oneh, koliko pa je teh , ki morajo terat vodo z 45 in gor, potem je to res malo nerentabilna rešitev kurjave.
Ogrevam 90m2 z radiatorji,druga veja mansarda 90m2 nevseljena na protizmrzalnem programu(talno 400m1 na 5 vej) temperatura zunanja podnevi 1 do 2 nad ledišče , ponoči je bilo do -8 sedaj ob tem času je še -5.
Hitachi 8kw na radijatorskem temperatura vode 36 stopinj OČ na 55% temperatura notranja22,5stopinj.
13.12.2022 ob 11:08 (*Zadnja sprememba objave: 13.12.2022 ob 11:09 uporabnik patriot35.)
Dejstvo je, da lahko ostanemo brez elektrike zaradi prevelike domače porabe ali pa zaradi tega, ker ne bomo mogli zadosti elektrike uvoziti. Porabnik elektrike so tudi TČ. Lahko rečemo, da so kar velik porabnik v tem času.Neka TČ porabi 5kw/h, moje ogrevanje pa 80w/h. 2 črpalke. Zdej pa poglejte razliko. Če zmanjka elektrike zaradi vaših TČ, bom ostal brez elektrike tudi jaz. Za rešitev tega problema predlagam, da naredite seznam lastnikov TČ in jih pošljete na elektro. Zato, da vas bodo lahko izklopili v času največje porabe.
Na račun porabe ene TČ lahko delajo črpalke v 60 hišah.
patriot35,če tvoje ogrevanje troši 80w/h ti pa ja vsak malo večji UPS pokrije gretje za celi dan oziroma imaš take male izgube na objektu , da bi ga moral pozimi celo malo hladit če bi kaj več kuhal?
13.12.2022 ob 11:17 (*Zadnja sprememba objave: 13.12.2022 ob 11:19 uporabnik Energetik81.)
Ne bo zmanjkalo štroma.
Glede tvojega predloga pa imam jaz drugo idejo, zakaj ne bi tebi raje izklopili štedilnika, pralnega stroja, fena in sesalca?
Kuhaš lahko na plin, pometaš z metlo in pereš perilo v mrzli vodi. ;)
Kaj je to kw/h?
Citat:Danes je preizkus moje TČ pri zunanji temp -6°C.
Hibrid dela BP, zjutraj peletka žge kako uro, okoli 9 pa prevzame TČ in do 23 ko se vse izklopi.
Danes je ob 2h ekstra vklop za preizkus.
Bravo, TČ izklopiš ko pride nizka tarifa in ko EE sistem ni več toliko obremenjen. In potem nažgeš zjutraj ob 9h v VT, konici in jutranjem mrazu. :rolleyes:
13.12.2022 ob 11:24 (*Zadnja sprememba objave: 13.12.2022 ob 11:24 uporabnik tomazpog.)
in zakaj bi bil zdaj uporabniki toplotnih črpalk "krivi" za to !??
EU in posredno tudi mi ( SLO ) dobesedno "silimo " v elektriko _ subvencije za toplotne črpalke, e-avtomobili, pa še bi se našlo.. Najlažje je zdaj reči, da bo to zaradi naše porabe.. Ja ljuba duša, nehajte "silit" v to, pa bo
Kar se tiče popisa seznama lastnikov: mojo razliko naj kar kurjači na drva poravnajo - bojo poleg dima in CO2 v zrak še kaj drugega prispevali za "čisto okolje"...
Vidiš, vsak se lahko "obesi" na drugega", samo to ni pravi način. Je lepo nekdo pred menoj napisal: plačujem ceno, kot so jo določili, plačujem prispevke, kot so jih določili, plačujem omrežnino, kot so jo določili, torej NAJ ZRIHTAJO dovolj štroma - denar očitno dobijo....
To je kot bi jaz tebi vsak mesec cuknil par 100€ iz žepa, hlrati ti pa na veliko v obraz jamral, kako bomo zdej zdej kolapsirali in TEBE delal za krivega - ampak denar pa diši ...
in zakaj bi bil zdaj uporabniki toplotnih črpalk "krivi" za to !??
EU in posredno tudi mi ( SLO ) dobesedno "silimo " v elektriko _ subvencije za toplotne črpalke, e-avtomobili, pa še bi se našlo.. Najlažje je zdaj reči, da bo to zaradi naše porabe.. Ja ljuba duša, nehajte "silit" v to, pa bo
Kar se tiče popisa seznama lastnikov: mojo razliko naj kar kurjači na drva poravnajo - bojo poleg dima in CO2 v zrak še kaj drugega prispevali za "čisto okolje"...
Vidiš, vsak se lahko "obesi" na drugega", samo to ni pravi način. Je lepo nekdo pred menoj napisal: plačujem ceno, kot so jo določili, plačujem prispevke, kot so jih določili, plačujem omrežnino, kot so jo določili, torej NAJ ZRIHTAJO dovolj štroma - denar očitno dobijo....
To je kot bi jaz tebi vsak mesec cuknil par 100€ iz žepa, hlrati ti pa na veliko v obraz jamral, kako bomo zdej zdej kolapsirali in TEBE delal za krivega - ampak denar pa diši ...
13.12.2022 ob 11:36 (*Zadnja sprememba objave: 13.12.2022 ob 11:49 uporabnik gile.)
Pozdravljeni.
Ker nekako ne najdem odgovora, bi tukaj vprašal. Varovalke na hiši so 3x20A. Imam TČ termotehnika 10/11 ZV. Imam tudi egolfa, kateri se lepo polni na original 10A kablu, enofazno. Nikoli težav. Ker pa občasno potrebujem mal hitrejše polnjenje, bi nabavil trifazni polnilni kabel. Kabel ima možnost nastavljanja 8,10,13,16A. Zdej, če sem prav prebral na nalepki od TČ, le ta za delovanje potrebuje 10A in 3,6kW. Če se ne motim, je bila vezana trofazno. Računam, da bi lahko tudi polnilnico nastavil na 10A, s čimer bi dobil 3,6kW, kar bi bilo super. Na 13A nekih 7kW (več egolf itak ne zmore), kar bi bilo že mal kičasto. Predno težim komu za opravljanje meritev, me zanima, če obstaja kakšna generalno splošna matematika, koliko največ moči porabi neka povprečna TČ. Ne bi rad, da mi sredi zime vrže ven varovalke...
Disclaimer: na elektriko se ne spoznam najbolj, zato prosim bodite nežni z mano, če sem kje kaj napak napisal.
Hvala za odgovore in mnenja.
Še tole pozabil dodat: če gledam trenutno porabo na solaredge od SE, pride graf na 6kW porabe med polnjenjem avta in zagonom TČ. Ob poldne med kuhanjem in podobno, pride tam nekje do 7 kW, ene 2x v zadnjih nekaj mesecih sem videl da je šlo do skoraj 8 trenutne porabe, pa še to za nekaj minut. Če je iz tega razvidno, koliko ima še "rezerve"... :-/
Za gretje NEH na območju, kjer imamo projektno temperaturo -16,° v režimu gretja 24/7 na talnem ni šel kompresor še nikoli do 100% , pa čeprav je bilo čez noč -15°C, kaj šele, da bi vklopilo grelce.
Na 100% gre le pri gretju sanitarne vode.
Poglej na graf v prilogi, pri -15° deluje kompresor nekje med 22 - 30%
Citat:Pozdravljeni.
Ker nekako ne najdem odgovora, bi tukaj vprašal. Varovalke na hiši so 3x20A. Imam TČ termotehnika 10/11 ZV. Imam tudi egolfa, kateri se lepo polni na original 10A kablu, enofazno. Nikoli težav. Ker pa občasno potrebujem mal hitrejše polnjenje, bi nabavil trifazni polnilni kabel. Kabel ima možnost nastavljanja 8,10,13,16A. Zdej, če sem prav prebral na nalepki od TČ, le ta za delovanje potrebuje 10A in 3,6kW. Če se ne motim, je bila vezana trofazno. Računam, da bi lahko tudi polnilnico nastavil na 10A, s čimer bi dobil 3,6kW, kar bi bilo super. Na 13A nekih 7kW (več egolf itak ne zmore), kar bi bilo že mal kičasto. Predno težim komu za opravljanje meritev, me zanima, če obstaja kakšna generalno splošna matematika, koliko največ moči porabi neka povprečna TČ. Ne bi rad, da mi sredi zime vrže ven varovalke...
