Gradnja in obnova > Energijski viri
Električno ogrevanje dovozne poti in dvorišča

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Električno ogrevanje dovozne poti in dvorišča
@mišek: napiši na kulturen način pa ne bom - to je vse kar je kriterij
@katodr: preberi še enkrat post zgoraj (moderator, administrator)... pa še kot si že sam povedal - zakaj, če nisem plačan za to Wink
Matija, dokler je administratorju vseeno, tebi z moje strani ODREKAM pravico vtikati se v poste. Drugi bodo tudi še svoje napisali. Mojega prejšnjega prispevka se niti nisi potrudil prebrati, kaj šele razumeti.
Kot sem že napisal, reši najprej probleme plusov in minusov, rojstnih dni, drugih traparij, ki jih je naredil lastnik foruma, ne uporabniki, ki ga gor držimo. Šele potem bomo mi na vrsti.

Ko boš to uredil, se spet oglasi. Tvojo ˝potrebo˝ in poklicanost urejati ta forum bi mogoče pojasnil kak psihiater. Nimaš nikjer nikogar drugega, da bi ga sekiral?

Sem moral bolj na grobo, se te na lep način ne prime?
Že spet... Pozimi bodo kurili "svoje viške", ki bodo dejansko pridelani v TEŠ in JEK!
Sem razmišljal, ali se naj vključim ali ne v debato v tej temi. Dejstvo je, da je OP razmišljal o talnem ogrevanju uvoza v garažo s tem da bi lahko koristil viške proizvedene energije od svoje SE. Dobil je jasen odgovor, da je to račun brez krčmarja, ker je v to pač vmešana po eni strani politika, po drugi problem shranjevanja viška električne energije in da so viški takrat, ko električne energije že tako ali tako ne primanjkuje in bi jih bilo težko koristiti takrat, ko el. energije primanjkuje.
Z željo ogrevanja recimo klančine v garažo pa ni nič narobe, saj se to skoraj v vseh projektih za novogradnje uveljavlja že nekaj let (še pred bumom SE).
Kar pa se tiče moderiranja, kar je seveda off-topic pa dam načeloma prav @kadotru. Zakaj kar nenadoma na osnovi individualnega mišljenja brisati prispevke, ki so mogoče za koga neprijetni, niso pa žaljivi. Sodelujem tudi na forumu slo-tech, kjer pa so žaljivke na dnevnem redu pa jih nihče ne briše, če so v sklopu sicer ustrezne vsebine.
Administrator oz. lastnik foruma ima srečo, da si na forumu uporabniki medsebojno pomagamo in ima sodelovanje bolj solidarno noto oz. se nekateri odzivamo na zagate posameznikov. Seveda je sodelovanje na forumu povsem samostojna odločitev in prav zaradi tega ne razumem lastnika, da ne reagira na naša opozorila.
Nekoč sem že zapisal, da se poslavljam od foruma, vendar sem po premisleku vseeno ugotovil, da mi več kot tehnične nerodnosti foruma, pomeni nekomu pomagati s svojim znanjem.
Ni potrebe, da še naprej razpravljamo, kot rekoč sem že našel rešitev za ogrevanje svoje hude klančine do dvorišča.
matija, bolj malo pa drži, kar si napisal glede ocenjevanja. Namreč sam sem napisal čisto korekten post z vprašanjem in ker nisem vedel da ste na tem forumu že skregani glede net meteringa se je name vsula gnojnica iz vseh strani, pa ni nihče dobival minusov, samo sam sem dobil 4. Kolegom, ki so že dlje časa s teboj s to temo jih nisi delil, sam sem pa takoj prejel 4 niti vedel nisem kaj sem narobe naredil, še manj da bi koga prizadel ali užalil. Torej ne morem drugače razumeti, kot da si s tem ocenjevanjem sila pristranski, kar pa mi je bolj ali manj vseeno. Še moje čisto zadnje vprašanje: koliko časa bom ob svojem imenu gledal tisto rdečo štirico?
Predlagam tudi da s to temo končamo.
Net metering je nova "on/off - inverter", "prava vs klima TČ" ipd debata . Tisto se je ze malo izpelo. Zdaj smo na letnem netmeteringu.
Citat:Net metering je nova "on/off - inverter", "prava vs klima TČ" ipd debata . Tisto se je ze malo izpelo. Zdaj smo na letnem netmeteringu.
Jah, tam je šlo bolj za prepucavanje, oboje pa je grelo in zadevalo bolj kot ne lastnika.

Pri letnem netiranju pa gre dejansko za fizikalno vprašanje, ki poleg vsega zadeva še popolnoma vse, saj lahko vpliva na zanesljivo oskrbo z elektriko.
Težko se bomo sporazumeli. Ogrevanje dovozov je sicer res mimo vse normale. Lopata peska manj stane. Ampak ali bo zaradi energetske krize prepovedano tudi še kaj drugih stvari, ki jih počnemo. Recimo savna, tuširanje vsak dan, pranje, ogrevanje kot ga nekateri tu opisujejo kot normalno na več kot 23 stopinj. Tudi takšne stvari porabljajo elektriko, pa ne glede na Net metering.
Vsak se varčevati.
Jaz ne bi ničesar prepovedoval, lahko si vsak greje dvorišče. Ampak ne s svojim imaginarnim "viškom", temveč naj kupi energijo na trgu.
Bo pač vsak zase premislil, ali si bo tajal dvorišče s 500€/MWh ali prijel za lopato.

Vse kar bi želel je zgolj odprava raznih kapic in subvencij, torej naj se oblasti ne vmešavajo v trg. Prepustiti trgu, poskrbeti samo za nepovratna sredstva najšibkejšim, da imajo za osnovno porabo.
Citat:Jaz ne bi ničesar prepovedoval, lahko si vsak greje dvorišče. Ampak ne s svojim imaginarnim "viškom", temveč naj kupi energijo na trgu.
Bo pač vsak zase premislil, ali si bo tajal dvorišče s 500€/MWh ali prijel za lopato.

Vse kar bi želel je zgolj odprava raznih kapic in subvencij, torej naj se oblasti ne vmešavajo v trg. Prepustiti trgu, poskrbeti samo za nepovratna sredstva najšibkejšim, da imajo za osnovno porabo.
500 €/MWh to pa so nebuloze. Trenutne cene na borzah so okrog 380 €, kolikor se gibljejo tudi za celo leto 2023. In elektrika se ne kupuje vsak dan po dnevnih borznih cenah ampak se je npr. 80 % zakupi za leto ali več, 15% za mesec ali več in mogoče 5% po dnevnih cenah. Tako so dejanske cene za podjetja okrog 220€/MWh.
Tvoje razmišljanje bi pilo vodo le v primeru, da bi ti sedaj plačeval elektriko po 500 €/MWh, lastniki SE pa bi jo imeli zastonj. Ker pa jo tudi ti plačuješ po enaki ceni kot si jo poleti je pa takšno razmišljanje malce mimo, da ne rečem kaj drugega.
Energetske krize ni, je zgolj kretenski odziv določenih osebkov v štali EU parlamenta, na zadeve v UA. Vse ostalo so špekulacije in polnjenje žepov.
Tudi mene zanima kako se položi ogrevalni kabel v asvalt a izvedel sem, da gre ampak je pa moderiranje le tega brezvezno.

Aja: pa nimam sončne elektrarne
Kdor ima možnost, (talno vodo) si lahko dvorišče "ogreva" z njo. 10 - 12°C kolikor je povprečna temp. talnice, povsem zadostuje za preprečitev zmrzali.
Seveda je investicija precej dražja kot grelni kabli, je pa potem obratovanje zelo poceni.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Pa saj ogrevanje z grelnimi kabli niti ni tako elegantno. Imaš grelne kable, električen povezave, komandno omarico, temperaturno sondo ali dve... Kjer so položeni grelni kabli ne smeš povzročati vibracij, ne sme jih zalivati voda, problem je led... Ko jih polagaš in je teren razkopan je vgradnja dokaj enostavna. Ko pa ti kaj crkne- je pa popravilo tudi za crknit. Zato tudi ne nasprotujem vgradnji. Če ima kdo preveč keša- naj izvoli, saj ne bo dolgo užival.
Avtorju teme

Glede grelnih kablov za dvorišča in asvalt, vam svetujem, da med grobi in fini asvalt ne dajte kablov, ker je več minusov kot plusov, mi smo polagali večino, pod tlakovce ali asvalt, pa še to moraš biti pozoren, da čez ne vozi kakšen kamion, ker se hitro pretrga, smo že pobirali tlakovce ven, nove káble not in vse nazaj, kar pri asvalt ni mogoče
Še enkrat, če je to pred hišo ali cesto, ki ne bo obremenjena, da, in to pod tlakovce ali asvalt
Sami uporabniki, so bili zelo zadovoljni, ko je napovedan sneg, en dan prej prižgeš in ga sproti topi, in tudi ko neha padať, se toliko osuši, da je tako rekoč, skoz suho

Kar se pa tiče meteringa, je pa tko, da dokler ne bodo viški plačani, lahko z njimi počne vsak kar hoče, saj mu to dopušča država ali distributer, spomnite se, kako so kmetje zlivali mleko v jarke, to je pa isto, zakaj bi jim konec leta šenkal, če lahko naprimer TČ, dela čez zimo na grelcih. 
Menim, da bi morali vsem na mesečni osnovi viške plačat, manjko pa itak plačamo, in bi se stvar uredila

Skok na forum:

Zadnje novice

Pohištvo za jedilnice
04.10.2023 ob 13:35:53
Pohištvo za jedilnice
Mize in stoli – kako pomembna je pravilna izbira? Izbira pravega kompleta miz in stolov v... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
02.10.2023 ob 08:08:40
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission... Beri dalje »
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »