Gradnja in obnova > Energijski viri
Spremljanje porabe TČ zrak voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spremljanje porabe TČ zrak voda
#1
Glede na tale moj članek sem iskal kake konkretne podatke oziroma grafe porabe in temperatur konkretne TČ. Če ima kdo kak link na dan z njim. https://damijan.org/2019/12/01/toplotne-...ana-bomba/
#2
Ravno včeraj sem bral ta blog. Trditve imajo tudi nekaj nasprotnih trditev kar je dobro.
Odlocevalci na državnem nivoju imajo kar težko nalogo za črtati pravo pot v tej zmedi. Popravilo škode za nazaj ni mogoče.
Imam dnevno porabo Tč zrak voda sicer za več let ampak za pokusino trenutne porabe.


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#3
V tem blogu se dela predpostavke, da se kar vse TČ vgradijo v socialistični grad, poddimenzionirane, pa na kampanjsko ogrevanje. In potem prikazuje povsem nerealne COPe, jasno za 55°C pri -20°...

Je res, da ponekod res je tako, ampak na drugi strani imaš nešteto novogradenj na talnem, kjer imamo grelce fizično izklopljene, ker jih nikoli ne rabimo, hkrati pa rabimo temperaturo vode max malo čez 30°, COP = 2 tudi pri -18° in porabo pod 2,5kW v takem izjemnem mrazu.
Skratka ima prav za določene primere, ki se jih ne bi smelo vzpodbujati (vsaj ne s subvencijami), hkrati pa mislim da preveč posplošuje.
#4
Cifre izhajajo iz množične zamenjave starih peči, ki jih predpisuje zakon. Kdor peči še ni zamenjal, verjetno nima denarja za izolacijo in TČ.
-20°C je skrajen slučaj, ki ga bomo morda dočakali v 10 letih, a zna biti dovolj katastrofičen, da ga ne bi smeli dopustiti.
Danes proti večeru bo v Veliki britaniji šla poraba navzgor za 5GW, cena elektrike na DA marketu je skočila na 3€/kWh.

@vrzislo malo opiši tvoj sistem, TČ in izolacijo, s kako temp. vode v ogr. sistem greš...
Kaj to pomeni histogram TEORETIČNE porabe - da ne meri toka ampak sešteva teoretično porabo glede na čas delovanja. Ali je poraba grelca svoja barva?
#5
Tole je COP za Mitsubishi klime (TČ zrak/zrak) pri ogrevanju, sicer teoretičen, ampak je pa pomerjen na na več točkah in za več notranjih tempratur, tako da lahko vsaj približno realno oceniš podatke. Je brez odtaljevanja, je pa narejen na "wet-bulb temperaturo", tako da prek tega lahko upoštevaš vlažnost.

[Slika: cop-vs-T.png]

Kolikor sem enkrat (v grobem!) meril pri 5-10°C, kar drži.

P.S.: pri nas so cene na day-ahead trgu za jutri ~4,5€/kWh povprečno, sicer pa med 200 in 660€/MWh.
#6
"Študija" od #Tona je sistema- povej, kaj želiš, pa ti bom to s študijo dokazal. Druge realno uporabne vrednosti pa nima.
Če bodo kdaj temperature tam -20°C, te ne bodo po vsej Sloveniji in nastopale bodo v nočnem času, ko industrija ne obratuje. Pa tudi trajale ne bodo več kot nekaj ur. Tudi vse delujoče TČ ne bodo isti trenutek vlekle maksimalno moč, saj ali delujejo kampanjsko ali pa so inverterske. In nenazadnje- moderne TČ z vbrizgom tudi na radiatorjih in starih socialističnih hišah brez problema delujejo pri -20°C brez pomoči dodatnih grelcev in močjo mogoče 4 kW.
PS smo za časa srednje šole računali, kakšen tok bi stekel, če bi v istem trenutku vsi v Jugi prižgali 100 W žarnico. Rezultat je bil, da to ni možno, ker bi prej razpadel celoten EES.
#7
Abejž,
najhladneje je zjutraj, ko deluje praktično vse, tudi radiatorji proti zaledenitvi.
ko je -20 vsi kompresorji delajo na max  kakšno kampanjsko in inverter delovanje.
Ko bo -20 valjda ne bo na obali, bo pa najbolj mraz po celi te male kokoške.
Problem pa itak nastopi, ko TČ ne more več zagotoviti vso toploto, to je pri bivalentni točki, -7°C povprečno, če je prav projektirano. Od tam dalje se vklopijo grelci, COP celega sistema pa s tem hitro pada, poraba pa raste.
#8
Tč:
Kronoterm 13EVT (zrak-voda) moc12 kW.
Ogrevanje:
Lokacija gornja Savinjska dolina NV 450 m
Hiša zidana zidaki 30 cm in izolacijskim ometom 4cm, klet ne ogrevana, pritličje in mansarda, izolacija pod streho 15 do 20 cm, ogrevano 160m2. Okna in vrata slaba. V hiši smo 2 družini skupaj 4 osebe.
Za ogrevanje sanitarne vode se uporablja drugi vir ogrevanja.
Letna poraba elektrike po mesecih  za ogrevanje J 1408, F 867, M 790, A 473, M 84, S 102, O125, N 672, D 1590 (lansko leto) Skupaj letno 6111kWh.
Spremljanje porabe poteka preko Kronotermove aplikacije v oblaku. Izračun je enostaven saj je Tč On-Of. Poraba ko deluje je 4,2kW. Imam 300l zalogovnik. Trenutno se voda ogreva na 48 stopinj.
Diagram kaže tudi vklop grelcev če do njih pride. Posebna barva je  na diagramu za porabo črpalke (zelena), rdeča za porabo.
Grelce vklaplja pri pomoči delovanja pri temperaturah pod 10 stopinj. To jesen to se ni bilo potrebno. V januarju in februarju so grelci porabili skupaj 100kWh
Ogrevamo na 21-22 stopinj.
#9
In zakaj bi moral bit to moj problem? Kupil in vsak mesec plačujem 10 kW priključno moč in mora mi biti zagotovljeno, da to lahko uporabljam. Če jo ali pa ne koristim je moj problem, ravno tako kot moram pazit, da jo ne prekoračim.

Tisti ko pokasira pa naj izračuna ustrezen transformator, elektrarno in daljnovode, da bo to kar je prodal tudi dostavil.
#10
Citat:Abejž,
najhladneje je zjutraj, ko deluje praktično vse, tudi radiatorji proti zaledenitvi.
ko je -20 vsi kompresorji delajo na max kakšno kampanjsko in inverter delovanje.
Ko bo -20 valjda ne bo na obali, bo pa najbolj mraz po celi te male kokoške.
Problem pa itak nastopi, ko TČ ne more več zagotoviti vso toploto, to je pri bivalentni točki, -7°C povprečno, če je prav projektirano. Od tam dalje se vklopijo grelci, COP celega sistema pa s tem hitro pada, poraba pa raste.
No, moja TČ se ob 6h zjutraj ugasne in čaka par ur, da mine najhujši mraz.
Brez grelcev mi ogreva vse vsaj do -18° jutranje temp, že preizkušeno.

Projektiranje na -7? A to misliš tistega monterja, ki z oslinjenim prstom "sprojektira" potrebno moč?
Če pa se res projektira, zakaj nujno na -7? Jaz sem si sam izračunal in hotel da mi brez grelcev greje do -20. Na ta račun mi tako tudi zdajle pri -6 dela praktično na štangasu skoraj neslišno.
#11
Tudi pri nas se ob 6 uri zmanjša moč na 42% (žre tam 1-1,5kWh), sem prejšna leta probal z ugašanjem TČ za par ur, pa če je potem visoka vlažnost traja predolgo da se pobere po parih urah nedelovanja. Bivalentna točka pa to, pri nas greleec sicer je, ampak ga moram ročno vklopiti za kar do sedaj še ni bilo potrebe 5 sezon. Če res stisne mraz ne bo TČ kar nehala delovati, ampak bo temperatura znotraj pač počasi padala iiz teh 22-23 na 20-21, bi preživeli, vem ker smo na olju shajali včasih z 19. Poleg tega, ponavadi ko je res hud mraz, ni visoke vlažnosti in TČ delujejo z manj defrosti. Ti namreč odnesejo ogromno energije, npr lani je bilo par dni okoli 0 stopinj pa z 100% vlažnostjo, ko so bili defrosti na manj kot 40 min. Ko je stisnil minus pa je TČ lažje zadihala, kljub temu da je bilo hladneje, je lahko delovala na nižji moči.
#12
Hvala @vrzislo , tvoj sistem je kot nalašč.
Poraba kompresorja z večanjem razlike temperatur krepko raste, tudi za 50%, recimo iz 2,2 na 3,3kW.
Predvsem bo zanimivo, ko bo res hladno, imaš možnost dobiti časovni diagram na 15 minut recimo.

-7 je bil mislimda nek projektantski standard, ki so ga že spustili na -5°C povprečne dnevne temperature. Pametno naj bi bilo to upoštevati, da se TČ ne zaganja prevečkrat.
#13
Vzameš tokovne klešče, multimeter z zajemanjem podatkov(Fluke star čez 20 let) in si sam nastaviš interval odčitavanja, seveda gre tu za enofazno odčitavanje. Znajdet se jetreba. Imam pa tudi "pametno vtičnico" do 16A ki zaenkrat prenese mojo TČ ki je limitirana na 16 A max in prikazuje trenutno in dnevno porabo po mesecih. Obstojajo tudi močnejše.
Danes je preizkus moje TČ pri zunanji temp -6°C.
Hibrid dela BP, zjutraj peletka žge kako uro, okoli 9 pa prevzame TČ in do 23 ko se vse izklopi.
Danes je ob 2h ekstra vklop za preizkus.
#14
Ob preizkusu danes zjutraj  (zunaj -6°C) je TČ požgala od 2 do 5 ure 6 KWH, temperatura v prostorih je ostala kot pred vklpom na 21,7°C, peletka se ni nič vklopila ker je TČ zmogla vzdrževati željeno temperaturo in  bo danes počivala tako da bo zvečer ob 23 uri znana poraba TČ v celem dnevu  ko bo okoli ničle cel dan.
Je pa še rezerva z deblokado tokovnega limita in s tem možnost povečanja moči, zaenkrat še ne vidim potrebe.
Hibridna varianta TČ/peletka je kar uredu rešitev Big Grin samo ceno peletov morajo malo spustit- misija nemogoče. Angry
#15
Kolikor vem so projektirane temperature za naša okolja od tam -10°C pa nekje do -15°C. Je pa bila meja tam -7°C meja pri nekaterih starejših tipih TČ, saj jim je takrat moč močno padala. Marsikatera od te temperature tudi ni mogla več dovajati vode s temperaturo nad 45°C. Novejše TČ, še posebno tiste z vbrizgom pa moč držijo dokaj visoko v globoke minuse in tudi pri -20°C lahko dajo od sebe še vsaj 70% nazivne moči. Ob tem pa lahko dovajajo vodo s 65°C in več.
Pa tudi vse TČ se potem ko "opešajo" ne poslužujejo grelcev, saj ima veliko uporabnikov montiran še kakšen kamin "za gušt" ali drugi alternativni vir, katerega so pač pustili za rezervo, ko so prešli na TČ. Tiste, katere pa tega nimajo, so pa običajno v novejših novogradnjah kjer so tudi dodatni grelci v rangu moči TČ brez grelcev na neki starejši hiši.


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »