Gradnja in obnova > Energijski viri
Spremljanje porabe TČ zrak voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spremljanje porabe TČ zrak voda
#76
Tale forum je zmeraj bolj podoben kakšnim komentarjem na 24 kur, nova 24tv...
Dobro da nisem poslušal qvazi nasvetov tu gori prisotnih strokovnjako za TČjke in ostal pri mojem trojnem hibridu ki dela ko "šus"; kombinirana viadruska drva/peleti in monoblok TČ. V kriznem obratovanju so izkorisi postranska stvar. Ker bo (g)olob z svojimi energo mešetarji umetno ustvarjl redukcije, štroma, plina in še kaj in s tem nabijal cene energentov v nebo  si lahko 15k€ske TČjke nekam utaknete. V naši vukojebini je agregat skoraj obvezna oprema (ga imam že od vsega začetka 2kW po adaptaciji hiše) zadnje čase sem pa navlekel še 300W panel in 70Ah akumulator tako da se mi fučka za redukcije. Z peči snamem gorilnik za pelete pa gas mici z drvmi, k sreči imam tudi by pas mimo hranilnika, gre tudi brez štroma, termodinamika dela čudeže in za pritličje sploh ne rabim obtočne črpalke, klet se pa segreje neposredno od peči skozi odprta vrata kurilnice., drva pa rastejo na parceli za hišo. Samo pri nalaganju ne smem bit preveč korajžen. Big Grin
Prav bedno izpadete z tem cviljenjem.
#77
@zamot1 ti pa si zamaknjen!!!
Se opravičujem drugim uporabnikom foruma!!!
#78
Če cel sistem deluje in ti je toplo, še ne pomeni da je optimalno. Pri tebi je glede na izolacijo in kvadraturo nekje vsaj 30% previsoka poraba s TČ, verjetno celo več.

"Ker bo (g)olob z svojimi energo mešetarji umetno ustvarjl redukcije, štroma, plina in še kaj in s tem nabijal cene energentov v nebo si lahko 15k€ske TČjke nekam utaknete. "

Vsekakor pa je samo plus in pametno, da imaš več ogrevalnih virov na voljo, samo način na kateregi si vključil TČ v sistem ogrevanja ni ravno optimalen. Če se tega zavedaš, ne moreš ravno tarnati nad porabo el.

Pa sej ne rabi bit za 15k. Sej tudi tvoja za 3k je čisto ok za tebe in tvojo izolacijo, sem skoraj 100% prepričan. Samo pač moraš malo premislit kako jo priključiš, na kakšne radiatorje, po potrebi kak radiator zamenjaš, ne greješ vode vedno na 40 stopinj, če za to ni potrebe. Pač s TČ je nekaj dela od začetka da je vse optimalno (z vidika učinkovitosti - porabe, hrupa), ampak če na zadevo dobro zastaviš, imaš na dolgi rok mir in optimalno porabo.
Jst imam TČ za 670€, pa je tudi ok, na bistveno večji hiši z bistveno slabšo izolacijo. No če sem iskren bi lahko bila tišja, kot verjetno večina malo starejših TČ, glede porabe pa je čisto ok, zelo zadovoljen.
#79
Citat:@oneh ne da se mi več, namenoma nočeš ničesar razumeti in ločiti lokalni izklop trafoja, redukcije v Slo in generalni EU blackout, ki ga lahko povzroči tudi množična štala zaradi pik porabe TČ po pol EU.

Preberi
Belgium heat pump and PV impact on residential low-voltage distribution grids as a function of building and district properties lirias.kuleuven.be/retrieve/444331
In ja seveda, NN omrežje bo množično  preobremenjeno, elektrike bo pa dovolj, le od kod.
Dandanes najdeš na spletu vse, da potrdi še tako noro teorijo, ki so jo zamisliš. Ljudje se skoraj pretepajo, ko eni nočejo verjeti, da je zemlja ravna plošča, čeprav na spletu tako piše. Pa tudi nanorobote so nam vbrizgavali s cepivom proti Covid19- poglej na splet, če ne verjameš.... 
In kakšna je razlika med lokalnim trafom in EU EES? V EU imamo medsebojno  povezan EES. Obstajajo tudi protokoli in omejitve glede pretoka energije. Če imamo npr. mi dogovor, da bo danes preko meje šla energija v skupni moči npr. 500 MW, mi pa odjem brez odobritve zvišamo na 510 MW, se bo daljnovod med Avstrijo in Slovenijo izključil in ne bomo dobili 0. Posledično bo v Avstriji 500 MW energije viška, katerega bodo lahko porazdelili na druga kritična mesta ali pač zmanjšali proizvodnjo v elektrarnah ali... Torej ne bo razpadla cela EU ampak zgolj določeni predeli.
Če bi poznal delovanje trga z elektriko potem bi vedel, da lahko porabljaš le toliko električne energije kot si zakupil. Če si jo zakupil premalo pa obstajajo protokoli in prioritete, koga se prej izključi. Gospodinjstva, bolnišnice, šole... so dokaj visoko na prioriteti. Torej lahko še toliko obremenimo TČ pa zaradi tega elektrike ne bo zmanjkalo. Se bo pač pridobivala iz plinskih elektrarn ali drugih rezervnih virov.   Ozka grla pa so prenosi te energije od tam kjer je, do tja kjer je ni. Ob zelo velikem odvzemu bodo tore izpadi na transportnih poteh in transformatorskih postajah, čeprav bo elektrike dovolj.
#80
Toplotna energija 40°C ogrete vode ne gre nikamor drugam kot v radiatorje kadar je to potrebno za kar skrbi vremensko vodena regulacija z mešalnim ventilom. To mi dela že 17 let ko TČjk za ogrevanje skorajda še ni bilo. Ker je inverterska se ji v tem primeru ko je dosežena željena temperatura v hranilniku zmanjša moč delovanja, pri + temperaturah se celo izklopi. Glede na komoditeto se bom sprijaznil z tako porabo kot je, če bo kriza bom pa žgal drva. Smile
#81
@Oneh bravo in plus točke za vztrajnost. Končno nekdo ki razume in zna tudi obrazložiti delovanje EES. Pa saj vendar ga gradimo in posodabljamo že 60+ let.

Strah in črni scenariji so odveč saj je ugodnih faktorjev veliko:

- hidroelektrarne zmanšujejo poleti moč, ko je na voljo sončna/vetrna energija,
- glede na vedno večja in daljša sušna obdobja, nas bo reševala solarna elektrika
- Slovenija ima večino HE v verigah z akumulacijo vmes, ki se lahko porabi kasneje
- SE idealno kompenzirajo povečano porabo HVAC sistemov
- SE na lokalnem nivoju razbremenijo posamezne trafo postaje.
- Trafo postaje so projektirane na priključne moči porabnikov (resda z neko sočasnostjo vklopa) ampak 2 - 3 kW na hišo kolikor nuca TČ je vsekakor predvideno.
- elektro distributer zamenja transformator ko je le ta preobremenjen.
- napajanje večjih vasi/mest se vedno dela v zanki in ima redundanco
- Remont v krškem je uspel, moč je večja, obratovanje podaljšano za 10 let.

Nas pa mal heca edino TEŠ6, ki ga bo treba zapret in denar za držanje pri življenju, nameniti za kaj drugega.
#82
Citat:Nas pa mal heca edino TEŠ6, ki ga bo treba zapret in denar za držanje pri življenju, nameniti za kaj drugega.

Le zakaj? Plačujemo 400 €/t za sežig polietilena+ transportni stroški do sežigalnice v Nemčiji. Pol pa hodijo nemški zeleni našim zelenim pomagati štrajkati proti sežigalnicam. Le zakaj? Mogoče zato, da ne bi sežigalnici v Šoštanju plačali 400€/t za sežig, sami pa bi prihranili na transportnih stroških. Pa še elektriko bi imeli cenejšo.
Da pa zaradi ciklonov, anticiklonov, gibanja zračnih mas... pride k nam tako  pesek iz Sahare kot PM10, PM2,5... delci od sežiga našega polietilena iz Nemčije in to zastonj, pa seveda nemški zeleni pomagači našim zelenim modro zamolčijo. Nenazadnje, je treba v kašnem  letovišču zapraviti delež naših 400 €/t, katerega so pomagali zaslužiti s tem, da so preprečili izgradnjo sežigalnice pri nas.

Citat:Toplotna energija 40°C ogrete vode ne gre nikamor drugam kot v radiatorje kadar je to potrebno za kar skrbi vremensko vodena regulacija z mešalnim ventilom. To mi dela že 17 let ko TČjk za ogrevanje skorajda še ni bilo. Ker je inverterska se ji v tem primeru ko je dosežena željena temperatura v hranilniku zmanjša moč delovanja, pri + temperaturah se celo izklopi. Glede na komoditeto se bom sprijaznil z tako porabo kot je, če bo kriza bom pa žgal drva. [Slika: smile.png]

Živimo v demokraciji, kjer si svoboden in počneš kar hočeš, če s svojim početjem ne ogrožaš demokraciji nekoga drugega. Torej si lahko svoj sistem ogrevanja narediš, kakor te je volja. Svoje izkušnje ob tem lahko deliš kakor te je volja. Preprečuješ lahko vsakogar o tem, kako je tvoj sistem boljši od katerega koli drugega, kakor te je volja. In to lahko delaš tako dolgo, kot se ti ljubi.
Moraš pa seveda upoštevati tudi, da kot ti imajo tudi ostali enake pravice. Torej, lahko kritizirajo tvoj sistem, kakor jih je volja. Lahko ti govorijo, kako je tvoj sistem zanič. kakor jih je volja. In to lahko delajo tako dolgo, kot se jim ljubi.
Kaj pa mi ostali, kateri ne hvalimo in ne kritiziramo. Mogoče se nam zdi, da v debati nastopa tudi kašen bedak. A, hej- tudi to je lahko v demokraciji vsakdo, ko in kako dolgo si želi.
#83
V temle je kar veliko resnice, je pa tudi nekaj delne-resnice:
Mirubajt Napisal:- hidroelektrarne zmanšujejo poleti moč, ko je na voljo sončna/vetrna energija,
- glede na vedno večja in daljša sušna obdobja, nas bo reševala solarna elektrika
- Slovenija ima večino HE v verigah z akumulacijo vmes, ki se lahko porabi kasneje
- SE idealno kompenzirajo povečano porabo HVAC sistemov
- SE na lokalnem nivoju razbremenijo posamezne trafo postaje.  
- Vse naše HE, čeprav so vo v verigi, žal nimajo kaj dosti akumulacije. Vse tri verige (Soča, Sava, Drava) skupno lahko shranijo približno 2,2 GWh energije. Avče še približno 2,7 GWh, tako da si na okrog 5 GWh. Dnevna poraba elektrike v Slo je poleti nekje 30-35 GWh, tako da shraniš čez palec 15% dnevne porabe. To ni bog ve kaj.
- SE ne kompenzirajo povečane porabe HVAC sistemov idealno. Res je da delajo več ob dnevih ko več rabiš klimo in da do neke mere poraba/proizvodnja se ujemata, ni pa "idealno". Po urah se proizvodnja/poraba ne ujemata, saj so največje obremenitve omrežja ko pridejo ljudje iz služb in ne ob 13h ali 12h ko sonce najbolj sije (t.i. duck curve porabe).
- SE na lokalnem nivoju ne razbremenijo nujno trafo postaje. Razbremenijo jo v povprečju, ne pa ob vseh urah, kar je žal za delovanje trafo postaj ključnega pomena. Spet pride do izraza časovna neusklajenost, kjer SE delajo največ okoli poldneva, poraba pa je največja okli 18h ali 19h. Če se gospodinjstva zaradi SE odločajo za elektrifikacijo ogrevanja, si v bistvu trafo postajo v dveh letnih časih celo bolj obremenil - pozimi ker se greješ in porabljaš bistveno več kot proizvajaš, poleti ker kljub hlajenju proizvajaš bistveno več kot porabljaš.

Problemi lokalnega omrežja in skupnega omrežja se prepletajo in oboji so realni in oboji so lahko pomembni. Seveda to ne pomeni da SE nimajo svojega mesta v EE sistemu, ampak niso pa idealna rešitev kot se žal prepogosto poskuša prikazati.

Vse to nima nobene veze s tem ali smo demokracija ali nismo, gre za naravo izrabe vira ki s časom predvidljivo niha, včasih pretežno po naših željah, včasih pa tudi ne.
#84
Orehu; demokracija je res ena velika bedarija in tisti ki jo imete polna uste ste ......
Žalostno da na tehničnem forumu prevladuje demokracija/bedarija.
Zbogom.
#85
Ali mi zna kdo pomagat glede ene dileme pri delovanju TČ zrak/voda (Mitsubishi), ki jo imamo montirano. Prebral sem, da naj bi se precej več elektrike pokurilo, če se toplotna črpalka prevečkrat ugasne in spet prižge (najbrž propeler v zunanji enoti?). Ker ogravamo recimo "od oka" polovico prostorov v hiši, kjer so radiatorji (pač slabe polovice prostorov enostavno ne potrebujemo več kot recimo 1x/teden), me zanima ali je z vidika porabe in nasploh optimalnega delovanja boljše, da tudi te prostore pač grejemo malo v prazno in prihranimo na račun teh vklopov in izklopov, če res toliko doprinesejo k porabi (prebral sem tudi, da je treba imeti za optimalno delovanje TČ odprtih kar nekaj radiatorjev, da se zadeva nekako "vzpostavi"). Torej, kako ravnati?
#86
Kakšne pa so kaj temp. vtoka pri različnih zunanjih temperaturah? Beležiš kaj te podatke?
#87
Podatki:
- pri -15 C (zunanja) greje na 50 C sistemsko vodo
- pri 0 C (zunanja) greje na 42 C sistemsko vodo
pri 10 C (zunanja) greje na 37 C sistemso vodo.

Torej sedaj, ko je zunaj 10 stopinj, greje na 37. Kaj praviš?


Skok na forum:
Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »