Gradnja in obnova > Energijski viri
Temperatura v radiatorju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Temperatura v radiatorju
#16
Višja temperatura pri istem pretoku, večja moč (in obratno).
Večji pretok pri isti temperaturi, večja moč (in obratno).
S pripiranjem lahko moč samo zmanjšaš (a pri vas zapirate radiatorje ko vas zebe, odpirate jih pa ko vam je vroče?).

To je vsa znanost.
Če jo nočeš ali ne zmoreš dojet pa...
Hidravlično uravnoteženje sistema pa se ne dela teoretično ali s hi-tech instrumentarijem  temveč praktično in po ZKP.
#17
Kot je zaspanc rekel, kupi si obični stenski termometer, potem pa vsak dan malo odpiraj ali zapiraj spodnji ventil, da boš imel željeno temperaturo v prostoru. Med eno in drugo spremembo ventila naj mine vsaj en dan. To je po ZKP.
#18
Priključitev termometra na dotočne in povratne cevi radiatorjev ter nastavitev zapornih ventilov za enak padec temperature zagotavlja, da so pretočni pretoki pravilni glede na določeno velikost ali moč radiatorja
#19
Kaj bi ti pravzaprav sploh rad?
#20
Še sam ne ve.
#21
Da mi en iz prakse pove kje priprem radiator, zgoraj ali spodaj.
Pa sej niti ne rabim, ker sem izvedel že pri prvem odgovoru na moje vprašanje. Samo zanimivo vas je videt in brat, ker znate vse, tudi pripret spodnji ventil na radiatorjih zaradi hidravličneg uravnoteženja sistema. Noben pa ne bere tehnične dokumentacije proizvajalcev radiatorjev. Na koncu pa imamo predimenzionirane radiatorje, ki so xy dražji od primernih. Ko potegneš črto je 90% ogrevalnih sistemov predimenzioniranih.
Ker se dela na približno.
#22
hahahahaha.

Ob menjavi energenta pa še menjava radiatorjev. To pa je šparanje.
#23
Pa pod vsako okno enega, ne? Ker tako se dela.


Preberi si naslednjo temo TČ in temperatura v radiatorjih. Prvi že predlaga močnejšo črpalko
#24
Kaj pa je narobe s predimenzioniranimi radiatorji? Ko sem jst nabavljal 2 leti nazaj je bila cena za relativno velik 160/50 tip 22 tam 80€ v jagru. A zdej se bo pa tu šparalo? Seveda sem pred nakupom pogledal tehnične spec., oddano moč pri vstopni/izstopni temp, a na koncu vseeno kupil predimenzionirane, ker ima TČ rada čim nižjo temperaturo vtoka. To se kupuje za desetletja, podobno kot izolacija, šparati na tem je bedarija, no razen če res ni prostora...
#25
Jaz sem hvaležen mojstrom, ki so pred 30+ leti v hišo nametali predimenzionirane radiatorje (in še enega povrh preko plana-načrta hiše), se mi zdaj smeji ko TČ za 800eur lepo prede.

Od takrat se je pa veliko spremenilo na tem istem sistemu (vremenska regulacija, kolektorji za vodo, menjava ventilov s termostatskimi, nova peč, 300l bojler, TČ, ...), za kar nisem imel niti enega majstra, vse sam naredil (ajd, boljša polovica mi je kdaj priskočila na pomoč, še to bolj za moralno podporo).

Kakšno odločitev sem lažje/bolj pravilno sprejel tudi s pomočjo forumašev tu, se od njih kaj naučil, za vse nasvete, mnenja in izkušnje hvaležen.

Ti se greš pa nekega profesorja teoretične filozofije radiatorskih znanosti, nato pa še cinično pripomneš kako nas je zabavno brat kako znamo vse, o čemer se tebi dejansko niti sanja ne....
Nehvaležneš pokroviteljski.
#26
Tale patriot nas ima za norca, celo pohvali se s tem. 
Ni se pa še sam v ogledalo pogledal. Do sedaj ga je mamica pedenala.
#27
Zaspanc, zdaj pa imam čisto resno vprašanje?
Daj mi reči eno stvar ,pri ogrevanju z recimo drvmi je tak ali tak skoraj vseeno kaki pretok je bil čez radiator temperatura 65+, govorim še pred zalogovniki.
Sedaj pa imam TČ pa prebiram en reče nizka temperatura, pa OČ na 100%,da se DV in PV čimbolj izenačita?
Drugi reče temperatura malo višja pa da bi bilo 5 stopinj razlike med DV in PV?
Ker baje se po tisti razliki v temperaturi vidi da je radiator oddal določeno količino energije v prostor?
Zopet pa tudi pravijo da naj bi bila OČ na toplotni na avtomatski način da si sama ubira hitrost. Da na izmenjevalcu bolj posrka toploto iz plina?
#28
Hanzi, jaz sem na svoje vprašanje dobil odgovor od Energetik81, za kar se mu še enkrat zahvaljujem. Vse ostalo pa ste provocirali, začel si pa ti s kuhanjem župe.
#29
tona gas, če pri drvih nonstop kuriš na 90+ potem črpalke skoraj ne rabiš. Ampak ker imaš (predvidevam) zalogovnik in bi rad manjkrat se ukvarjal s kurjenjem, boš "podkuril" OČ in postavil Tdv čim nižjo, da boš zalogovnik čimbolj izkoristil, torej ga čimbolj spraznil.
Patriot bi rad drugače: bognedaj predimenzionirat radiatorje za kak cm, ampak vir toplote pa brez sramu =bat na 95°... Tesnilom v ventilih, OČ, mešalnemu ventilu in vsemu ostalemu po njegovem to paše. Upam da ima alumplast oz. kar navadno plastiko in teh 95 rine tudi v talno...

TČ je pa druga zgodba, kompromis med čimvečjo hitrostjo zaradi izkoristka prek radiatorjev, pretiravanje pa škodi izmenjevalcu in tudi regulacija znotraj TČ je optimizirana na nek dT, saj večina nima pretiranega pretoka, tudi zaradi šumnosti.

patriot35, če je kdo provociral si to ti, z navajanjem kupa tehnikalij in pametovanjem o tem kako s pripiranjem radiatorju moč povečaš.... 
Vprašanje "kaj bi sploh rad" je bilo postavljeno zato, ker ni bilo jasno ali delaš seminarsko ali le drkaš z igranjem tepca (pa še zdaj ni...). Marsikdo tudi ne zna pravilno/razumljivo zastavit vprašanja, z nekaj več podatki pa bi morda dobil usmeritev v boljšo smer.
Ampak ne, ti raje obtožiš provociranja... 
Naj ti bo srečno in toplo brez naše (moje sigurno) nadalnje pomoči.
#30
Tehnikalija je bil pdf dokument proizvajalca radiatorjev Korado.
Ne morem ti narisat vprašanja.


Skok na forum:
Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »