Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Streha iz trapezne pločevine s poliuretanskim nanosom

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Streha iz trapezne pločevine s poliuretanskim nanosom
#1
Pozdravljeni,

želim zamenjati strešno kritino, En del je naklon Naklon je 17-18 stopinj, drugi pa 8. Smo v bližini Ljubljane, hudih viharjev alki toč v teh letih ji bilo. Trenutno so salonitke. Malo na silo, saj je plan sončna elektrana, da kasneje ne bi bilo dodatnih nepotrebnih stroškov in dvoijnegfa dela.

Dosti krovcev,  ki sem ga srečal, mi začno govoriti o tem, kako je najbolj primerna kovinska streha. In sicer s 30mm poliuretanskim obrizgom ter spodaj alu folija. Itallpaneli ali kaj podobnega.

To na bi bilo "top of the tops". Ne kondenzira spodaj in s tem ne moči ostrešja. Ne rjavi če je pravilno rezana, Ob vijakih ne rjavi.i. Toča ne uniči. Če so vijaki OK se ne "razmiga" skozi leta. Ne poka,  Če je veter in so letve dobro pritrjene streha ne pade dol. Skratka: ni da ni.

Jaz pa bi radi imel streho ki
ne spušča vode vseh pogojih (dež, veter, sneg)
zaradi svoje narave ne uničuje lesene konstrukcije (prvenstveno da se ne uničuje zaradi kondenza)
z leti ne razpada sama po sebi (rjavenje)
zaradi raztezanja in krčenja ne poka
da vijaki ne popuščajo skozi leta

Ali ima kdo kakšne izkušnje s tako kritino? Dobre ali slabe primere?

L.p.
D
#2
Vsaka streha oz kritina ima prednosti in slabosti. Slabost tvoje kritine je da so to paneli od slemena do napušča v enem kosu in je vsak poseg v streho drag ( menjava dimne obrobe če jo imaš ali menjava strešnih oken) TO DAM ZA PRIMER.

Prav tako trapezna pločevina potrebuje vzdrževanje ( zategovanje vijakov in menjava tesnil). Kako boš to naredil, če bo gor elektrarna nevem, vem. Kot praviš imaš sedaj salonitke, ki so vijačene enako kot trapez in veš da je vzdrževanje ( so tudi pacienti, ki nikoli niso zategnili vijakov in menjali tesnil).

Pa ko gledam po televiziji, neurja predvsem odkrivajo strehe z trapezno pločevino. Verjetno zato, ker ni pravilno vijačena ( pa ne kritina, že konstrukcija spodaj).

Jaz si je na hišo nebi dal, na štalo pa mogoče.
#3
Pri starših jo imamo že vsaj 30 let pa niti enkrat ni šel kdo gor zategovat ali menjat tesnil, niti nisem kaj takega zasledil v navodilih za montažo, ki sem jih šel brat za svojo hišo. Ne bom trdil, da je enako pri vseh proizvajalcih ali da je to nesmiselno. Ampak na stari hiši še vedno nič ne zamaka.
#4
Ni nujno da zamaka, lahko pa da so late že konkretno gnile. Les deluje in kot človeško telo, tudi les tujek tišči ven, s tem posledično tesnilo na vijaku ne tesni.
V navodilih tega niso napisali zato, ker potem kritina nebi bila več tako ugodna, ker večina sama ne hodi po strehah in zateguje vijakov, zato potrebujejo mojstre.
Tudi tesnilna guma je verjetno že fuč, ker je ni gume da bo držala 30let na teh temperaturah. Guma enostavno preperi.
#5
Ker po tisti podstrehi hodim večkrat letno in hkrati pogledam te zadeve pobližje ravno zaradi takega strašenja, si upam trdit, da je še vedno vse ok in suho.

Pa tudi na streho od blizu pogledamo vsaj 1x letno pa še nisem videl vijaka, ki bi štrlel kaj bolj ven.

Za gumo ne bom garantiral, mogoče imamo pač srečo itd. ampak zaenkrat se je zadeva izkazala za neprimerno manj problematično kot katerikoli strešniki in druge kritine pri sosedih, znancih, ko sem bil sam v eni mansardi itd.

Vem, anekdotična zadeva, ki morda štrli iz statističnega povprečja, ampak zame je bilo dovolj, da sem tudi na svojo hišo dal isto.
#6
Težko me boš prepričal. Po 10letih vijaki štrlijo tudi po 1cm navzven. Gumic sigurno ni več oz. ko se jo dotakneš se spremeni v prah.
Imam občutek da prodajaš zadevo, hahaha malo za hec, malo za res.
#7
Kot rečeno, mogoče smo statistična izjema ampak nič od tega ne drži. Guma je trda, razpadla pa ni.
#8
O pločevinastih strehah se je v preteklosti razpisal AtaIba. Tesnila sicer niso več gumijasta, ampak vrsta plastike. Čez trideset let se bo videlo...  Pri SE zadeve glede montaže še nisto čiste, tu je še prostor za napredek, tako glede tesnenja, potrebe po vzdrževanju, vodotesnosti, možnosti enostavnega servisiranja ipd.
#9
Pozdravljeni,

še moja izkušnja po cca. 25 letih montirane kritine trimo. Kar naenkrat smo na podstrešju opazili manjše zamakanje. 

Kot pišejo ostali pred mano (vsaj večina) so preparela tesnila pod vijaki. Torej vsak vijak ven, spodaj novo tesnilo in nazaj notri. 

Sedaj streha ponovno drži. Drugih problemov (še) nismo imeli. 

Je pa kar težava dobiti mojstra, da ti navedeno naredi oziroma je lahko cena astronomska (sam se tega žal nisem mogel lotiti).

lp


Skok na forum:
Zadnje novice

Pohištvo za jedilnice
04.10.2023 ob 13:35:53
Pohištvo za jedilnice
Mize in stoli – kako pomembna je pravilna izbira? Izbira pravega kompleta miz in stolov v... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
02.10.2023 ob 08:08:40
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission... Beri dalje »
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »