Gradnja in obnova > Energijski viri
Primernost zemlje TČ zemlja/voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primernost zemlje TČ zemlja/voda
#16
Energetik81 - vem da bom ogreval majno NEH hišo. Neki ful me zunanja enote ne bi motila. Bolj gledam dolgoročno. Zaradi nižnjih stroškov in daljše življenjske dobe. 

scuba123 - naša zemlja ni ilovica. Lokacija je Artiče - pri Brežicah. Sem v začetku opisal kakšna je zemlja.. Se pravi glina, kremenov prod z sledovi premoga,... Podtalnico ne vem na koliko metrih je. Predvidevam da je globoko, glede na to da smo na hribčku in noben nima štirne pred hišo. Snega ni neki veliko. No vsako leto manj, kot povsod po sloveniji Smile Glede TČ sem se nekako odločil za Thermia Calibra ECO 8 - inverterska. Po priporočilu monterja. Montira tudi Kronotermove ON/OFF, vendar pravi da so te veliko boljše.

sassapo - tudi dvojni kolektor je opcija. Vendar mi je dobavitelj TČ zatrdil da je 300 m v eni veji dovolj za hiško z tako majhno porabo toplote. Če me je pa strah pa lahko damo 400 m v 1 zanko in bom imel veliko rezerve. Cev je turbolentna T54533 RC 12,5 BAR. Kao boljša od običajnega alkatena. Tudi monter pravi da 2 zanki nekoliko podražijo investicijo. Če je možnost 1 bi dal raj 1 - da si ne delamo nepotrebnih stroškov. Res je hiša je na vrhu. Višinske razlike med hišo in potočkom spodaj je cca 23 m.
#17
weeman88... Ja če delaš hišo za trg je vse bolj ali manj dovolj in vse bo delovalo super.
Če delaš zase in misliš preživeti večino svojega življenja tukaj, pa napravi kot sem ti predlagal.
PS. Energijo črpaš iz zemeljske površine, ne iz tipa cevi.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#18
Če teren dopušča vsekakor zemeljsko napravo, je tišja, in ima daljšo življenjsko dobo, manj servisov in manj težav, ima vir toplote, ki je skozi leto konstanten, nima moteče in velikokrat hrupne zunanje enote. Nima defrostov, kar je ravno okro 0 stopinj velika izguba energije pri zračnih.

Narediš enkrat in uporabljaš celo življenje pa še za vami bo to ostalo uporabno. Z vidika cene je primerljiva z DOBRO zračno.

Spodaj pripenjam link izvedbe 8 kW TČ NIBE v leseni hiši, z eno vejo zemeljskega kolektorja.

   

   

https://www.podsvojostreho.net/forum/att...?aid=36116
https://www.podsvojostreho.net/forum/att...?aid=36115


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski krediti z jamstvom države
26.05.2023 ob 13:26:45
NLB Stanovanjski krediti z jamstvom države
Mladi do 38 let lahko ob prvem reševanju stanovanjskega vprašanja pridobite stanovanjski kredit po pogojih Zakona o... Beri dalje »
Pohištvo za popolno spalnico
22.05.2023 ob 12:09:13
Pohištvo za popolno spalnico
Spalnica je najintimnejši prostor vsakega doma. Nudi naj prijetno zatočišče pred zunanjim svetom. Zato bodite pri... Beri dalje »
Kako izbrati pravo kombinacijo senčil?
19.05.2023 ob 08:49:06
Kako izbrati pravo kombinacijo senčil?
S kombiniranjem notranjih in zunanjih senčil lahko ustvarimo prijetno in udobno vzdušje v svojem domu. Tudi ob poletni vročini.... Beri dalje »
Odkrijte prednosti bivanja v mansardi
17.05.2023 ob 12:20:44
Odkrijte prednosti bivanja v mansardi
Tondach rešitve za šarmanten dom Ko izbiramo nepremičnino, je zdravo in kakovostno stanovanje, v današnjem času... Beri dalje »