Gradnja in obnova > Energijski viri
TČ in temperatura vode v radiatorjih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TČ in temperatura vode v radiatorjih
#1
V preteklih sezonah sem ogreval stanovanjsko hišo s kurilnim oljem ( nizkotemperaturno ). Temperatura v obeh etažah stanovanjske hiše ( 160 m2 ) je bila 22 stopinj. Zdaj ogrevam s TČ ( Daikin Altherma ) in je temperatura v spodnji etaži 22 st v zgornji kjer so spalni prostori je 19 st. Na radiatorjih nisem imel in tudi zdaj nimam termostatskih ventilov. Radiatorjev nikoli ne zapiram. Prav tako imam občutek, da je v zgornjih prostorih povečana vlažnost ( pojavila se je plesen v dveh vogalih ). Okna nisem zamenjal ( lesena z dvoslojnim termopan steklom ). Včeraj je bila poraba 28 KWh in se mi zdi dokaj normalna. Ne znam si razložiti zakaj ob enakih pogojih takšna razlika v temperaturi in vlažnosti med etažama.
#2
Je mogoče obtočna črpalka druga - prešvoh?
LP,
Samojed
#3
Razlog je zelo verjetno različen pretok v zgornjo in spodjo etažo. Zakaj tako je vprašanje, lahko se kaj spremenili ob montaži. Slikaj ali nariši shemo.

Sicer pa ustrezno pripri vse spodnje ventile v spodnji etaži in malce dvigni DV, da bo tudi zgoraj ustrezna temp.
#4
mogoče je treba odzračiti zgornje radiatorje.
#5
Zagotovo sama TČ temu ni kriva. Kot Energetik... brez podrobnega opisa sistema oz. sheme ne bo rešitve.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#6
Hidravlično uravnotežiti sistem.

Ogrevalna voda k radiatorjem, ki so bližje ogrevalni napravi, priteče hitreje in z večjim pretokom. 
Na bližnjih radiatorjih je potrebno sorazmerno oddaljenosti pripreti odvodni (spodnji) ventil (Zgornja ali spodnja etaža ne igra vloge). Najbolj oddaljeni radiator naj ostane povsem odprt. 

 
Toplotna črpalka dovaja toploto enakomerno in bistveno dalj časa, medtem, ko kotel na olje na vsak način deluje na višjih temperaturah in s prekinitvami. Tukaj je razlika med ogrevalnim režimom, ki bolj ali manj vpliva na doseganje ogrevalnih temperatur.
#7
Citat:Ogrevalna voda k radiatorjem, ki so bližje ogrevalni napravi, priteče hitreje in z večjim pretokom.
Na bližnjih radiatorjih je potrebno sorazmerno oddaljenosti pripreti odvodni (spodnji) ventil (Zgornja ali spodnja etaža ne igra vloge). Najbolj oddaljeni radiator naj ostane povsem odprt.
Sploh ni nujno. Odvisno od presekov uporabljenih cevi in koliko paralelnih radiatorjev je v oddaljenih prostorih.

Meni ta izraz hidravlično uravnoteženje nekako ne sede, bolj pravilno bi bilo temperaturno uravnoteženje.
Napeljava, radiatorji in OČ so taki kot so. Zanima pa nas želena temperatura v prostorih. Torej pretople prostore se pripre s spodnjimi ventili. Kakšen bo zaradi tega pretok skozi tisti radiator nas ne zanima, razen če imaš na to fetiš.
#8
Vse radiatorje je potrebno pripreti. Tudi zadnjega. Na zgornje ventile namestiti termostatske glave. Uporabnik bo sam določil temperaturo prostora.
Dt mora biti po proizvajalčevih zahtevah.


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »