Gradnja in obnova > Energijski viri
Kako močno TČ realno na 3x20?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako močno TČ realno na 3x20?
#1
Pozdravljeni,

sprašujem, TČ kakšne moči je v realnem življenju možno priklopiti na 3x20A?
Enostanovanjska hiša, zid opeka cca 50cm + 7,5 cm izolacije, nova okna, trenutno 1x25A, ogrevanje plin (npr. januar 2023 1300kwh),  trenutna poraba elektrike cca 300-400kwh/mesec, načrtovan prehod na TČ.

Hvala
#2
Hkrati lahko porabljaš do 14 kWh.
Pri nas 3x20 vzdrži ob porabnikih. Dnevna poraba pozimi pogosto preseže 100kWh.
TČ on of 13kW, poraba ob delovanju okoli 4,5 kWh
Polnjenje avtomobilov ob hkratnem polnjenju dveh EV okoli 6 kWh, polnilnice so počasne na 16A varovalkami in skoraj vedno ponoči.
V hiši dva gospodinjstva z vso gospodinjsko porabo.
Tako stanje je že štiri leta in ni bilo težav.
#3
Fantje, če se zgovarjate o elektriki, prosim nazaj v šolo na obnovitev srednješolske fizike. Eno so kW, eno so kWh. Eno je moč (koliko toka vleče iz omrežja), eno je energija (moč razpotegnjena na časovno enoto).

Štromarjem sivijo lasje ko mešate tele pojme.
#4
Tudi doktorske naloge fizikov gredo pred tiskom najprej v roke lektorjem.
zigec popravi ne bom jezen.
#5
lemar ... Čisto odvisno od same TČ. Nekatere za svoje delovanje porabijo več električne energije, druge več energije počrpajo iz narave.
Dokler ne boš konkretiziral same naprave, zahtevnost objekta, ki ga nameravaš ogrevati in lokacije, je vse skupaj prazna debata.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#6
Hvala za odgovore.
Nekaj podatkov(ocena trenutne porabe za ogrevanje, struktura objekta...) sem podal v prvem vprašanju. Lokacija je Ljubljana, letnik 1928, akumulacija toplote je zaradi debelih zidov relativno dobra, sistem ogrevanja je radijatorski z vremensko vodeno avtomatiko(Vaillant). Cca 160m2 neto bivalne površine (pritličje + mansarda), temp. dvižnega voda redko presega 55 stopinj.

Hvala
#7
Temperatura dvižnega voda ne sme presegati 45, če hočeš učinkovito ogrevanje s TČ. Nekaj bo temu doprineslo celodnevno ogrevanje (TČ se ne ugaša), morda bi se dalo še kaj izboljšati s povečavo radiatorjev ali celo vgradnjo konvektorjev (eden se prodaja v oglasniku foruma, BTW Wink )
#8
Res je zanimivo kako zelo se pri nekaterih TČ pozna na izkoristku dvig temp. iz 45 na 50°C, pri drugih se pa komaj opazi.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesov dan odprtih vrat v Sežani
08.12.2023 ob 11:29:54
Marlesov dan odprtih vrat v Sežani
V Sežani bo v soboto, 16. decembra, med 10. in 14. uro potekal zadnji letošnji Marlesov dan odprtih vrat, na katerem bo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »