Gradnja in obnova > Napeljave
Stikalo kopalnica (ventilator+led luc)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stikalo kopalnica (ventilator+led luc)
#1
Pozdravljeni,

Prosim za nasvet laiku. Zunaj kopalnice imam stikalo. Znotraj kopalnice zelim zmontirani na omarico nad umivalnikom (cca 60cm visje) novo stikalo z dvema tipkama. Z eno bi se prizigala led luc okrog ogledala z drugo pa vklapljal ventilator. Zelja je, da ko je zunaj kopalnice stikalo vklopljeno, da se lahko znotraj kopalnice poljubno prizge ali ventilator ali led luc. Dodatna zelja je, da ce imam npr. znotraj prizgano led luc in jo zunaj ugasnem, da bi jo potem lahko samo z zunanjo tipko prizgal nazaj.

Kupil sem stikalo, ki je na prilozenih slikah.

Znanec, ki se malo spozna na elektriko ga je potestiral in ta druga zelja ne dela (ce zunaj ugasnem in prizgem, je potem treba ponovno pritisniti tudi notranjo tipko). Z navadnim dvojnim stikalom zadeva dela.

Se morda to stikalo na dotik vseeno da kako zvezati, da bi zadeva delala? Zavedam se da stikala v kopalnico ravno ne sodijo. Ravno zato sem zelel takega, ki je malo bolj vodoodporen od navadnega, poleg tega pa me je pritegnil se wifi s katerim bi si lahko npr.  poljubno nastavljal kdaj cez dan se naj vklopi ventilator. Ce ne gre, imate morda predlog za kaksno podobno stikalo, kjer bi stvar delala?

Hvala.


Priložene datoteke Predogledne slike
       
#2
Seveda z navadnim dvojnim stikalo gre, ker kontakti ostanejo vklopljeni, dokler jih ti ne odklopiš. V primeru tvojega touch stikala je pa drugače. To stikalo namreč zahteva stalno fazo. In ko ti izklopiš zunanje stikalo, touch stikalo izgubi stalno fazo in se postavi v začetni izklopljeni položaj.
Rešitve tale hip ne vem, bom pa malo razmislil, (ker jo jemljem kot izziv), vsekakor pa bi moral na to tvoje stikalo pripeljati direktno fazo ter nek mikro krmilnik (da ga vgradiš v dozo - mogoče obstaja kakšen sonof ali shelly), ki bi mu vgradil logiko vklopov in izklopov.
Seveda pa se tvoje želje da realizirati s pametno inštalacijo, vendar bi to zahtevalo kar nekaj predelav in seveda tudi ne bi bilo ravno poceni.
#3
Ne razumem najbolj vprašanja. Ti bi rad z temle pametnim stikalom vklapljal led luč in ventilator v kopalnici? Zunaj kopalnice imaš navadno stikalo, s katerim prižgeš glavno luč, ter dobiš napetost do omarice, oziroma tega wifi stikala.

Sicer kar imam izkušenj z navadnimi sonoffi se mi zdi, da se ob pojavitvi napetosti in seveda wifija postavi v zadnje stanje, ki je bilo pred prekinitvijo.
Ste to stikalo registrirali na internet ali samo povezali na štrom? Ko zadeva povezana na internet tudi dobi posodobitve softwera. Je softwear najnovejši na njem?
#4
Hvala obema za odgovor in ideje. Na wi-fi se se nisem probal povezati, trenutno cakam mizarja da mi vgradi novo omarico in ogledalo, nato pa ponovno pride znanec in mi ponovno zveze stikalo, ventilator in led luč. Takrat bova ponovno probala. Na eWelink aplikaciji sem zasledil, da se lahko doloci tudi pogoje kdaj se kaj prizge, zato bo morda delovalo oz. se bo resilo z dodatnim sonoff stikalom. Poročam.
#5
Mislim, da bodo ta stikala prej delala na kakšni Tuya Smart ali Alexa aplikaciji kot pa na eWeLink.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.


Skok na forum:
Zadnje novice

Na ogled individualno prilagojena hiša Kaja-M 128
15.04.2024 ob 12:44:00
Na ogled individualno prilagojena hiša Kaja-M 128
V Lumarju v okviru Lumar Zero Emission Tour pripravljajo predstavitev individualno prilagojene mansardne hiše Lumar... Beri dalje »
Klimatska naprava, ki se nevsiljivo integrira v prostor in učinkovito razvaja vse leto
15.04.2024 ob 12:25:51
Klimatska naprava, ki se nevsiljivo integrira v prostor in učinkovito razvaja vse leto
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne... Beri dalje »
Naj bo vaš dom energetsko učinkovit
21.03.2024 ob 14:30:40
Naj bo vaš dom energetsko učinkovit
Ko gre za energijo v domu, je vsak korak k večji energetski učinkovitosti in zmanjšanju porabe energije ključnega pomena. V... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »