Gradnja in obnova > Energijski viri
Temperatura v radiatorju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Temperatura v radiatorju
#1
Radiator K***do, tip 22, 1000x600 ima pri dovodni temperaturi vode 90 st in odvodni temperaturi vode 70 st pri 20st. v prostoru moč 2,2kw.

To moč, 2,2 kw, radiatorja dosežem s pripiranjem spodnjega ventila ali zgornjega?
#2
Lahko enega ali drugega. Ampak najprej moraš imeti dovolj velik pretok vode. Če imaš premajhnega, bo odvod hladnejši od 70° in moč manjša že pri polno odprtih ventilih.
#3
Pumpa je G. UPS 25-40, dela na 1 stopnji, poganja vodo za 4 radiatorje in 2 lojtri.
Pretok vode ni problem, za dosego potrebne povratne temperature vode iz radiatorja potem priprem spodnji ventil.
Zgornji je tako uporaben samo za on/off ogrevanja v prostoru.
#4
Ja, ponavadi se spodnji uporabi za uravnoteženje po prostorih, zgornji za termostate ali dodatno ročno regulacijo.
#5
Hvala za odgovore
#6
In zakaj želiš imeti sistem 90/70? 
Zato da bos caj in kosilo kuhal na radiatorju
#7
Nočem župe kuhat.
Te podatke sem dobil na hitro.
Lahko ti podam za isti radiator 70/55, 20 st. v prostoru, je moč radiatorja 1.35 kw.
Pri 55/45 je moč 850w.
Če je prozvajalec podal neke podatke, na podlagi katerih si izbereš potrebno velikost radiatorja, zakaj ne bi radiator tudi deloval na taki temperaturni razliki npr. 70/55.
pri Dt 15 st. odda v prostor pri 20 st. prostora 1.35 kw.
Zanima me kako to naredim, izvedel sem d as spodnjim ventilom. Z njim tudi istočasno omejiš pretok radiatorja.
V osnovi bi moral biti pretok skozi radiator tak, da bi na radiatorju bila razlika med vstopno temperaturo in povratno temperaturo.
#8
Največjo moč radiatorja boš dosegel če boš imel oba ventila popolnoma odprta. S tem boš imel najmanjšo razliko temperature med vhodom in izhodom vode v radiator. Seveda moraš imeti tudi vodo dovolj segreto.
Če je potrebna takšna moč radiatorja v prostoru, si pa nekje močno zamočil. Jaz imam razvod centralne kurjave in radiatorje iz konca 70 let prešnjega stoletja. Sistem je takrat bil dimenzioniran na 90/70 stopinj. Sedaj v te iste radiatorje pošiljam vodo okoli 55°C pa imam vsepovsod enako toplo. Se pa spomnim, ko sem bil še otrok da je bilo takrat zjutraj precej mrzlo. Sedaj ne več, odkar imam vgrajen zalogovnik.
#9
Imaš zalogovnik in mešalni ventil, ki ti pošilja 55 st. v radiatorje. Verjetno imaš še izolirano hišo. Drugače ne bi pošiljal 55 st. v radiatorje. Mislim, lahko, če imaš staro napeljavo iz prejšnjega tisočletja in predimenzonirane radiatorje.
Zanima me koliko je temperaturna razlika med vodo, ki pride v radiator in temperaturo vode iz radiatorja. Da lahko ogrevalni sistem odda neko merljivo toploto iz vode, ki jo segreje.
Če imaš enako temperaturo na iztoku iz radiatorja potem je pretok vode skozi radiator prevelik. Če je tako čez cel sistem, je črpalka premočna.
Zakaj imaš zalogovnik?
#10
Realni sistem je vedno kompromis, glede na potrebe po čimnižji potrebni temperaturi (ogrevanje s TČ) ali čimtišjem sistemu, ali...

Koliko energije odda radiator je odvisno od razlike temperatur in pretoka.
Dejansko je zaželjen čimvečji pretok, s tem je radiator vroč po celem (največja možna površina za oddajo toplote), ampak takrat zadeva tudi šumi zaradi velikih pretokov.

Enak radiator pri vtoku npr. 95°C in iztoku 85° bo grel bolj kot drugi z iztokom 30° (oba bosta pri vrhu vroča, prvi tudi na dnu, drugi pa bo na dnu le še mlačen), težava pa je ker ponavadi ne poznaš pretoka, da bi to matematično obelodanil.
Občutek oz. laična miselnost je žal mnogokrat napačna.

Spodnji ventil pri radiatorju pa je tam danes z namenom hidravličnega uravnoteženja sistema, ne le za servisna dela demontaže radiatorja...
#11
Patriot: a bi ti rad zaracunal toploto s pomocjo velikosti radiatorja in  temperature v njem. 
Al zakaj zdaj navijas temperatiro v radiatorjih na 90?
90je bil sistem pred 50 leti, ko su kuril pec 5 ur popoldan In si moral v teh 5 urah segreti hiso se za ostalih 19 ur.
Danes pa se (naj bi) ogrevalo 24/7, dodala se je izolacija na hiso in se v radiatorje spusca okoli 40C voda (+-10).
Sebek ima zalogovnik zato da pec na drva zakuri in nalozi 1x dnevno in da so radiatorji topli cel dan (40C) in ima stalno temperaturo v hisi..
Vcasih pa zalogovnikov niso poznali, pozgali so 2x vec drv, bili so vsake dve uri pri peči ter nakladal drva. Zjutraj je imela pa hisa 5-10 stopinj manj kot zvecer
#12
Citat patriot35
Imaš zalogovnik in mešalni ventil, ki ti pošilja 55 st. v radiatorje. Verjetno imaš še izolirano hišo. Drugače ne bi pošiljal 55 st. v radiatorje. Mislim, lahko, če imaš staro napeljavo iz prejšnjega tisočletja in predimenzonirane radiatorje.

Zanima me koliko je temperaturna razlika med vodo, ki pride v radiator in temperaturo vode iz radiatorja. Da lahko ogrevalni sistem odda neko merljivo toploto iz vode, ki jo segreje.
Če imaš enako temperaturo na iztoku iz radiatorja potem je pretok vode skozi radiator prevelik. Če je tako čez cel sistem, je črpalka premočna.
Zakaj imaš zalogovnik?

Točno tako imam uplinjevalno peč in zalogovnik, katerega peč segreje do 85°C več pa elektronika ne pusti. Včeraj ob pisanju posta sem imel nastavljeno 55°C, sedaj ob pisanju tega posta je pa 45°C zaradi kuhanja. Nimam vremenske regulacije, zato sam določam temperaturo dvižnega voda.
Napeljava in radiatorji so iz konca 70let, hiša pa iz začetka 60let. Na hiši so bila zamenjana samo okna leta 2005, izolacije fasade ali kakšne druge izolacije na hiši ni. 
Da lahko v radiatorje pošiljam nižjo temperaturo je razlog v času, koliko so topli radiatorji, to je pri meni praktično 24/7 ali celotno ogrevalno sezono. Pri starih sistemih je bilo kot je že hanzi napisal par ur, hiše so se pa tudi zelo podhlajevale, zato so pa bili sistemi narejeni na 90/70.
Ker ne merim temperature na izhodu iz radiatorja bom rekel tako na oko da je za kakšnih 10°C nižja od vtoka v radiator.
Zalogovnik je vgrajen ravno zaradi tega da lahko peč gori na polno ko zakurim, s tem dobim dober izkoristek peči, saj se višek energije shrani v zalogovnik 1300l, ko pa peč pogori se energija jemlje iz zalogovnika. ko je zalogovnik prazen se pa spet zakuri peč. Pri meni recimo vsakih 16h zakurim peč.

Še vedno ne vemo za kaj bi rad imel radiator segret na 90°C? Da bi zaračunal to energijo ali kaj?
#13
Po tehnični dokumentaciji proizvajalca radiatorjev Korado,  radiator tip 22, dimenzij 1000mmx600mm pri 20 st. v prostoru, pri dotoku vode 55 st, C v radiator in 45 st. C na povratku iz radiatorja, v prostor oddaja 0.849 kw energije. Kako dosežem, da se približam podatku, da bi radiator oddajal tako moč gretja?
S  pripiranjem spodnjega ventila na povratku ali zgornjega ventila na dotoku vroče vode v radiator?
#14
Brez merilnih instrumentov (kalorimetra) na vhodu in izhodu v radiator težko. Edino če meriš temperaturo na površini radiatorja na večih mestih vertikale ter izračunaš na ta način povprečno temperaturo radiatorja.

Kaj imaš to za kakšno seminarsko nalogo ali kajM Malo čudne želje imaš.
#15
Rad bi to naredil, ker se mi zdi, da bi bilo pravilno tako umerit radiatorje.


Skok na forum:
Zadnje novice

Pohištvo za jedilnice
04.10.2023 ob 13:35:53
Pohištvo za jedilnice
Mize in stoli – kako pomembna je pravilna izbira? Izbira pravega kompleta miz in stolov v... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
02.10.2023 ob 08:08:40
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission... Beri dalje »
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »