Gradnja in obnova > Energijski viri
Električno ogrevanje dovozne poti in dvorišča

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Električno ogrevanje dovozne poti in dvorišča
#1
Pozdravljeni

V letošnjem letu smo pridobili samooskrbno SE (13,8 kW), ker pa trenutno urejamo tudi dovozno pot in dvorišče, zaradi porabe eventualnih viškov električne energije razmišljam o grelnih kablih oziroma ogrevanju asfalta tako na dovozni klančini, ki je kar precej strma in tudi dvorišču. Na dovozni poti v izmeri približno 80 m2 je bil letos položen že grobi asfalt.
Torej v dosedanjem poizvedovanju sem ugotovil, da obstajajo tako grelni kabli kakor tudi že sestavljene grelne mreže. Obstajajo sistemi polaganja pod asfalt in tudi med grobi in fini asfalt. Nekateri menijo, da je dovolj 200 W/m2 oziroma da mora biti 400W/m2. Nekateri trdijo, da je potrebno asfalt pred polaganje na kable dodatno ohladiti.
Želel bi mnenje posameznikov, ki so se v preteklosti soočili s problemom  ogrevanja  zunanjih površin (asfalta), zaradi taljenja snega.

Hvala za pomoč in lep pozdrav
#2
Dajmo raje človeku pomagat, da mu nebo treba z lopato premetavat snega.

Tukaj je lep članek o tej zadevi: https://deloindom.delo.si/gradnja-in-obn...elni-kabel

Imaš tudi opisano polaganje pri asfaltu.
#3
Znanec je pred leti vgradil grelne kable v asfalt. Za poledico odtaliti so OK, za sneg staliti pa potrebujejo ogromno moč in časa.
Avtor teme z elektriko naj ne bi imel težave. Takšno ogrevanje je energetsko izredno potratno in zna biti, da boš v minusu z netmeteringom.
#4
Sredi zime, na dneve ko boš imel potrebo po taljenju snega, definitivno ne boš imel presežkov elektrike.
#5
Ljudje ne poznajo zadev, se pa radi delajo pametne.
Grelni kabli se že desetletja dajejo v tla, v žlebove, na strehe... pač povsod tam, kjer z drugimi tehničnimi posegi ne moremo zagotoviti želenega stanja. Grelni kabli v tleh so zlasti na dostopnih poteh za invalide, dostopi do zdravstvenih domov, zunanjih stopniščih... V žlebove se dajejo tam, kjer je nevarnost, da bi ledene sveče poškodovale ljudi ali premoženje. Na strehe se dajejo, da se prepreči zamakanje... Torej, če je namen preprečitve zaledenitve na dostopni poti do doma je vgradnja grelnih kablov povsem legitimna odločitev. Če pa se vgrajujejo zgolj zato, da se pokurijo viški elektrike je pa avtor teme vsega zgražanja vreden.

Pa tudi- tisti kW ali dva v grelnih kablih ne bo v ničemer vplival ne na porabo in ne obremenitev omrežja. Nenazadnje ti kabli grejejo le nekaj dni vsako zimo, pač dokler se ne stopi led ali skopni sneg.
#6
Kako misliš, če se vgrajujejo zaradi kurjenja viškov, če je pa jasno, da se zato vgrajuje:
citat: "zaradi porabe eventualnih viškov električne energije razmišljam o grelnih kablih oziroma ogrevanju asfalta". Tukaj ni Čejev, če smo pri tem.
#7
Pozdravljeni
V vmesnem času sem že izvedel vse, kar sem želel grede zunanjega ogrevanja in na moje vprašanje lahko pozabimo in gremo naprej. Vsi ki mi karkoli očitate lahko vidite, da sem na tem forumu že 10 let in mi je zelo pomagal zgraditi hišo brez večjih napak.
Od vsega začetka vem, da se tu najdejo tudi usijane glave, ki nimajo ravno lepih in prijaznih namenov. Moderator briše kar se mu zdi primerno po priljubljenosti in ima bolj malo veze z realnostjo. Žalost. Ali me še lahko kdo razsvetli, kaj pomenijo rdeči minusi in zeleni plusi, ker je to nekaj novega in do sedaj tega še nisem videl.
lp
#8
Prav, da se moderira. Varovalka pred pristranskim moderiranjem bi morala biti objava imena moderatorja, ki je posegel v forum. Brez te objave je poseganje nesmiselno. Bo spet kup nezadovoljstva, ki je prisotno že od nove oblike foruma. Kateri moderator se je prebudil?

Tisti minusi in plusi so tudi oslarija. Pred kratkim sem imel 28 plusov, sedaj kar nekaj minusov. Mi za tozadevno točkovanje dol visi. Sassapo pa je tudi brez potrebe izgubil živce. Tepčki talajte minuse, v vaše neizmerno zadovoljstvo... mogoče vam bo prišlo...
#9
Sicer debata brez koristi. Ocenjevanje ni, kot v šoli. V šoli ocenjuje (z odstopanji) strokovnjak, v našem primeru pa pluse in minuse lahko talajo tako mojstri, kot tepčki.

Zame nekaj pomeni le tak moderator, ki se upa predstaviti in stoji za svojimi odločitvami. Podoben primer, kot pri fusbalskih tekmah sodnik. Vsak tepec pač ne more soditi...

Kar se tiče net meteringa: poleti naj lastniki vlagajo svoje kWh po poletnih cenah, pozimi naj jih koristijo po zimskih, elektro naj jim viške plača vsaj po poletnih cenah, pa se ne bomo nič špetirali, nič naprej metali. Čisti računi, dobri prijatelji. A kaj, ko je zadaj politika... Kako bo pa vsak posameznik koristil svoje dobroimetje kWh, bo tako odločala ekonomija in ne politika... Hitro se lahko naredi red. S to Evropo pa ni nič. Ne zmorejo se zmeniti niti za zimski in poletni čas, niti za obliko numerične tipkovnice, niti za standardizacijo akumulatorjev za električna orodja, niti za omejitev zračnega prometa s praznimi in privatnimi avioni na kratke razdalje, uničili pa bodo 3000 nizozemskih kmetov pridelovalcev hrane zgolj zaradi zaradi izpustov, ki jih povzroča podiranje kupčkov pri kravah... Manjka nam le še ameriško patentiranje semena za enkratno uporabo, pa prepoved vrtičkov na novi Zelandiji, pa še kak umotvor naših izvoljenih...
#10
Citat:Kar se tiče net meteringa: poleti naj lastniki vlagajo svoje kWh po poletnih cenah, pozimi naj jih koristijo po zimskih, elektro naj jim viške plača vsaj po poletnih cenah, pa se ne bomo nič špetirali, nič naprej metali. Čisti računi, dobri prijatelji.
In koliko pozimi plačuješ elektriko dražje kot poleti? Al, kar tako "na pamet"?

Nova shema po 2023 bo omogočala trgovanje z viški. A kaj, ko bo treba plačevati omrežnino za vso iz omrežja prejeto energijo.
#11
Ker ni bilo konkretnega odgovora, bi tudi jaz vprašal.. Če bi imel ogrevanje tudi dvorišča, na kakšen način oz. kakšne možnosti so za tlakovana površino?
Viske ne podarim nobenemu pa pika! V tem času imam prižgano IR ogrevanje pri sosedih, ker veliko zunaj kadijo na terasi. Sem jim rekel, da ni potrebe po izklapljanju.
#12
sijared,možnosti so samo uporabit boš moral sistem talnega gretja jeseni prižgeš spomladi pa ugasneš zaradi debeline tlakovcev bo dolga reakcija.
Pa vreme bo treba sledit en teden vnaprej, v enem tednu ti bo tolko zagrelo da bo topilo.
Kaj pa sosedi, kje bodo kadili?
Pa svojo besedo si prelomil - sosedu šenkaš viške Tongue
#13
Odgovor glede moderiranja.
Zadeva je zelo preprosta:
- brišejo se objave, ki so napadalne, žaljive, vsebujejo neprimeren jezik...
- zaradi objav brisanih zaradi predhodne točke, se na žalost brišejo tudi objave, ki se navezujejo na izbrisane, ker drugače dobimo še bolj zmešane teme, kot že so.
- brišejo se objave ki so popolnoma nepovezane s samo temo in je njen namen samo provokacija
- NE brišejo se objave po sistemu priljubjenosti, ker mi je tista zeleno/rdeča cifra enako neumna kot še kateremu

cilj brisanja: obdržati vsebino foruma na normalnem nivoju komuniciranja

Bi lahko se dalo kaj bolje moderirati? Definitivno. Kdor ima željo izboljšati, naj se javi administratorjem za moderatorja (PS: funkcija je brezplačna).

In moderator ni enako kot administrator, torej nima nič s samim delovanjem foruma - trpim z enakimi napakami + še tisto kar ne dela v moderatorskem delu.

Če vam pa uspe dobiti odziv od katerega koli administratorja na tem forumu, si pa to lahko štejete kot božično darilo...

Kar se pa tiče izlivanja žolča zaradi katerega koli nestrinjanja glede SE, pa predlagam da odprete debato na smiselnost SE in netmeteringa itd.
#14
Hvala matija, da si me brisal in da podpiras stanje pod grelcem zunaj, sredi energetske krize. Ki je sicer politicna,, pa saj tako kot politika vpliva na medije, tako se ze na navdnem foromu pise tist ko si nekdo zamisli da se lahko.
Zdaj pa se hiter tole zbris
#15
Dragi Matija!

Če se že Bogu samemu (Administratorju) ne zdi, da bi se kakorkoli vtikal (na forum), odkod tebi (fajmoštru) veselje - beri pooblastilo, da bi delal red (na forumu)? Morda je bolje, da vse skupaj pustiš pri miru, kot dosedaj. Veš, skušnjave, da bi ˝pomagal˝ svojemu znancu bi znale biti prehude. Če te ni bilo na svetlem niti tedaj, ko je Zamot in še kdo sral po forumu, te tudi sedaj ni treba. Če nisi plačan, pa še posebej. Forum je nekako preživel dosedaj, pa bo brez tebe tudi v prihodnje.

Da te ne bi brez razloga nagnal v ilegalo, najprej poskrbi za tiste pluse in minuse, pa tiste rojstne dneve in še kake traparije, šele tedaj imaš moralno pravico, da se lotiš urejanja foruma. Torej poskrbi za pogoje, šele nato sledi urejanje.

Upam, da boš premogel toliko poštenja, da tega prispevka ne boš skenslal. Naj tudi drugi povedo svoje mnenje.

Amen.

Pika.


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »