Gradnja in obnova > Energijski viri
Izbira TČ (NIBE ali Veissman)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izbira TČ (NIBE ali Veissman)
#31
Normativi se spreminjajo.

R290 kot eksploziven plin se lahko uporablja samo v monoblokih.
#32
Energetik81 komentiraš stvari ki jih ne poznaš!
Torej do puščanjs propan lahko pride ob puščanju kondenzatorja v hišo!
Ja in če so bile nesreče z plinom so v 90% bile zaradi uhajanja peopan butana!.  Max dovoljeno uhajanje je pod  200g v prostor. Zato mora naprava imet vgrajena varovala.
#33
Sem pred kratkim postavljal postajo za UNP pa smo morali med cisternami delati 2 m visoke zide, proti strugi reke 2,5 m visoke, proti električnim kablom 3 m visoke zide iz betonskih zidakov, spoji zidakov so morali biti zatesnjeni. Jaški za meteorno vodo zazidani...
Je pa cvetka- na območju cistern in uplinjevalne postaje se po EX elaboratu lahko gibaš le s prevodno obutvijo. Štromar pa lahko na elektro opremi opravlja dela le z obutvijo, katera izpolnjuje določene izolacijske normative. Torej, ne štromar ne more opraviti svojega dela brez da bi kršil enega od predpisov.

PS #Merlin1- pa ti mogoče veš, da je zemeljski plin tudi eksploziven? Pa mogoče veš. da je lesni prah, kateri je pomešan z zrakom tudi eksploziven. Pa premogov prah tudi. S TČ se ne morem ogrevati zaradi eksplozivnega propana. S kondenzacijskim kotlom ne, zaradi eksplozivnega metana. S drvmi/peleti ne zaradi eksplozivnega lesnega prahu. Kaj mi torej ostane, da ne bom odletel v luft, če ne bom hotel zmrzniti?
#34
Saj se lahko ogrevaš s propan TČ, praktično imajo najboljši izkoristek pri nizkih temperaturah, samo ne v split izvedbi, katere pa tako ali tako ne obstajajo.

Če jo že raznese, jo bo vsaj pred hišo, ne v ali pod njo. Glede na količino plina ne bo povzročla kraterja.
#35
Še malo, pa nam bodo prepovedali razmišljati s svojo glavo.
Res je noro, kam gre ta svet!?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#36
Sem zadnjič zasledil eno nesmrtno resnico iz stripov Alan Ford, ko Broj 1 pravi: "Nihče te ne more prepričati, da bi mislil s svojo glavo, če tega sam nočeš."

Očitno je takih, kateri nočejo vsak dan več.
#37
Varnostni standardi se sprejemajo z razlogom...ni stvar v tem, da ne smemo razmišljati s svojo glavo...ne smemo pa s tem ogrožati drugih okoli sebe.
Nikogar ne bo motilo, če si sami doma napolnite TČ s propanom...ali katerim koli drugim plinom, tudi če sami sebi požgete ali raznesete hišo. Bo pa to nepravilna uporaba naprave, kjer garancija ne velja in ste sami odgovorni za nastalo škodo... Če pa s tem poškodujete tujo lastnino ali pa se to zgodi v večstanovanjski zgradbi in s tem ubijete 3 družine, boste tudi kazensko odgovarjali.

Enako velja za podjetja, ki proizvajajo različne naprave. Če se zaradi slabe zasnove naprave ali namernega nespoštovanja normativov zgodi kakšna nesreča oz. še huje, če nekdo zaradi tega umre, je podjetje neposredno odgovorno, prav tako direktor(ji) in tudi inženir(ji), ki so takšno napravo dali na trg... Če se pokaže, da je bilo to namerno, tudi kazensko odgovarjajo. Zato pač podjetja takšnih naprav rajši ne bodo dala na trg, oz. jih niti ne bodo mogla, ker ne bodo mogli opraviti varnostnega certificiranja...

Kot primer lahko vzamemo tole nesrečno v UK: https://en.wikipedia.org/wiki/Grenfell_Tower_fire
Kmalu po tem so spremenili varnostni standard za hladilno-zamrzovalne aparate - celotno ohišje aparata mora biti iz samo-ugasljivega ali negorljivega materiala. Pred tem se je za zadnjo stran aparatov pogosto uporabljalo polipropilenske plošče, ki pa hitro zagorijo in ker je zadaj tkaoj izolacija iz PUR pene, je lahko hladilnik zagorel kot bakla... Seveda se to zelo redko zgodi (največkrat ob kakšni električni napaki ali nepravilni uporabi) ampak so posledice lahko katastrofalne.
#38
Še enkrat, gre za monobloke znanih firm, ki propan že uporabljajo. Tudi ko sem nazadnje gledal razvlažilce, imajo nekateri že propan ali izobutan namesto R134a.

In nenazadnje, nešteto družin po celi SLO že desetletja uporablja 10kg (10-20x več) propan-butan za kuhanje, jeklenke večkrat mesečno sami priklapljajo...

Delat zdaj iz propana v TČ paniko? Itak ne bo šel praktično nihče sam predelovat, firme pa se to očitno upajo, vsaj z monobloki.
#39
Razumevanje in spoštovanje navodil in predpisov, ob sočasni uporabi svoje glave,  zmanjša možnost napak in nesreč. Ni druge.

Tema je Nibe ali Viessmann, sam bi uštulil še Cooper & Hunter, vsaj kam spada in ali je malce počakati. Zanimam se za soseda, ker meni da je LG zanj preglasna.
#40
R32 je prehodni plin. V roku dveh let bodo večinoma vsi lansirani novi produkti kar ne bo klima izvedenka polnjeni s propanom. 

Sicer pa ta eksplozivnost je itak reducirana na minimum. Problem je, če se požar razširi v območje TČ.
#41
Nihče te ne more prepričati, da bi mislil s svojo glavo, če tega sam nočeš.

Oneh... he he, žalostna resnica, katere takrat še niso poznali, kot ne dejanj in rekvizitov iz ZF filmov Smile
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#42
Razlika med propanom in metanom (zemeljski plin) je le v tem, da je prvi težji od zraka in se lahko  nabira v luknjah. Metan pač gre navzgor. Če pogledamo npr kopalnico in imamo v njej kotel na plin. Ob okvari se bo propan nabiral v odtočnih ceveh metan pa pod stropom kopalnice. Kje je večja verjetnost, da nastane iskra- ali v kanalizacijski cevi ali pod stropom kopalnice, kjer je luč, infra grelec, fen... In koliko milijonov gospodinjstev ima v stanovanjih metan?
Propan se uporablja tudi za pogon vozil in delovnih strojev. Koliko avtov odleti u luft (če odmislimo domačo polnjenje v garaži  iz 10 kg jeklenke v avto) med vožnjo ali med parkingom v garažni hiši ali med prometno nesrečo? 
In ja- predpise je treba upoštevati. Ni pa treba delati panike zaradi neke stvari, katera je izdelana v skladu s predpisi.

PS nenazadnje- avtomobil se premika s pomočjo serije eksplozij. Vas ni nič strah ko vozite bombo?
#43
Kdo dela paniko?

Smo uporabniki R290 monobloka, zagnanega 24.10.22.


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »