Gradnja in obnova > Energijski viri
R32 - napolnjenost in polnjenje?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
R32 - napolnjenost in polnjenje?
#1
Zdravo,
V lastni režiji (prvič nasploh) sem zmontiral dual split klimo, s tem da sem montiral zaenkrat samo eno notranjo enoto. Za montažo ene enote sem potreboval 3m cene, za smontažo druge bom potreboval še cca 8m cevi. Po navodilih se dodaja plin nad 7.5m celokupne dolžine, torej bom primoran dodajati plin v vsakem primeru, minimno cca 80g.
 
Problem je v tem, da ne vem točno koliko moram dodati - pri montaži sem po 60min testu opazil, da nekaj plina uhaja, kar sem tudi popravil - sedaj pa ne vem, če je v klimi ostalo 99% ali 90% ali 70% plina, katerega je imela v originalu. Razpolagam z osnovnim orodjem (set za pertljanje, razdelilni manometer in vakuum pumpa), po potrebi lahko kaj tudi dokupim.
#2
David1, prvo kot prvo,nisem mojster ampak sem se pozanimal ker so mi montirali TČ ki je imela tudi plin R32 in ker so bile potem neke anomalije v delovanju.
Plin R32 moraš dosti bolj točno nafilat kot druge pline ker se takoj pozna pri porabi.
Če ti bo to šlo brez problemov super če ne pa boš tak poklical mojstre ki ti bodo povedali svoje mnenje oni tudi vejo kolko plina treba dofilat na vsaki m1 dodane cevi. Pa obilo sreče več kot uničit tak ne moreš. Kolko pa ti je plina ušlo pa najlažje ugotoviš da ga potegneš iz naprave v jeklenko in vagaš pa vidiš kolko manjka....
#3
Škoda da si šel test tesnjenja delat kar s R32. Najprej bi moral nafilat z dušikom (ali vsaj zrak iz kompresorja) in iskat puščanje.

Pri inverterski napravi z EEV boš težko kaj naredil z manometri, ponavadi je treba pri taki napravi (vse sodobne klime) potegnit vse ven in nazaj nafilat tovarniško količino.
#4
Torej če povzamem, moram napravo izprazniti, stehtati količino plina in dopolniti do specifikacije?

Nekaj malega sem googlal, prosim če nekdo potrdi postopek, ki sem si ga zamislil:
Na ventilu tekoče faze zunanje enote zaprem pretok, preko cevi priključim prazno 1l jeklenko, katero predhodno stehtam. Za to lahko uporabim cev manometra iz kompleta za vakuum pumpo, saj ima lastni ventil in prave prikljucke, verjetno bom potreboval samo adapter za povezavo na prazno jeklenko? Nato nastavim klimo da maximalno hladi, tako da po ventilcku cevi tekoce faze stece plin v tekoči fazi v jeklenko, pri tem je jeklenka ves cas na tehtnici da lahko spremljam, kdaj ji teza neha rasti. Taisti plin vrnem nazaj tako, da jeklenko obrnem na glavo in jo postavim nad visino zunanje enote, da plin stece nazaj? Ali pri tem mora biti klima prizgana? Dopolnim po istem postopku.

Pri vsem pazim, da izgubim cim manj plina v atmosfero; da cevi spiham in kar se da vakuumiram, da ne pride zrak v klimo. Kako pa je z oljem, ali ga dodam in kako? Ali ga je lahko prevec/premalo?
#5
Energetik81, zrak iz kompresorja je ena hudo slabih idej...
Razen da imaš na razpolago v najboljšemm primeru 10bar (ponavadi 8) namesto 30+ s tem še cel sistem konkretno nafilaš z vlago.
#6
Tako hudo slabo ni, saj pustiš notri le kako uro, preveriš spoje z milnico, nato pa itak izpustiš in zvakumiraš. Ob vakumiranju bo šla vsa voda ven, v 1h pa mislim da v sistemu ne bo pustila korozije, no. Sploh ker pri split klimi bo testiral le del od zunanje enote + notranjo, ki je dejansko ena sama bakrena cev.
Ja, je samo 10bar, ampak če nimaš na voljo dušika bi moralo tudi to pokazati puščanje, sploh če greš z milnico po spojih.
#7
Citat:Nekaj malega sem googlal, prosim če nekdo potrdi postopek, ki sem si ga zamislil:
Na ventilu tekoče faze zunanje enote zaprem pretok, preko cevi priključim prazno 1l jeklenko, katero predhodno stehtam. Za to lahko uporabim cev manometra iz kompleta za vakuum pumpo, saj ima lastni ventil in prave prikljucke, verjetno bom potreboval samo adapter za povezavo na prazno jeklenko? Nato nastavim klimo da maximalno hladi, tako da po ventilcku cevi tekoce faze stece plin v tekoči fazi v jeklenko, pri tem je jeklenka ves cas na tehtnici da lahko spremljam, kdaj ji teza neha rasti. Taisti plin vrnem nazaj tako, da jeklenko obrnem na glavo in jo postavim nad visino zunanje enote, da plin stece nazaj? Ali pri tem mora biti klima prizgana? Dopolnim po istem postopku.
Ne bi jaz eksperimentiral s kar neko jeklenko, tlaki R32 za kompresorjem so lahko 30bar+, to raznese kot bombo.
Rabil bi namensko jeklenko.

Itak pa si malce narobe predstavljaš, ta postopek (brez jeklenke) je za pospravit hladivo v zunanjo enoto, torej zapreš ventil na tanki cevi, počakaš da kompresor izprazni notranjo enoto, zapreš še ventil na debeli cevi in ugasneš klimo.
Itak imaš priklop na manometer na debeli cevi, torej na nizkotlačni strani kompresorja, zato pri hlajenju nimaš kaj dobit ven. Lahko pa bi morda dobil ven pri grelnem načinu, ko dobiš na manometer dejansko izhod iz kompresorja. Ampak bi rabil potem še kondenzator pred jeklenko. Skratka rabiš namensko napravo in jeklenko za izpraznit sistem.
#8
Brez vsaj pol profesionalnega orodja se to ne da opravit. Škoda je že narejena in ne bo je moč poceni opravit.  cena opreme, ki je za to delo potrebna daleč presega vrednost naprave. Tudi popravilo z potrebno opremo verjetno ne bo cenejše od pol vrednosti klime.

Postopek pa je tak. Potrebo je imet reciklirno napravo, jeklenko z R32A, tehtnico za hladivo. manometre cevi, dušik za ustreznim manometrom in vakumirko. Plin se z pomočjo reciklirke izvleče iz naprave in se stehta. Vsaj plinska povezava se s testira z tlakom  40 Barov. Povezava z vakumira. Naprava napolni z ustrezno količino in dodatno količino glede na dolžino.

Bojim se da bo pravilen postopek predrag.
Ceneje bo, če res dober mojster samo doda hladivo glede na temperaturo uparjanja in kondenzacioje.

Ali če naprava deluje zadovoljivo vse skupaj postit pri miru in ne komplicira sploh, če bo naprava delovala občasno.
#9
Z zrakom iz kompresorja vneseš poleg nezanemarljive količine vlage v sistem tudi ostale nečistoče. Delovanje takšne klime ne bo nikoli več optimalno.
Vakum je pod 10°C pri odstranjevanju vlage neučinkovit.
Poleg nezadostnega tlaka, ki ga premore kompresor, je problem tudi relativno velika molekula zraka, pa je manjša netesna mesta praktično nemogoče odkriti.
Če imaš samo osnovno orodje, po vakumiranju pusti vsaj preko noči priklopljen vakum meter.
Brez črpalne aparature iz klime ne moreš na noben način dobiti vsega hladiva v jeklenko.
Kot si verjetno že sam ugotovil so naprave na R32 zelo občutljive na točno polnitev hladiva. Če k temu prišteješ še zelo higroskopno poliestersko olje, brez natančne vage in rekuperacijske naprave ne bo šlo. razen, če boš obstoječo polnitev zavrgel in jo v celoti nadomestil z novo.
Še vedno pa potrebuješ točno vago.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#10
Hvala vsem za izčrpne odgovore!

Dodal bi, da imam priklop za manometer na obeh ventilih (tekoče in plinaste faze, torej na debeli in na tanki cevi). Bi se dalo ujeti plina kolikor se le da, ali je bolj smotrno plin v celoti zavreči in polniti iz nule? 1600g R32 stane nekih 70eur v namenskih malih jeklenkah, verjetno me reciklaža starega plina pride dražje?
#11
Pa tiste 1600g jeklenkice za 70eur ti lahko dejansko kupiš, ali si samo "ebay" oglase videl da toliko koštajo?
#12
Lahko tudi kupim, več oglasov za te jeklenke se najde na italijanskem ekvivalentu bolhe, pošiljajo iz italije v italijo kar ni noben problem.

