Gradnja in obnova > Energijski viri
So sekanci prigodnost?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
So sekanci prigodnost?
#16
A je kdo delal primerjavo, poraba energije ce primerjas sekance in polena?
Za vejevje so sekanci idealni, ampak za cela debla, se mi zdi pa mal tako tako...debla ven za cesto je treba potegnit, zdaj pa ali to zamlet ali pa dat na cepilni stroj, kjer ti tudi celi hlod porine cez, odzaga na pol metra in potem cepilni bat celo klado v enem hodu razcepi. Po traku leti na prikolico. Prevoz imas v vsakem primeru, ali pelje sekance ali pa polena. Potem moras polena rocno zlozit. Sekance pa vsujejo v nek silos..
Ne poznam pa zdaj tocno kako poteka gorenje sekancev. Polena pac posusis da ti vlaga pade na 14 do 16%. Sekance pa ce na vlaki pustijo hlodovino kakega pol leta pa potem meljejo ima to verjetno se vedno okrog 35% vlage. V silosu se neki dosti verjetno tudi ne posusi, se pravi se susijo samega sebe, pred vstopom v gorilno komoro. Potem takem bi rekel da je to potem slabsi izkoristek kot v primeru polen, ki se posusijo na prostem. 
Prednost je to, da se da sekance bol avtomatizirat, pac koliko zanesljivo potem to dela. Ni zlaganja kot pri polenih, in potem rocnega nalaganja in kurjenja vsak dan. Tam vse skup avtomatizirano poteka, ce ne zasteka kje. 
Se pa energija porablja za mletje in pa izguba izskoristka ce sekanci ki trenutno gorijo susijo tiste, ki prihajajo v pec. 
Koliko je sploh cena mletja ali pa ce bi gledal, koliko pride mletje kolicine ki je ekvivalent eni klaftri drv. Klaftre so bile spomladi se po 300 ali manj eur. Koliko bi prislo ce bi za eno klaftro kupil sekancev, ki bi dali energije kot klaftra. 
More bit kar dost drazje verjetno, ceplenje ali pa mletje je kar razlika. Mlin je dosti drazji kot cepilni stroj, pa tist cepilc poganja par deset konjev, mlini tiste tavelike pa poganjajo motorji tovornjakov 400 konjev pa tudi vec.
#17
Z sosedom sva hotela iti v to investicijo, da bi imela peč na sekance skupaj. Za postavitev vsega bi načeloma bil prostor pri meni oz. na meji. On ima talno gretje, jaz radiatorje. Ideja je bila peč na sekance, 1500l zalogovnik vode in seveda prostor za sekance. Od baze bi bila oba oddaljena okoli 10m. Ko sva delala računico, se preprosto ni splačalo. On je vzel toplotno, jaz pa kamin na pelete. Ogromen prihranek kar se investicije tiče.
Pri sekancih je spet tako, da moraš imeti vsaj dobavitelja v bližini, še najboljše je, da skleneš z njim pogodbo in ti vstavijo senzor v skladišče sekancev in ko jim javi, da gre proti koncu, imajo 72 ur časa, da pripeljejo nove. Razen, če imaš jeseni enormno placa za sekance za celo sezono.
Potem sva isto računico delala za sistem na pelete. Tukaj je plus, da lahko postaviš stoječi silos za pelete, kamor ti spet nekdo vpihuje pelete. Poleg vseh ostalih možnosti za silos. Je pa več svobode, ker se to lahko dela tudi v lastni režiji, tudi prevoz peletov na dom. Pa še sam lahko izbiraš, kje boš vzel pelete, pač glede na ceno. Je sigurno več svobode, kot pri sekancih.

Kar se pa trenutnih cen tiče, jaz bolj kot preračunavanje nekih KWH bolj gledam, kaj dobim za isto ceno energenta. Če bi pri trenutnih cenah drv v boxih in peletov vzel letno zalogo, bi me peleti prišli 70 eur dražje, ampak vse to odtehta avtomatika, zasedeni prostor energenta, oboje mi pa za čiščenje vzame 3 min na dan. Nobene panike. Lani sem še kombiniral, letos pa imam samo pelete in sem si zalogo začel delati, ko so cene že začele naraščati, pa kolikor kaže bom vseeno porabil za vsaj 200-300 eur manj od lani. Letos je vseeno zmaga za pelete.
#18
Kontejner je kar prava ideja, morda nadstropni.

Vidim da so sekanco najbrž ekonomični na nivoju 100kw, torej 5+ bajt mikro toplarna.
#19
Ja to mora bit kar poraba, da se splaca ja, za klasicne bajte, izolirane ko imas dve klaftre za celo leto ali pa se za dlje, se sekanci kar ne splacajo. Pa pri drveh si bol fraj, pri sekancih si ze odvisen od mlina.
#20
Sekanci se načeloma splačajo, če imaš žago in melješ obrezline oz. odpad. Za to ne rabiš ogromnega prostora za sekance, ker jih delaš sproti.
Ko sva takrat s sosedom delala računico, se nama ni splačalo, sem pa kasneje začel razmišljat, nisem delal popolne računice, kako bi bilo, če bi samo za sebe vzel eno najmanj močno peč na sekance, brez zalogovnika ( zaenkrat ). Potem bi lahko celo poslopje prizidal blizu svoje hiše. Preprost zidani objekt, na eni stran peč, na drugi stran prostor za sekance. Za vsaj mesec dni zaloge. Spet bi moral kupiti mlin za delanje sekancev. In bi jih delal sproti sam iz obrezlin, ki si jih lahko pripeljem na dom tudi sam na avtoprikolici iz okoliških žag, ki jih pa ne manjka. Obrezline in odpad dobiš za male pare. Stroj pa okoli 1000-1500eur, ker ne rabiš tistih ogromnih za hlodovino.
Vse je fajn imeti, ko pa delaš računico, bi pa bil vložek vsaj 20.000eur, mogoče manj, če bi veliko delal v lastni režiji. Za kamin na pelete, inox dimnik in montažo sem pa dal 3500 eur. Zdaj pa računaj.
#21
Za pogon postrojenja sekancev moraš imeti 3fazni štrom. Zato kak mali agregatek tega nebo gnal. Tudi najcenejši 3fazni verjetno ne.

Kot je predhodnik napisal je investicija v postrojenje najdražja pri sekancih. Sam energent je najcenejši če imaš svoj gozd.

Za pirolizni kotel tudi lahko uporabiš svoja drva. V njem lahko skuriš praktično vse kar zraste v gozdu in se splača zrezati. Da tale drva zložiš nekje pod streho tudi ne rabiš neke drage mehanizacije, le kakšno uro več dela imaš napram sekancem.
#22
Kar se končne cene sekancev tiče, je glavnina strošek mletja in prevoz, lastni material je malo vreden. Torej lastni gozd pomeni malo ali skoraj nič. V našem koncu kmetje in veleposestniki oddajo (prodajo) sečne ostanke, podjetnik pride z mlinom in tovornjakom, zmelje, odpelje, po možnosti direktno v kurilnice. Ima tudi nekaj skladišč na terenu, odkoder polni kurilnice. Znanec je imel svoj mlin - traktorski priključek. Zaradi mnogih okvar in ker je bilo škoda traktorja, za mletje sečnih in žagarskih ostankov kliče podjetnika, ki to zmelje v kratkem času, stroj je dovolj močan, da prebavi cele smreke. Ker je ogromno skladišče v moji bližini, sem se pred časom sam zanimal za ogrevanje s sekanci. Za moje potrebe bi moral zgraditi silos med 40 in 50 m3 prostornine, puhalnik od ceste do silosa in v okviru silosa še kurilnico z sistemom, neobčutljivim za suhe smrekove vejice. Znanec je imel v Bidrovem sistemu kar nekaj težav s suhimi vejicami med sekanci. Zastoji so bili kar pogosti, kot je napisal tudi Sassapo. V zadnjih letih sem dal posekat kar nekaj smrek, precej oddaljenih. Zgolj traktorski prevoz do ceste ne bi bil pokrit z oddajo v predelavo, tako so veje ostale v gozdu. V krogu 10 km poznam samo dva zasebna lastnika ogrevalnih naprav na sekance.

Sebekov zadnji odstavek popolnoma drži. Še večji hec pa je, da nekateri lastniki kotlov na polena, hkrati lastniki gozdov, kupujejo toplotne črpalke.
#23
Sekanci so ok za tistega, ki že ima neko gospodarsko poslopje, ustrezen prostor - silos za spravilo sekancev, brez tega je nesmiselno oz kpl investicija predraga. Dobro je, da imaš svoj traktor in prikolico s poviški če slučajno hodiš enkrat mesečno kam istak sekance. Lasten gozd ni nujen.

Moj primer je, da vse to imam in ni bilo neke dodatne investicije kot peč in povezava med hišo in gospodarskim poslopjem.

Poraba za ogrevanje 300m2 bivalne površine je v poprečju zadnjih 7 let med 30 in 35m3 sekancev.

Strošek za mletje po kubiku leta 2022 je bil 5€
Nabava materiala pri kmetu kjer sem kupil bukovino uglavnem veje sem plačal 10€ po m3 namletih sekancev.
30€ za nafto za fure od deponije kjer smo mleli do doma.
Torej ca 500€ na sezono če kupim material in narejeno vse v parih urah.Kar se pa tiče vzrdževanja pa: 
enkrat tedensko odnesem pepel
1x mesečno se peč očisti
ostalo je čista avtomatika - peč se užge ko je zalogovnika prazen in ugasne ko je poven.

Sistem je od bidra in dela ko singerica, zastojev je nič!! 
Tisti ki je imel neke težave z bidrom je tudi vprašanje kaj je metal v peč in kako je imel zmlete sekance. Sekanci morajo biti mleti na granulacijo 30 in obvezno mleti z bobnastim mlinom brez mulja, kamnov itd. 
Razni veliki dobavitelji meljeno blato in vse kar je našlajsano na kup in to veliki sistemi ala toplarne požrejo mali sistemi pa ne. 

Nekdo je spraševal glede mlina in koliko porabi...  če se ne ukvarjaš s prodajo sekancev je ednina prava logika naročiti nekoga z kvalitetnim mlinom da ti pride zmleti material.

Kar se tiče agregata je dovolj 3Kw ( velja za moj primer )

Ali se bo to slačalo čez 15+ let, ko bo šla peč u franže ne vem, ker tako postrojenje je bilo nekaj let nazaj okoli 7.500€ (odzevma naprava in peč). Sedaj zaradi nove zakonodaje je obvezna lamda sonda itd je sistem 20.000€.
Na letni pa bidrov sistem ali pa frolingov skuri enako 35kubikov sekancev. 

Kaj se boj splača peč na podpih ali sekanci??? Čisto odvisno od primera do primera. 
Če imaš primeren prostror in večjo ogrevalno povšino potem sigurno da. Za navadno enodružinsko hišo pa definitivno ne.

Jaz bom letos povezal še našo sosednjo hišo in jo ogreval z isto pečjo. Spet je primer tak da je to možno in brez večjih posegov ali večjih gradbenih del. 


lp


Priložene datoteke Predogledne slike
   


Skok na forum:
Zadnje novice

Revolucija v decentralnem prezračevanju
04.01.2023 ob 13:32:42
Revolucija v decentralnem prezračevanju
Pametna prezračevalna enota i-Vent kot novost v decentralnem prezračevanju. Izjemno enostavna za vgradnjo, primerna za... Beri dalje »