Objave: 369
Teme: 12
Ocena:
2
Še enkrat TČ naj se v tej temi ne omenja prosim.
Prosim za predloge peči na pelete. Izkušnje, primerjave, kaj "mora" imeti, kaj je priporočljivo,...
Tema je zgolj in samo takšnim prispevkom. HVALA
Objave: 678
Teme: 1
Ocena:
3
Priporočam kotel Biodom meni dela brez problemov že 8 let. Enostaven kotel za čiščenje in vzdrževanje, rezervne dele dobim za 1/3 cene iz Italije. Za probo sem menjal ventilator dimnih plinov z ventilatorjem ebm papst ter zamenjal sem navadno vžigalno svečo z keramično, ki hitreje zažari in da večjo temperaturo.
Objave: 783
Teme: 0
Ocena:
21
peleti12, lahko vprašanje?A imaš podatek kolko elektrike porabi peč na pelete v 24 urah , brez OČ?
Ocena:
3
Največja poraba elektrike ob delovanju kotla 53W, največja poraba elektrike ob vžigu kotla 300W, ki traja približno 3 minute.
Objave: 783
Ocena:
21
peleti12,53w na uro delovanja?
Koliko pa ima kotel vžigov na dan 10, 15, 20?
Objave: 232
Ocena:
8
Pa kakšne so to enote?
Moč je v kW, poraba je pa moč krat čas v urah, torej kWh.
Samo še kW/h nam manjka ...
Objave: 710
Teme: 27
Ocena:
3
Moja izkušnja:
7 let sem ogreval s peleti. Centrometal z gorilcem ( 20kw ). Zadeva je laufala brez težav. Prebavila tudi slabše pelete. 1x sem menjal vžigalno svečko ( po cca. 30 tonah ).
Dela je precej. Tedensko čiščenje, v hudem mrazu tudi na 3-4 dni. Ob čiščenju se dviguje prah ( kot moka ), ki ga sploh ne opaziš. Kasneje opaziš zadevo, ko si čistiš nos in pridejo ven črne stvari. Pri čiščenju svetujem masko.
Je pa res kot so omenili ostali, da gre pri teh poceni kotlih precej zadeve v dimnik. Sam sem sicer še predeloval kotel in meril TDP. Temperaturo dimnih plinov sem spravil nekje na 180.C ( nižje ni šlo ). Po cca. 5 dneh, ko je bil kotel umazan pa je bila TDP že preko 220.C.
Za primerjavo:
Na sezono sem porabil 4500kg peletov. Recimo, da je izkoristek 4,7kw/kg. Torej sem pridelal ter porabil cca. 21150kw/h energije.
Sedaj pri TČ ( zrak voda ) porabim letno cca. 5000kwh. Če upoštevamo izkoristek 3,5 je poraba 17500kwh/h.
Ogreva se približno na isti režim. 24/7, cca. 22.C v hiši. Sedaj lahko primerjaš koliko energije je šlo v dimnik.
Ocena:
3
Prvo odgovor na koliko vžigov na dan, odvisno od zunanje temperature, nekje od 5 do 7 vžigov.
Sedaj pa še odgovor na gornji post (PREBAVI TUDI SLABŠE PELETE).
Slabši peleti več pepela, več oblog več čiščenja, obloge zmanjšujejo izkoristek kotla in temperatura Gorenja gre v dimnik.
Jaz čistim pepel na 3 tedne oziroma, ko se temperatura dimnih plinov dvigne za 20°C.
Kompletno čiščenje kotla kurišče in turbulatorji opravim na dva meseca. Kupujem pelete 100% smreka, ostanek pepela pod 5%.
Objave: 7826
Teme: 17
Ocena:
-189
16.12.2022 ob 19:40
(*Zadnja sprememba objave: 16.12.2022 ob 19:41 uporabnik kadotr.)
Forex, svetovati ti je kar težko. Za predloge o kaki drugi, cenejši, enostavnejši varianti ogrevanja si malce gluh. Menim, da vzemi čim cenejši kotel, poglej pri Belokranjcih nekaj v smislu Tobyja ali še kje ceneje. Trenutno vse služi, vsaj za silo. Najmanj boš izgubil, ko te bo srečala pamet in boš kupil nekaj, kar ti predlaga n.pr. Sassapo...
Napisal sem brez dlake na jeziku, bo spet nov minus?
Ocena:
2
Z moje strani minusa zagotovo ne boš dobil.
TČ pač ne želim, je to tako težko razumeti?
Vprašal sem za predloge in če ima kdo kakšnega naj ga prosim napiše.
Ali pa grem na bolho po Vitolo z vso opremo za 350€.
Koliko pride montaža takšnega kotla in inox dimnik cca. 6m?
Objave: 166
Teme: 27
Ocena:
-2
20.12.2022 ob 09:46
(*Zadnja sprememba objave: 20.12.2022 ob 09:46 uporabnik patriot35.)
Jaz imam centrometalovo peč na pelete, isti tip kot some1.
Peč imam že 14 let. 4 leta sem kuril samo na drva, tukaj je potrebem 1000l zalogovnik. Potem sem kuril samo pelete. Letos jeseni na drva, sedaj ko je pod 0 stopinj pa na pelete. Imel sem eno v 8 leti kurjenja sem imel 1 okvaro, grelno svečko. Šalčke nisem še menjaval. Včasih se zgodi, da se peleti ne vžgejo, to se reši z dodatnim 5 sekundnim filanjem peletov v šalčko. V 99 % zagori v pol minute. Recimo 1x na mesec ne vže peletov. Tako je Murphy določil. Potrebno je čistiti peč vsake 2 tedna ( 5 minut) in izparzniti ter očistiti šalčko 1x tedensko. Pepel odnesem ob čiščenju peči. Praha je dosti, zato pa obstajajo sesalci za pepel. 40 evrski luksuz. Velik plus pri peči je ta, da spodnja vrata zamenjaš in lahko kuriš na drva ali pa na pelete.
Če bom kupil bom spet kupil peč istega proizvajalca, novejšo na drva + gorilec na pelete. Lahko kurim na drva ali pelete. Na hrvaški stani dobiš tak kotel za 2.800 eur. In se smehljaš.
Na bolhi ali pa marketplace pa so za 1600-1900 rabljene. Razmišljam, da prodam to in kupim isto novo.
Objave: 219
Teme: 10
Ocena:
0
Peleti so trenutno razočaranje, ker so nas vsi pustili na cedilu. Sam jih ne moreš narediti, o lokalni oskrbi ni nobene sledi, raje prodajajo italjanom in nemcom.
Edini dolgoročni smisel ima polno avtomatiziran kotel, kar pa je zaradi cene nesmiselno.
Razvoj kotlov na pelete tudi ne gre nikamor. Še vedno potiskajo kotle z prigrajenimi gorilci ali manualno čiščenje izmenjevalcev, posode za pepel premale.
Sam sem en čas gledal Easypell 16kw ali Centrometal peltec 18kw. Tule si moraš potem še samo priskrbeti nek vakumski vpih iz velikega zalogovnika v malega od peči.
Ocena:
-189
Forex, mojega posta nisi prebral. Priporočil sem ti kotle Toby, trgovec je v
Beli krajini. Poguglaj vendar...kotle dobiš tako v Iki, kot drugod. Tehnika podobna, kot Biodom, elektronika iz okolice Kopra. o zadoščalo?
Če mi pripopaš kak minus, me ne bo konec.
Ocena:
2
Še vedno ne vem zakaj bi ti dal minus. Smo v vrtcu ali kaj?
Ocena:
-189
23.12.2022 ob 15:51
(*Zadnja sprememba objave: 23.12.2022 ob 15:51 uporabnik kadotr.)
V vrtcu? Smo. Iz cca +38 sem pristal na - 41. Zgolj zato, ker sem pisal po resnici...