Gradnja in obnova > Energijski viri
Primernost zemlje TČ zemlja/voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primernost zemlje TČ zemlja/voda
#16
Energetik81 - vem da bom ogreval majno NEH hišo. Neki ful me zunanja enote ne bi motila. Bolj gledam dolgoročno. Zaradi nižnjih stroškov in daljše življenjske dobe. 

scuba123 - naša zemlja ni ilovica. Lokacija je Artiče - pri Brežicah. Sem v začetku opisal kakšna je zemlja.. Se pravi glina, kremenov prod z sledovi premoga,... Podtalnico ne vem na koliko metrih je. Predvidevam da je globoko, glede na to da smo na hribčku in noben nima štirne pred hišo. Snega ni neki veliko. No vsako leto manj, kot povsod po sloveniji Smile Glede TČ sem se nekako odločil za Thermia Calibra ECO 8 - inverterska. Po priporočilu monterja. Montira tudi Kronotermove ON/OFF, vendar pravi da so te veliko boljše.

sassapo - tudi dvojni kolektor je opcija. Vendar mi je dobavitelj TČ zatrdil da je 300 m v eni veji dovolj za hiško z tako majhno porabo toplote. Če me je pa strah pa lahko damo 400 m v 1 zanko in bom imel veliko rezerve. Cev je turbolentna T54533 RC 12,5 BAR. Kao boljša od običajnega alkatena. Tudi monter pravi da 2 zanki nekoliko podražijo investicijo. Če je možnost 1 bi dal raj 1 - da si ne delamo nepotrebnih stroškov. Res je hiša je na vrhu. Višinske razlike med hišo in potočkom spodaj je cca 23 m.
#17
weeman88... Ja če delaš hišo za trg je vse bolj ali manj dovolj in vse bo delovalo super.
Če delaš zase in misliš preživeti večino svojega življenja tukaj, pa napravi kot sem ti predlagal.
PS. Energijo črpaš iz zemeljske površine, ne iz tipa cevi.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#18
Če teren dopušča vsekakor zemeljsko napravo, je tišja, in ima daljšo življenjsko dobo, manj servisov in manj težav, ima vir toplote, ki je skozi leto konstanten, nima moteče in velikokrat hrupne zunanje enote. Nima defrostov, kar je ravno okro 0 stopinj velika izguba energije pri zračnih.

Narediš enkrat in uporabljaš celo življenje pa še za vami bo to ostalo uporabno. Z vidika cene je primerljiva z DOBRO zračno.

Spodaj pripenjam link izvedbe 8 kW TČ NIBE v leseni hiši, z eno vejo zemeljskega kolektorja.

   

   

https://www.podsvojostreho.net/forum/att...?aid=36116
https://www.podsvojostreho.net/forum/att...?aid=36115


Skok na forum:
Zadnje novice

Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
19.02.2024 ob 09:54:42
Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
Janja Garnbret je na Krasu posadila 1000 dreves in s tem dala zgled za ohranjanje narave in izravnavo ogljičnega odtisa  ter... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »