Gradnja in obnova > Energijski viri
Vklop-izklop klime s stikalno uro

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vklop-izklop klime s stikalno uro
Zanima me ali lahko to škodi klimi?
Ali se vklopa/izklopa ne da nastaviti na daljinskem upravljalcu?
1. Dvomim, da se bo klima vklopila, ko bo dobila elektriko.
2. Kopiram vprašanje predhodnika; "Ali se vklopa/izklopa ne da nastaviti na daljinskem upravljalcu?"
3. Na koncu hlajenja ventilator klime še nekaj časa dela (z razlogom).
@ivank, jaz imam dvojček mitsubishi in bi se lahko takole na stikalno uro vklapljala in izklapljala.
drugače pa ima mitsubishi na pilotu možnost enkratnega vklopa in izklopa na dan, VENDAR je potrebno za vsak dan spet nastavit vklop in izklop, torej ne gre da bi se vklapljala in izklapljala vsak dan. In ja, tudi mene zanima "škodljivost" vklopa in izklopa po programski uri.

glede pihanja ventilatorja po hlajenju pa moja tega nima. Je pa res da je stara cca 12 let.
Klime po izklopu delujejo časa časa le pri hlajenju, da se posuši ostanek kondenza, kateri bi lahko povzročil razvoj glivic in s tem neprijetnih vonjav. Pri ogrevanju tega ni, saj se kondenz izloča na zunanji enoti.
Moja klima si zapomni kje je bila, preden je izpadla napetost ( se npr. izključi preko stikala- če tvoja tega nima in jo moraš zagnati preko daljinca potem je itak nima smisla izklapljati in vklapljati preko programske ure ). Ko se napetost vrne nadaljuje delo od prekinitve naprej. Kako bi to vplivalo na samo klimo ne vem točno (v navodilih o tem nič ne piše), če pa pogledam zamrzovalno skrinjo in hladilnik, katera delujeta podobno kot klima, se nenehno vklapljata in izklapljata preko termostata, pa kljub temu brez problema delujeta 20+let.
Generalno pa- podobno kot TČ deluje 24/7 naj tudi klima deluje podobno. Bo najmanj stresno zanjo pa še energije zna porabiti manj, kot če bi se intervali delovanja nastavili bolj neugodno.
Že precej dolgo, klima ni samo kompresor, uparjalnik in kondenzator.
Vsaka prekinitev in povrnitev napajanja je šok za napajalnik in inverter, nekaj manj za ostalo elektroniko.
Dokler ima napajanje skrbi tudi za ustrezno temperaturo olja v kadi kompresorja.
Poleti to ni problem, pozimi velik.

Za te namene se kupi temu namenjen upravljalnik, na kateremu nastavite vse kar želite, edini pogoj je, da je le ta, v dosegu IR senzorja klime.
Na enak način si lahko s podobno napravico privoščite tudi upravljanje preko WI FI
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
mene pa zanima, koliko bi recimo prišel "univerzalni" upravljalnik recimo za klimo vklop/izklop, pri meni je to isti gumb in verjetno bi rabil samo en "ukaz" IR. Če je možno bi naj omogočal tudi povezavo na WIFI. Gre pa za klimo mitsubishi.
laguna1: univerzalna rešitev -> BroadLink - RM4 Pro (na voljo na nemškem Amazonu za 41€ plus poštnina).
Kaj pa ce pozimi ne uporabljas klime, je pa pod napetostjo, a tudi kaj segreva olje v kompresorju in kuri strom ceprav dela samo poleti za hlajenje? 
A je kaj narobe ce jo odklopis iz napajanja. Pr nam celo zimo stoji, je pa na svoji varovalki.
Pametni IR Wifi daljinec, 18 EUR:
https://www.mimovrste.com/centralne-nadz...ellur%20ir

potrebuješ le wifi in app na telefonu. Ima senzor temperature, tako da lahko vklapljaš/izklapljaš glede na temp. v prostoru.

Skok na forum:

Zadnje novice

Pohištvo za jedilnice
04.10.2023 ob 13:35:53
Pohištvo za jedilnice
Mize in stoli – kako pomembna je pravilna izbira? Izbira pravega kompleta miz in stolov v... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
02.10.2023 ob 08:08:40
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission... Beri dalje »
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »