala sva parcelo, ki je že zazidljiva in ima tudi že izdano veljavno gradbeno dovolenje. Zanima me kaj morava še storiti, da bi lahko začela čimprej z gradnjo-zaželjeno spomladi.

Hvala za informacije.
#8
samovidmar Napisal:Gledala sva parcelo, ki je že zazidljiva in ima tudi že izdano veljavno gradbeno dovolenje. Zanima me kaj morava še storiti, da bi lahko začela čimprej z gradnjo-zaželjeno spomladi.

Pozdravljen
Če si videl PGD in se strinjaš z načrti se lahko že začneš pogajati z izvajalci za termine in cene.
Če bi rad drugačno hišo potrebuješ nov projekt in vlogo za spremembo gradbenega dovoljenja (oz. nekaj takega)
lp


Skok na forum:
Zadnje novice