Disclaimer: na elektriko se ne spoznam najbolj, zato prosim bodite nežni z mano, če sem kje kaj napak napisal.
Hvala za odgovore in mnenja.
Montiraj pametno polnilnico, ki prilagaja polnjenje glede na tokovno obremenitev glavnega dovoda v bajto. Zadeva deluje.
Citat:oneh, koliko pa je teh , ki morajo terat vodo z 45 in gor, potem je to res malo nerentabilna rešitev kurjave. Ogrevam 90m2 z radiatorji,druga veja mansarda 90m2 nevseljena na protizmrzalnem programu(talno 400m1 na 5 vej) temperatura zunanja podnevi 1 do 2 nad ledišče , ponoči je bilo do -8 sedaj ob tem času je še -5. Hitachi 8kw na radijatorskem temperatura vode 36 stopinj OČ na 55% temperatura notranja22,5stopinj.
Pojma nimam. Meni je včeraj okrog 21 ure naračunalo vodo 46,9°C, maksimalna temperatura vode v zalogovniku je bila 54,9°C, torej je TČ morala dajati od sebe vsaj 60°C. Je pa bilo zunaj takrat okrog -10°C. So pa radiatorji držali prijetnih 23,2°C. Če bo bolj mrzlo bo šel DV do 65°C- tu je nastavljena omejitev. Poraba elektrike 61 kWh od tega za gospodinjstvo cca 15 kWh. Maksimalna 15 min moč pa je bila 5,8 kW, torej je TČ+ 2x OČ +avtomatika obremenilo omrežje s tam 4,5 kW. Ker je bil DV že skoraj na max to pomeni, da tudi pri -20°C max. moč ne bi bila večja kot za 100...200 W. Bi pa padla toplotna moč.
Je pa izračunan letni SCOP tekom več let okrog 3,5 tako da se za ogrevanje in sanitarno vodo porabi med 5 in 6 MWh elektrike.
Pri nobenih -7°C (ali celo -5°C, kot bi naj bila bivalentna točka po novem) se ni vključil noben Joulov grelec. Tako se že iz tega vidi, kako držijo podatki v zapisu #Tone.
Takšne napovedi o sesutju elektro sistema so v Nemciji napovedovali raradi začetka masovne uporabe fena za lase. Seveda se to ni zgodilo. Kako stabilen je sistem ni možno potrjevati s posamezniki in njihovo porabo.
Moj primer možnih trenutnih obremenitev. Ogrevanje on of poraba okoli 4 kWh, priklopljena 2 EV eden na 3,7kW in drugi na 2,3 kW polnilnico. Vmes se seveda sušijo lasje, pere tudi pralni stroj....
Sem videl obremenitev tudi več kot 13kWh trenutno porabo pa so varovalke 3x20 zdržale.
Sem pa v ulici edini, ostali kurijo drva, tanka jo bencin ali dizel.
Toliko, da trafo zdrži.
13.12.2022 ob 13:00 (*Zadnja sprememba objave: 13.12.2022 ob 13:01 uporabnik Energetik81.)
Citat:Pojma nimam. Meni je včeraj okrog 21 ure naračunalo vodo 46,9°C, maksimalna temperatura vode v zalogovniku je bila 54,9°C, torej je TČ morala dajati od sebe vsaj 60°C. Je pa bilo zunaj takrat okrog -10°C. So pa radiatorji držali prijetnih 23,2°C. Če bo bolj mrzlo bo šel DV do 65°C- tu je nastavljena omejitev. Poraba elektrike 61 kWh od tega za gospodinjstvo cca 15 kWh. Maksimalna 15 min moč pa je bila 5,8 kW, torej je TČ+ 2x OČ +avtomatika obremenilo omrežje s tam 4,5 kW. Ker je bil DV že skoraj na max to pomeni, da tudi pri -20°C max. moč ne bi bila večja kot za 100...200 W. Bi pa padla toplotna moč.
Zakaj si imel pa v zalogovniku 55°, če je bila zahteva 47°?
Sicer pa to kaže da imaš ali slabo izolirano bajto in/ali male radiatorje. Sicer bi bilo pri -10 zadosti kakih 40° ali še manj.
Ja, objekti so bolj ali manj primerni za uporabo TČ. To se vidi tudi na trenutnih porabah, ki jih navajaš. Meni TČ lahko žre max 3,2kW pri pripravi SV. Pa še to poleti, pozimi žre za SV do max 2,8kW.
Recimo včeraj zvečer za ogrevanje pri -6° pa je TČ žrla okoli 1kW in to je to. Temperatura vode je bila 28°C.
Tona gas, za delovanje mojega ogrevalnega sistema potrebujem 2 obtočni črpalki. Ti dve črpalki porabita 80w v eni uri. Laufata non stop. Na dan porabita 80w x 24h = 1920 w. Koliko porabi tvoja TČ v enem dnevu?
Me pa zanima koliko lastnikov TČ ima izklopljene dodatne električne grelce.
Ker ogrevanje na elektriko ni dovoljeno.
13.12.2022 ob 13:59 (*Zadnja sprememba objave: 13.12.2022 ob 14:01 uporabnik oneh.)
Citat:Zakaj si imel pa v zalogovniku 55°, če je bila zahteva 47°? Sicer pa to kaže da imaš ali slabo izolirano bajto in/ali male radiatorje. Sicer bi bilo pri -10 zadosti kakih 40° ali še manj.
Način regulacije ogrevanja s temperaturnim primanjkljajem. Minimalna temperatura v zalogovniku je bila okrog 37°C. Okna s k=1.1 in starejša hiša z 12 cm tervola na fasadi in tam tam 20 cm v mansardi verjetno ni najslabše izolirana?
Zgolj podajam realne cifre, dobljene iz spletnih podatkov TČ in MojElektro. Možno, da nekaj starejših hiš ima dovolj DV 40°C pri -10°C jih pa zagotovo velika večina potrebuje krepko več. Pač naj tisti, kateri se odločajo za TČ upoštevajo, da mlačna voda, kot jo imajo nekateri v radiatorjih mogoče ne bo dovolj.
PS seveda pa je ob "mlačni vodi" možno tudi to, kar sem videl, da mi trenutno kaže bojler- topla voda na sredini 44,6°C, topla voda na vrhu 40.5°C- očitno bo treba sondo namazati s termo pasto.
13.12.2022 ob 16:14 (*Zadnja sprememba objave: 13.12.2022 ob 16:17 uporabnik pametnjakovic.)
@Tona in @vrzislo, potem ko obdelata vse podatke za nekaj let bi bilo zelo zanimivo bi bilo videti graf "poraba TČ napram zunanjim temperaturam".
Sem poskusil narisat iz teh enomesečnih podatkov na prejšnji strani, pa je zelo zašumljeno. Verjetno bo tako v vsakem primeru, ker temperatura ni dovolj za napoved porabe ampak rabimo še vlažnost, bo pa vsaj jasno kakšna je nedoločenost.
Jaz sicer mislim, da bi se omrežje letos lahko sesulo, če se ne bi že ustavili veliko industrije kot posledica mnogo previsokih cen na borzah. To je že prvi pokazatelj, da sistem ne dela. Če je povprečna dnevna cena elektrike na borzi 450 €/MWh, z dizelskim agregatom in kurilnim oljem na maloprodajnem trgu jo pa podjetja dobijo za 340€/MWh je nekaj narobe.
Velike porabe niso posledica samo TČ, so pa posledica vedno večje elektrifikacije ogrevanja, pri čemer seveda IR paneli in drag kurilc ne pomagajo. In dejstvo da so ljudje (zlasti v Nemčiji) na veliko kupili radiatorje za rezervo če plina ne bo tudi ni faktor v prid stabilnosti omrežja. Zdaj, ker veliko velikih porabnikov ne obratuje na polni moči, bomo pa verjetno ok.
P.S.: Na prejšnji strani sem se v €/kWh zmotil za eno decimalko (prehitro sem pisal).