Gradnja in obnova > Stavbno pohištvo
Okna brez špalet

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Okna brez špalet
#1
Nimam pojma o teh stvareh, pa tudi povedal mi ni noben....namreč okna ki sem jih že naročil in mi jih pridejo zmontirat čez kakšen teden ali 2 bodo imela toplotni most ker bom izolacijo delal šele čez kakšno leto ali dve.

Kaj sploh je toplotni most, težave z vlago ki jih povzroča itd., 
sem pa izvedel šele danes. 

Vem zafrknil sem...ampak, kaj naj zdaj? Okna so odmerjena v dimenziji za obstoječe luknje v katerih so zdaj še stara okna.V spodnjo stran pod okna, bi že lahko pred montažo nekaj malega odštemal in dal kakšen stirodur ali karkoli se že pač daje(itak sem se zmenil z montažerji da fina dela, zaključke itd. opravim sam). Da pa širim odprtine levo in desno pa verjetno ni najbolj pametno?

 Kaj naj naredim?  Confused
#2
Zunanjo špaleto odbiješ. Do starega okna. Toliko da imas potem za 4-5 cm izolacije na spaleto. Tudi zgornjo in pod polico. Ali pa nova okna premaknes na zunanji rob zidu. Je pa nekaj dela vec znotraj potem.  A zdaj pa nimas "toplotnega mostu"???
#3
Hišo sem letos kupil in jo obnavljam, sploh ni važno kaj je zdaj, samo nočem imeti novih oken in fasade/izolacije čez dve leti,vse novo, pa kljub vsemu toplotne mostove/izgube zaradi nepravilne izvedbe(kar se menda dogaja marsikje).

Ja, sem nekje zasledil da so okna lahko na zunanjem robu, sem se spraševal če je kakšen minus tej rešitvi glede na to da jo tako redko omenjajo.. Za notranja dela mi je vseno, ker se znajdem, si znam sam uštimat kakšno knauf steno, ploščice polagat, laminat in belit itd...preprostejših del se z vseljem lotim.
#4
Še manj kot 15 let nazaj se ni vgrajevalo nobnenega stirodirja med okna in steno. Tudi pri novogradnjah ne. Okno se je vzidalo v odprtino iz zidakov. Edino na spodnji strani se je z malto zapolnilo luknje v zidakih. Okna se je v tem primeru vzidovalo tako, da je bil zunanji rob poravnan z zidom, fasada pa se je naredila potem kakšen cenimeter ali dva na okenski okvir. Tako se je delalo in to je bil čisto pravilen in od vseh strokovnjakov svetovan način vgradnje. Ko je zunaj fasada narejena (delalo se je od 10-15 cm stiroporja ali volne) ni nobenih kondenzov ali kaj podobnega. Ne boš toliko izgubi, tudi če narediš tako. Po moje je to ene tolk izgub kot če na WC-ju odpreš okno, kadar vonj ni pravi, pa ga pustiš pol ure odprtega. Seveda daleč od perfekcije, ampak pri stari hiši nimaš šanse da vse rešiš.
#5
Enako letos dokončujem staro gradnjo. Izmere oken smo naredili, ko so bila stara okna še notri. Špalete prej niso bile obdelane, zato je merilec upošteval manjšo razliko za obdelavo špalet z malto. Okna smo montirali na zunanjo stran špalete (RAL montaža). Nato sem notranje špalete obdelal s stirodurjem, spodnjo pa z kamnito polico. Zdej še fasada in je to to. Ni kej za komplicirat, tako kot sta napisala pred mano @firefly in @kitajskizid.
#6
Okna na zunanji rob zida (ker boš delal še izolacijo), potem pa ta izolacija pokrije rob okna 1-2 cm. na notranji strani okrog 2cm stirudurja (probaj odpreti okno, da se ne bo kje naslonilo), čez mrežica in lepilo ter zaključni sloj.


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesov dan odprtih vrat v Sežani
08.12.2023 ob 11:29:54
Marlesov dan odprtih vrat v Sežani
V Sežani bo v soboto, 16. decembra, med 10. in 14. uro potekal zadnji letošnji Marlesov dan odprtih vrat, na katerem bo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »