Gradnja in obnova > Energijski viri
Toplotna črpalka - režim ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toplotna črpalka - režim ogrevanja
#1
Pozdravljeni!

Vem, da je bilo na to temo napisanega preveč, pa vendar... Smo pred zamenjavo energenta in sicer kotel na pelete bi zamenjali s TČ.
Tukaj pa me zanima način ogrevanja s TČ proti režimu peči na pelete. Pri slednjem, ki je regulirano preko klasičnega sobnega termostata peč prostor segreje na določeno temperaturo, termostat peč izklopi in le-ta nekaj časa miruje, dokler spet ni potrebe po toploti. Poraba pri nas (dvostanovanjska hiša, radiatorsko ogrevanje) je cca. 6 ton peletov ob predpostavki kot napisano, da se peč izklaplja, se pravi ne deluje konstantno (DV je 55-60 stopinj).
Pri TČ pa pravijo da dela konstantno 24/7. Ali je to res? Ker to pomeni, da bi bilo pri meni v dnevni sobi npr. 24 stopinj, na drugem delu hiše pa glede na lego in oddaljenost verjetno precej manj (TČ ogreva vodo bistveno manj kot npr. peč). Termostatski ventili s katerimi bi reguliral prostor v ostalih prostorih, pa baje škodijo delovanju same TČ. 
Ali imam prave informacije? Za kakršenkoli nasvet se zahvaljujem.
#2
omega630,Delno imaš prave ampak ne natančno razložene.
Res je da bi z TČ kuril 24/7 ampak z nekaj nižjo temperaturo.
Kaj je sedaj tudi bila razlika v temperaturi prostorov?
Če boste uravnotežili sistem pretokov boste imeli vsepovsod normalne temperature,
termostatske ventile lahko tudi uporabljate če bo zadoščeno dovolj pretoka ki je predpisan za TČ.
Edino kaj se vam lahko zgodi je da bi na energentu kar nekaj prišparali, sem preklopil iz drvi na TČ in sem še pocenil ogrevanje.
#3
Hvala lepa za odgovor. Ja, ostali prostori so malce oddaljeni, pa tudi malce manj izolirani, kar pomeni izgubo in tudi do sedaj je bilo tako. Žal imam obstoječo radiatorsko vejo, ki jo lahko uravnotežim le s termostatskimi ventili, zato sem hotel vprašati ali le-ti ne škodijo TČ. Za pretok bi v tem primeru verjetno moral dati pozornost na pravilno izbiro oz. moč obtočne črpalke oz. kako? Med drugim, če prav razmišljam, termostata dejansko niti ne potrebujem - konstantno delovanje TČ + termostatski ventili? Če bo temu tako in imam enako temperaturo ob recimo cenovno primerljivem strošku ogrevanja kot sedaj, bi bilo super. Namreč, če bi meni peč delovala neprenehoma kot TČ bi bila poraba x2 (čez noč namreč le-ta miruje, razen ko si dogreje kotlovsko vodo, pa v ekstremnih temperaturah ko deluje tudi čez noč). Hvala....
Aja, kakšno temperaturo pa imate v radiatorjih?
#4
To da Tč dela 24/7 ne pomeni da nonsto laufa ampak se tudi izklaplja in prilagaja notrajo temp glede na zunanjo po določeni tepleraturi. Kot je rečeno uravnavate lahko s pretoki ali pa postavite tudi termostat v bivalne prostore... Več je opcij...
#5
Jaz sem precej svež uporabnik TČ (šele 2. kurilna sezona) in lahko delim mojo izkušnjo.
Najprej sem uravnotežil sistem radiatorjev tako, da sem vse odprl do konca, nato pa dal termostatske glave na tiste, kjer je bila temp. previsoka (npr. v spalnicah in v dnevnem prostoru, kjer sem zaradi velikih oken predvidel več odjema kot je v resnici). Ponekod je recimo v enem prostoru en radiator povsem odprt, drugega pa pripira termostat.
Krmiljenje sem nastavil zgolj na zunanjo temperaturo, kar se je pri meni izkazalo kot idealno, sem pa moral eno sezono opazovati in prilagajati krivuljo, da sem našel prave vrednosti, in hkrati čim nižje seveda.

Trenutno zadeva še vedno deluje super in precej poceni, veliko ceneje od drv. Pa tudi investicija se bo glede na trenutne cene drv precej hitreje izplačala...
#6
omega630, po prilagoditvi grelnih teles (radijatorjev) nekaj smo jih povečali,te ki so ostali po menjavi dodali v sistem kjer je to bilo možno z čim manjšim posegom, je sedaj temperatura DV od 35 stopinj v teh dneh ko je zunanja temperatura okrog 3,4,5,6 stopinj . V glavnem preko 42 stopinj ni bilo potrebe. Razen takrat ko smo delali teste odzivnosti in čase za ogrevanje iz starta.
#7
Kot je napisal @VCC- v najhladnejšem prostoru snami termostatsko glavo (ne odpreti na 100% ampak sneti). Vremensko krivuljo nastavi na ta prostor. Drugje reguliraj s termostatskimi ventili. Da ti ne bo zmanjkalo pretoka ali da radiatorji ob defrostih ne bodo pokali pa paralelno (ne zaporedno!) montiraj kakšen 300 litrski zalogovnik. Tako bo TČ lahko ves čas delovala optimalno. Ogrevalni krog pa se bo lahko prilagajal neodvisno od potreb TČ.
Glede na radiatorje in (ponekod) slabšo izolacij glej, da boš izbral TČ, katera bo tudi pri npr. -20°C zagotavljala vodo z vsaj 60°C, kot jo imaš sedaj v sistemu. Če bo potem delala npr. na 50°C ob največjem mrazu bo tista rezerva pomenila, da se bo TČ manj matrala.
#8
Hvala vsem za odgovore in mnenja! Torej je smiselno dati zalogovnik. NIsem ravno doma v tem - paralelno vezati in ne zaporedno? Lahko prosim za razlago? Poleg tega zalogovnika bi pa moral verjetno imeti tudi bojler za ST? Verjetno bi bilo najbolj elegantno, da bi le-ta bil integriran v notranji enoti.
Ko pa gledam visokotemperaturne TČ pa opažam, da jih je bolj malo, ki bi npr. ob nižjih zunanjih temperaturah zmogle segrevati vodo na 60 stopinj. Do 55 še gre višje pa jih je že kar manj. Nekako se nagibam k VT Mitsubishi Zubadan 14kw - cenovno in po mnenjih je zadeva v redu. Gledam v pravi smeri? HVALA!
#9
Glede na porabo peletov rabiš kar konkretno TČ ,poglej si še kak NIBE F2120 -16 , CTC ,KRONOTERM , THERMIA...
ne vem pa kaka je sedaj razlika v ceni, pred tremi leti ko sem delal je bilo 2-3 jurje


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »