Gradnja in obnova > Napeljave
"Omejevalnik toka" za vtičnico

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Omejevalnik toka" za vtičnico
#1
Pozdrav vsem, ima kdo mogoče idejo, kako preprečiti / omejiti zagonski tok sesalca?

Imam namreč problem, v bloku, v garaži, ko mi sesalec (Bosch, čeprav deklariran max 1250W, ima res sunkovit zagon) pogosto tik po zagonu (kasneje mislim da je vse ok) vrže ven varovalko (16A - klasa mislim), ki je jasno skupna v celi garaži in je malo problem to potem resetirati.

Ali obstajajo kaki "limiterji", po možnosti direkt za v vtičnico, ki bi nekako omejili to zagonsko "špico", ali pa kako drugo rešitev?

Hvala!
#2
Zamenjate varovalko za instalacijski odklopnik s karakteristiko D.
#3
direkt za v vtičnico nevem če ostaja, se pa da zadeva izvesti v "DIY varianti"
500W reflektor (halogenski, ne LED), vezan v serijo z sesalcem bo omejil tok. Ko se sesalec požene, pa z stikalom kratko skleneš kontakte reflektorja in dobiš polno napetost (=tudi moč) na sesalcu.
#4
Hvala, glede menjave varovalke / stikala, ne vem koliko bo možno, žal, ker gre za skupne prostore, hmm kaj pa za serijska vezava z drugim porabnikom - ali je možno to kako praktično izvesti, da lahko to uporablja tudi "boljša polovica" Big Grin ?
#5
Saj ti je napisal, vzemi nadometno dozo, vanjo vgradi 2 vtičnici pa 1 stikalo. V eno vtičnico reflektor, v drugo sesalc, ob stikalo pa napiši ustrezno, npr. zagon/trajno. Ne vem pa na pamet, kako močen reflektor rabiš, da bo zagon. Boš probal.
Notri pa boš že znal povezat obe vtičnici in stikalo ustrezno.

Torej neki takega, dovolj za 2 vtičnici pa 1 stikalo, dovod pripelješ z obstoječe vtičnice:
[Slika: 14-FINAL-IP20-Cubo.jpg]

Varno tudi za neznalca, v najslabšem primeru spet vrže ven varovalko ali pa zažene reflektor namesto sesalca. Big Grin
#6
Noben sesalec moči do 2000 W ne izklopi, ne varovalke ne inštalacijskega odklopnika, jakosti 16 A. Ker pa si omenil garažo v bloku je za odklop varovalke več možnosti:
- ni varovalka 16 A ampak manjaša
- ker je varovalka v sklopu skupne porabe, ima mogoče nekdo v drugi garaži priključeno tudi kakšno breme
- tvoj sesalnik je v okvari
Predlagam, ker gre za skupno rabo, da se v bloku dogovorite, če ima kdo stalno priklkopljene porabnike in kakšne. Običajno je to namenjeno za občasen priklop kakšne bor mašine ipd.
#7
Čisto možno je, da ima nekdo skupno elektriko iz skupnih prostorov napeljano nekam za zasebno uporabo... in tvoj sesalec potem pomeni preobremenitev varovalke.
#8
Hahaha, ta je dobra.
Verjetno si nekdo električni avto fila na skupne stroške.
Hihihihi
#9
Jaz vidim dve rešitvi:
1. Kupit drugi sesalec, takšen, ki ima namesto tipke za zagon gumb s katerim nastavljaš moč sesanja. Takšen vedno štarta z minimalno močjo, ki jo potem postopoma povečuješ in s tem zmanjšaš zakonski tok. Zagoški tok zmanjšaš, tudi, če na začetku ob zagonu tiščiš sesalno cev zaprto.
2. Med sesalec in vtičnico vgraditi zatemnilno stikalo za halogenske luči. Če nisi vešč delati z elektriko, kupi zatemnilni adapter.  Če boš skuril sesalec, boš lahko šel v trgovino in kupil takšnega kot sem predlagal v 1.točki.  Smile


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesov dan odprtih vrat v Sežani
08.12.2023 ob 11:29:54
Marlesov dan odprtih vrat v Sežani
V Sežani bo v soboto, 16. decembra, med 10. in 14. uro potekal zadnji letošnji Marlesov dan odprtih vrat, na katerem bo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »