Objave: 100
Teme: 11
Ocena:
0
30.12.2022 ob 15:39
(*Zadnja sprememba objave: 30.12.2022 ob 15:41 uporabnik gugl.)
Hvala! Torej je načeloma manj izgub, ko je zunanja in notranja enota povezana z vodo namesto bakrenih plinskih cevi, če prav razumem?
Ali vodna (hidravlična, je res?) povezava nujno pomeni, da je potem tudi kompresor lociran v notranji enoti, kar pomeni neposredno pri kondenzatorju?
Objave: 12759
Teme: 12
Ocena:
-503
V vsakem primeru sta tako kondenzator kot kompresor skupaj.
Ali je to zunaj ali notri, je manj pomembno.
Objave: 3406
Teme: 1
Ocena:
9
"Daikin kot vodilni v klima tehniki ima tako že dva modela svojih TČ s hidravlično povezavo, ostali sledijo."
Vsi proizvajalci grelnih TČ so imeli prvo vodno povezavo.
Gre za predpis, ki ne dovoljuje polnitev z več kot 1kg R32A pri split varianti. (R32A je rahlo eksploziven) Zgornja grelna moč je z tem omejena na cca 8KW. Torej, če ima več hladiva mora biti izvedba z vodno povezavo ali pa se uporabijo, kaki drugi tehnični ukrepi za omejevanje uhajanja hladiva, kar napravo znatno podraži!
Obenem pa drži tudi trditev, da imajo naprave z vodno povezavo navadno manj izgub.
Objave: 7826
Teme: 17
Ocena:
-189
Ali bodo naprave s plinom R290 zgolj monobloki?
Ocena:
9
So že. Recimo Vitocal 150A in 250A.
Objave: 7261
Teme: 14
Ocena:
53
Tudi novi Vaillant Arotherm je na R290. Ne vem zakaj monobloki niso že od vedno. Propan je skoraj zastonj in odlično hladivo.
Lobij proizvajalcev HFC-jev, zapakiran pod požarno varnost?
Ocena:
-503
R290 ima kar visoko ceno, saj gre za zelo čist in suh plin.
Merlin1... Da gre za požarni predpis je jasno. Hotel sem predstaviti tehnično plat.
Tam kjer sta kompresor in kondenzator skupaj je možno iztržiti 10% višji izkoristek, kot pri split napravah. V primeru velikih razdalj, pa tudi 30%
Objave: 7826
Teme: 17
Ocena:
-189
Torej Viessmann in Vaillant sta že na R290. Kako kaj kaže, kdaj bo ta plin zašel med cenovno ugodnejše TČ?
Ocena:
-503
Absolutno, posušiti mi ga ni problem, ne vem pa kako bi ga očistil?
Stari R22, je še vedno najboljši plin, kar ga je kdaj bilo.
kadotr... Ga že imaš v Cooper and Hunter.
Objave: 7261
Teme: 14
Ocena:
53
2.1.2023 ob 21:44
(*Zadnja sprememba objave: 2.1.2023 ob 21:45 uporabnik Energetik81.)
Gledam razne youtube amaterje, ki v domačih hobi hladilnih sistemih uporabljajo direktno propan za npr. plinski roštilj. Je tak problem s čistostjo? Saj plinske dize v gorilnikih so tudi izredno majhne in se ne smejo zapacati.
Ocena:
-503
Problem so ostali plini, ne mehanske nečistoče.
Ocena:
9
3.1.2023 ob 09:15
(*Zadnja sprememba objave: 3.1.2023 ob 09:17 uporabnik Merlin1.)
Ko preberem takšne komentarje mi "gredo lasje pokonci". Propan je ekspoziven, če je šla kakšna hiša v zrak je šla zaradi propan-butana.
Za delo z temi napravami rabiš posebno opremo, vedno prisoten detektor plina...
Potem pa bi nekdo doma to nafilal z propanom.
Naprave z propanom imajo vgrajen poseben ventil, ki v primeru puščanja kondenzatorja
Objave: 695
Teme: 0
Ocena:
-37
Koliko mi seže spomin 50+ let nazaj smo doma kuhali s propan-butanom. Enako so kuhali sosedje, sorodniki, znanci...Nekako na mesec dni smo pokurili eno jeklenko z 10 kg plina. Ko sta si družine ustvarjali sestri smo imeli v hiši kar 3 plinske štedilnike s po 10 kg jeklenko in dve 10 kg jeklenki v rezervi, saj nikoli nisi vedel. kdaj bo v kmetijski zadrugi na zalogi plin in kdaj ne. Ker smo centralno kurili na lignit se je preko noči hladnih jutrih pogosto uporabljala tudi plinska katalitična peč, da otrok ob previjanju ni zeblo...
Kljub tako množični uporabi propan butana in ko si senzorje za plin lahko videl zgolj v kakšnem filmu Jamesa Bonda ne poznam nikogar, kateremu bi hiša/stanovanje odletelo v luft zaradi normalne rabe plina. So pa hiše/stanovanja letela u luft v primeru samomorov, varjenj ali (npr. na Hrvaškem) namerne povzročitve eksplozij.
Pol bi me pa naj bilo strah nekaj gramov propana tovarniško zatesnjenega zunaj pred hišo, če me 10 kg v hiši ob ne vem kdaj pregledani plinski instalaciji v štedilniku ali mogoče že malo pereli gumi cevi ali... ni strah?
Le kam gre ta svet?