Gradnja in obnova > Energijski viri
zmanjšanje vlage s pomočjo prenosne klime

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zmanjšanje vlage s pomočjo prenosne klime
#1
Zanima me, ali ima kdo izkušnje s uporabo prenosne klime pozimi za zmanjševanje relativne vlage. 

Imam novogradnjo na barju in mamo kar probleme z vlago. Razvlažilci niso kaj dosti cenejši kot prenosne klima, ki pa bi prišla prav tudi poleti za kakih 14 dni ob največji vročini... 

Gledal sem na hitro te prenosne klime, kjer je nekako iz opisa jasno, da naj bi bilo možno nastaviti razvlaževanje tudi pozimi brez (preveč) stranskega hlajenja... Torej bi naj delale zelo podobno kot razvlažilniki?

Ima kdo izkušnje?

Hvala za odgovore
#2
Deluje povsem enako kot razvlažilnik, le izpuha ne smeš napeljat ven.
Je pa precej glasnejša, pa neudobna, ker piha posebej vroče in posebej mrzlo.
#3
Sam123, poleti moraš izpuh zraka dat ven, pozimi pa mislim da ti tak izpuh kar koristi ,če piha malo toplo nič ne škodi ane?
#4
Tako je.
#5
Hvala za odgovore, ste mi prihranili kar nekaj študiranja, ker se še nisem kaj dosti ukvarjal z klimami.
#6
Ne se hecat s to prenosno klimo. Efekt slab, glasna, pa še preboj boš delal. Kupi navadno klimo, ker drugače boš imel dve investiciji (kot moj sosed).
#7
Primarno rabim razvlaževalnik. 

Ker je cena razvlažilnika nič kaj dosti manjša od cene prenosne klime, je ideja da ga nadomestim s klimo, ki pa bi jo poleti lahko uporabil za hlajenje tista dva tedna ko je recimo res vroče, več nimam potrebe, pa še to samo zgoraj... 

SPlit klima pa po mojih info pozimi ne mora kaj dosti razvlaževat, tko da mi ne pokrije primarne potrebe, zaradi česar bi jo rabil.
#8
No, razvlažilnik je kar dosti cenej od prenosne klime, 20L/dan se dobi že za nekih 150€, prenosne klime mislim da pod 280€ ne boš našel.
Pa kot rečeno, razvlažilnik je precej tišji in le rahlo pihlja mlačen zrak.

Še ena stvar, prenosne klime imajo izvedeno izparevanje kondenzata skozi vročo cev, torej bo učinek razvlaževanja slab, ko iztakneš izpuh. Če ga pustiš na prosto, si pa na istem kot s split klimo, boš hladil pozimi.
#9
Vlaga v novogradnji v zimskem času je dokaj hecna zadeva (meso sušimo v zimskem času). Nekaj tukaj ne štima, kajti vroč zrak sprejme precej več vlage kot hladen in če boš hišo preluftal in ogrel zrak bo relativna zračna vlaga, ki jo meriš padla. Razvlaževalnik ima moja mama in deluje dokler je vključen. Lavfal bo dokler ne bo fasade, sedaj je namreč dež precej namočil zunanje zidove in posledično vlaga izhlapeva preko zidakov v hišo. Ko sem še živel v leseni hiši, smo imeli pozimi ravno obratno težavo in sicer prenizko vlažnost in smo morali dovlaževati, pa še to smo komaj splezali na 30%.
Ta klima naj bi to omogočala: https://www.daikin.si/sl_sl/druzine-izde...arara.html je pa res precej draga.
#10
Ja sej mi je jasno, da je absolutna vlaga pozimi zelo nizka zunaj, ko preluftaš, in segreješ isti zrak na 20st, da relativna vlaga pade... saj pade na 50 ampak vseeno pol zelo hitro spet zraste na 80%.

Sem pa definitivno imel malo preveč vnešene vlage s strani preveč sušenja izven sušilnega stroja v zadnjih tednih, tko da je tudi tu malo rezerve. 

Danes recimo je dokaj ok, ker je zunaj nizka vlaga (cca 85) in je notri z zračenjem dobrih 60%. Običajni megleni dan, ko pa je zunaj 95% in več, je pa problem. SPloh čez noč, ko se nabere kondenz na oknih in teče pol na parket...

Bom videl, zdej če prenosna klima dejansko nima rezervarja za kondenz, pol nima smisla, ker hočem zmanjšat absolutno vlago v bajti. Sem bil siguren da ima rezervoar. Nisem kaj dosti študiral...

Itak razmišljam tudi o prezračevanju z rekuperacijo (DIY), brez vračanja vlage, kar bi hitro rešilo problem, ampak nekako še ni bilo realizirano... 

Sem že lansko leto imel iste probleme, pa so šli pol mimo... letos so pa spet tu, pa recimo da mi je najprej padlo na pamet da je treba hiter fix z razlažilnikom ali prenosno klimo, ki bi bila uporabna še poleti Smile
#11
Hm, pozabljate da prenosna klima svojo funkcijo razvlaževanja opravlja SAMO pri višjih temperaturah, če ni notri vsaj 20°C ne bo iz te klime nič kapljalo.
Klasičen (poceni) razvlažilnik za razliko od klime deluje s precej nižjimi temp. uparjanja in je pogojno učinkovit do nekje +7°C. Jasno so tudi njemu ljubše višje temperature.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#12
Ne vem za kakšno prenosno klimo gre. Če gre za tisto, ki jo prodaja Lidl, potem čim dalje od nje. Ona ne zmanjšuje vlage v zraku, temveč jo dviguje.
#13
Imam prenosno klimo sinclair, ki sem jo v stanovanju uporabljal izključno za zmanjšanje vlažnosti. Zadeva je glasna, naredi prepih, na eni strani piha mrzlo, na drugi pa toplo. V sebi ima rezervoarček za kondenzat, lahko pa ga spelješ na prosto v neko posodo ali odtok. Zadeva deluje fenomenalno.
Zaradi tega sem nabavil split klimo mitsubishi, cenovno višji srednji razred. Ko jo daš na razvlaževanje iz notranje enote piha mrzel zrak, ki ohlaja prostor. Če nimaš dodatnega gretja v prostoru......
Potem sem nabavil še gorenjev razvlaževalnik d16m. Dokaj tiha zadeva, ki hkrati hladi in greje prostor, posodo s kondenzatom moraš praznit. Kar v redu zadeva, napram prenosni klimi sinclair je kot amater proti profesionalcu.

Ne mi zamerit, te tri stvari imam, sem jih sprobal v istem prostoru, prvo mesto po učinkovitosti gre prenosni klimi, drugo razvlaževalcu, tretje pa klimi.

Naprave sem uporabljal za razvlaževanje v prehodnem obdobju, spomladi in jeseni. Če koga zanima lahko napišem še tipe posameznih naprav.
#14
Citat:Bom videl, zdej če prenosna klima dejansko nima rezervarja za kondenz, pol nima smisla, ker hočem zmanjšat absolutno vlago v bajti. Sem bil siguren da ima rezervoar. Nisem kaj dosti študiral...
Ima rezervoar. Ampak kot rečeno iz uparjalnika kondenz najprej steče čez kondenzator v rezervoar. Ko je rezervoar malce napolnjen, začne kumpica dodatno polivat kondenzat po vročih rebrih. Vse to izpuhti skozi izpuh in deluje kontraproduktivno, če se jo uporabi kot razvlažilnik.

Jaz ti vseeno predlagam dober razvlažilnik, za poleti pa split klimo.

Glede vlage, ki ti skoči nazaj na 80% - to samo pomeni, da zračiš premalo oz. premalokrat! Nazaj skoči, ker je voda akumulirana v vseh zidovih, platah, pohištvu. Vse to mora izhlapeti, da imaš potem notri konstantno nizko vlago.
Zrači večkrat in kvalitetno. Oziroma izvedi svoj DIY rekuperator.

Jaz sem zdaj zaenkrat uporabil dovod zraka za kamin (ki ga očitno ne bomo montirali), zgoraj v kopalnici pa zvečer za odtenek odprem okno na kip. Tako dimnik efekt ustvari ravno dovolj pretoka zunanjega zraka, da drži ustrezno nizko RH v celi bajti brez nonstop zračenja. Ni pa pač rekuperacije.
#15
Načeloma so pozimi problemi s presuhim zrakom zaradi ogrevanja.
Torej ogrevaj in redno prezračuj.

(glede na to, da je novogradnja ste kiksnili, ker niste vgradili rekuperacije, pa bi bilo prezračevanje bolj varčno)


Skok na forum:
Zadnje novice