Realnost je taka, da imam potrebo po namestitvi še vsaj šestih klim v stanovanju, hiši in poslovnem prostorju. Pri treh klimah je potreben preboj 70cm debelega zidu, okvirno strošek celotne namestitve presega 2000€. Manometer, vakuum pumpo, set za pertljanje in konkreten boschev udarni vrtalnik/hilti že imam, tako da v kolikor uspem to prvo namestitev speljati do konca, se mi zdi škoda, da se preostalih šestih klim tudi ne bi lotil v lastni režiji. Dveh levih pa tudi nimam, oziroma to bomo še videli ?
#13
Citat:Dodal bi, da imam priklop za manometer na obeh ventilih (tekoče in plinaste faze, torej na debeli in na tanki cevi). Bi se dalo ujeti plina kolikor se le da, ali je bolj smotrno plin v celoti zavreči in polniti iz nule? 1600g R32 stane nekih 70eur v namenskih malih jeklenkah, verjetno me reciklaža starega plina pride dražje?
Najmanj kar rabiš je namenska jeklenka za rekuperacijo hladiva:
https://www.youtube.com/watch?v=-jYqtxVHgPA

Potem če imaš priklopa na obeh ventilih, bi moral v grelnem načinu na tanki cevi ven dobiti tekočo fazo pod visokim tlakom, torej to kar rabiš. Ampak če točno ne veš kaj počneš, je zadeva lahko nevarna (prenapolnitev posode, okvara, prešvoh jeklenka), pa še vedno ne boš vse količine dobil ven.

Če si zdaj odpravil puščanje, se jaz sam ne bi zafrkaval z rekuperacijo. Sicer se načeloma da določit ustrezno količno hladiva z meritvijo podhlajevanja, ampak baje je to pri inverter TČ z EEV bolj kot ne nemogoče.
#14
P.S.:

Klima drugače deluje odlično, preizkusil sem tako hlajenje kot gretje, je brez težav. Edino zunanja enota je kar glasna ko dela na maximumu in se zvok prenaša v prostor, ugibam da zato ker je pač nekvalitetna (600€ dual split klima 5.5kW, neke kvalitete nisem ravno pričakoval), in ker sem 2 metra od zmontiranih treh metrov cevi speljal po notranji strani, namesto po fasadi - sem se vsaj naučil, da tudi cevi prenašajo zvok in vibracije...   vsaka šola nekaj stane  Big Grin
#15
Če hladi Ok. Bi jo jaz na tvojem mestu pustil pri miru.

Glede na to, da teh del ne obvladaš , nimaš opreme, boš zadevo kvečjemu še poslabšal. 

Kar se tiče R32A.  Se ne strinjam, da je zadeva kaj drugačna kot z drugimi hladivi. Občutljivost ni nič večja kot pri drugih hladivih. Unčikovitos se nič kaj drugače ne zmanjša kot pri pomanjkanju pri drugih hladivoh. Ker je volumetrična moč hladiva večja je edina razlika le ta, da je hladiva glede na moč potrebnega manj po teži hladiva. Od tod verjetno izvira, ta rek da je bolj občutljiv.... Če gledamo procente pa je v resnici manj občutljiv, ker ni mešanica različnih hladiv. Pri pomanjkanju hladiva ni takšen problem COP, kot se tukaj govori. Namreč skoraj premosorazmerno z zmanjševanjem hladiva pada tudi el. Moč kompresorja. Tako, do res velikega pomanjkanja hladiva ni večje spremembe lCOP Veliko večji problem je obraba kompresorja in zmanjšanja toplotne moči naprave! Ki v primeru TČ privede do predčasnega vklopa el. Grelnikov.

Dober mojster bi brez vsake težave moral znat doplolnit hladivo z pomočjo temp udarjanje   zunanje temp,, temp. kondenzacije upoštevanjem moči.....

V resnici ni tako, ker je strokovnjakov z tega področja malo. Zato je v večini primerov bolje, da se hladivo tehta.


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Izgradite hišo, kakršno si želite
22.05.2024 ob 06:49:08
Izgradite hišo, kakršno si želite
Inovativne rešitve, ki ne samo skrajšajo da skrajšajo čas gradnje in znižajo stroške, temveč... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »