Gradnja in obnova > Energijski viri
rekuperacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
rekuperacija
#1
Imam projekt PZI strojnih instalacij, ki je poln napak, veča lai manj kopija kakega drugega projekta. Že v začetku so bile vse U vrednosti (zidovi, okna, vrata..) napačni. Bolj kot ga berem več napak najdem; prezračevanje bo z odpiranjem oken, v naslednjem odstavku piše, da bo mehansko, z rekuperacijo, popis zajema kar nekaj prebojev AB sten... v leseni hiši...

Skratka, za začetek sem dal preračunat prezračevanje in je izvajalec našel en kup napak. z določenimi se strinjam, so logične. Ena pa mi ni ravno po godu, zato bi rad vprašal za mnenje, če ima kdo kaj več znanja. 

spodnja slika je iz PZI. Torej garderoba -15m3, spalnica +60m3, kopalnica -45m3
https://ibb.co/6X7kR3D

predlog izvajalca pa je garderoba +60m3, spalnica brez difuzorja, kopalnica -60m3. Tako naj bi se prezračevala skozi vrata tudi soba. nevem kako bo zrak potoval po celi sobi, predvsem v delu sobe, ki je vertikalno najbolj oddaljen od vhodnih vrat v sobo, desno zgoraj na sliki.
#2
Obe varjanti sta v praksi ok. Naredite tisto, ki je lažje/ceneje izvedljiva.

Izračune pa vzami malo z rezervo. Prezračevanje ni ravno egzaktna znanost. V realnosti bo zrak vedno našel pot, ne glede na izračunane pluse in minuse po sobah.

P.S.: Nisem izvajalec ali projektant, govorim iz izkušenj enega lastnega objekta, ki sem ga ravnokar končal.
#3
@emjay si sam postavljal cevi? Umerjal pretoke?
#4
Imel sem projekt, potem pa sem še sam malo optimiziral na licu mesta, ko smo polagali. Za vsak slučaj sem si v vsakem prostoru na razdelilcu pustil še dve luknji.

Neumnost, ki sem jo pustil je, da glavna vertikala med nadstropji teče na zunanji srani hiše znotraj fasade. Sicerje izolirana, ampak vseeno zgubim cca 1.5C na zajetem notranjem zraku.

Sicer pa še nič nisem umerjal in ravno tako deluje. Smile

V mansardi sta celo dve sobi narobe zvezani (več imam vpihov kot izpihov), bom popravil, ko zlezem gor. Pa mogoče mi v kleti malo preveč vleče na občutek. Tudi to bom ob priliki priprl. Ni kritično, itak laufa 24/7 na zelo počasne obrate. To je to.

Ko smo ravno pri tej temi: ena ful dobra stvar, ki sem jo dodal na lastno pest na dober meter globine, je 25 metrov cevi za pasivno predgretje (pozimi) in predhlajenje (poleti) zraka. Preden gre v hišo, ga spustim čez ta podzemni kanal. Priporočam.


Skok na forum:
Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »