Gradnja in obnova > Energijski viri
Vpihovanje toplega zraka v cevi talnega gretja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vpihovanje toplega zraka v cevi talnega gretja
#1
Bil pred nekaj dnevi službeno v Avstriji in spal v EKO kmetiji. Imajo zanimivo izvedeno talno gretje in sicer so cevi talnega normalno položene v estrih bolj na gosto, le da namesto tople vode uporabljalo tlačni ventilator in manjši grelec na elektriko in tako vpihujejo vroč zrak v cevi od talnega cca 40°C. Lastnik pravi, da je to neka testna varianta vendar uspešna za sedaj. Grelec je 500W in se vklaplja na termostat glede na to kako vroč zrak spuščaš v cevi. Je bilo pa vse zatesnjeno tako da ne vem ali je to pod vakumom??? In pa pomembno je, da so veje zares dobro razporejene, ker zrak si bo vedno izbral najlažjo pot. Več mi ni hotel povedati Smile

Če se ne motim je bilo prvo talno gretje narejeno v Italiji, ko so vroč zrak iz kurišča spuščali pod tlemi, kjer so bili tuneli...

Je to že gdo videl ali je nateg?
#2
Ja, "prvo talno gretje v Italiji" ima zelo v grobem isti princip.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hypocaust
https://www.romanobritain.org/12_innovat...eating.php

je pa vmes minilo 2000 let in znamo zdaj vodo napeljati v tla tako, da jih ne zmoči. Voda ima cca. 3300-krat večjo volumsko specifično toploto kot zrak, tako da se mora tisti tlačni ventilator kar namatrati, da zrak dovolj kroži.

Če bi bil sistem "pod vakumom", ne bi grel, ker je vakum idealni izolator...

EKO kmeta je verjetno kakšen radiestezist prepričal, da človek ne sme spati nad "vodnimi tokovi" ...
#3
Poleg tega so ga nategnili, če zrak greje na štrom, ker bi bilo veliko ceneje in enostavneje, če bi na tlak prilepil el. talno gretje v obliki mreže...

Jasno da ni vakuum, če vpihuje zrak pod tlakom. Meni se bolj postavlja vprašanje, kako sploh kaj greje, glede na to ima voda 1000x večjo gostoto in 4,2x večjo spec. toploto kot zrak, pa vseeno rabiš par L/minuto pretoka. Skozi te cevi bi moral zventilirat par kubikov/minuto zraka  Big Grin
#4
Kaj vse ne poštudirajo... Če že želiš električno talno gretje, položiš grelni kabel oz. mrežo. Tudi gretje vode z električnim grelcem in obtočna črpalka bi imelo boljši izkoristek in učinkovitost, kot vpihovanje zraka.
In to ni niti najmanj EKO, če porabiš več energije...
#5
Zakaj bi bila velika poraba ,človek je lepo napisal da je grelec 500w torej če bi laufal 24 ur nonstop bi bila poraba 12kwh,to je pa na 24 ur dosti boljše kot TČ.
#6
Tone ni napisal velikosti prostora, ki se ogreva s temi 500W, sigurno to ni hiša, prej soba.
#7
vrzislo, to pa maš tudi prav.


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Izgradite hišo, kakršno si želite
22.05.2024 ob 06:49:08
Izgradite hišo, kakršno si želite
Inovativne rešitve, ki ne samo skrajšajo da skrajšajo čas gradnje in znižajo stroške, temveč... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »