Tole na sliki je menjalno stikalo in ne navadno ostalo kar si napisal pa popolnoma nić ne razumem tako da je n
Bolje da to prepustiš električarju ali napiši jasneje kaj želiš
Največji riziko v življenju je, če nikoli nič ne razkiraš
Staro navadno stikalo bi demontiral in bi montiral tega menjalnega. Montiral sem še pa drugo stropno luč in bi od te luči napeljal električni kabel v dozo in zvezal tako kot sem opisal zgoraj.
Nikoli se ne pelje nula na stikalo,vedno faza.
Kjer si označil na kontaktu na stikalu : LUČ,LUČ,tam gre faza,to je v bistvu isti kontakt za dovod faze z možnostjo da se od tega kontakta veže nekam še naprej - štukanje po domače.
Una dva ostala kontakta (tudi podvojena) sta v bistvu namenjena ALI odvod h drugem stikalu ali odvod direkt na luč
Če hočete dve luči prižigat iz enega mesta, vsako posebej, potrebujete dva stikala ali serijsko stikalo (kar sta v bistvu dva stikala združena v enega). Da bi luč lahko svetila, potrebujete fazo, ki jo prekinjate preko stikala, stalno nulo in po potrebi zaščitni vodnik (rumenozelena). V dozi za stikala je lahko tudi nula, če je inštalacija narejena tako, da je dovod speljan od tal skosi stikalo na luči ali je nula pripeljana zaradi potrebe po signalnih tlivkah, lahko pa pa je v isti dozi planirana vtičnica (modul sistem). Glede na to, kako ste zastavili vprašanje, je očitno, da ne veste kako je narejeno v vašem primeru in se na elektriko ne spoznate, zato upoštevajte nasvet "pepe16".
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
30.7.2024 ob 21:37 (*Zadnja sprememba objave: 30.7.2024 ob 21:38 uporabnik pepso32.)
Mogoče se izražam napačno oz nepravilno in me ne razumete. jaz imam serijsko stikalo. In ker je se stara napeljava v stanovanju imam samo dva vodnika v dozi. In nisem siguren. ozemlitve nimam. na vtičnicah sta tudi dva vodnika tam je izvedeno ničenje.