Objave: 48
Teme: 13
Ocena:
0
Pozdravljeni,
sem pred izbiro pohodnega zaključka AB terase in sem še malce v dilemi. Ampak bolj kot, sem se že odločil, rad bi samo še vaša mnenja. 6x4m nepokrita, na zemljini(tampon), poleti pripeka, pozimi jo močita dež in sneg. Ploščice, les, ..odpade. Zagrel sem se za hidroizolacijski premaz Sikafloor 400N elastik, v kombinaciji s zaključnim premazom Sikaflor 410.
https://www.mojmojster.net/clanek/898/Hi..._za_balkon
Sicer je v prispevku vse lepo opisano, ampak... ima kdo to na terasi, balkonu? Kakšne so vaše izkušnje?
Objave: 6635
Teme: 33
Ocena:
27
zoki029,
nekje pred leti je bilo vprašanje tudi postavljeno.
Izkušnja na balkonu ali terasi nad terenom : v obeh primernih je bil pretanki estrih in je zvijalo/pokalo. Pred izvedbo sem omenil, a žal ni obveljal moj komentar. Kaj kmalu sanacija.
Pri tebi me skrbi dvig vlage ( vode) pod tamponom , do stika beton/sika. Možno uparjanje = odstopanje. Že videl. Sreča, da imaš AB ploščo, kot si zapisal = konstrukcija.
Preveri na Siki.
Glede skice , ki si jo nalimal: napaka, ker estrih ni konstrukcijski material!! Tudi že tu napisano, odgovorjeno in komnetirano.
Lep pozdrav
Objave: 7225
Teme: 14
Ocena:
53
30.11.2022 ob 11:47
(*Zadnja sprememba objave: 30.11.2022 ob 11:49 uporabnik Energetik81.)
Zoki, kot že omenjeno, če nimaš HI pod plato, je ta beton stalno vlažen, pod nanosi SIKE bo vlaga, sploh pozimi ko bo zrak hladnejši od zemljine in bo voda kondenzirala in zmrzovala pod siko.
Jaz še vedno pravim, da je najboljša stvar za obložit AB teraso WPC ali lesene dile (ali pa keramika na podkonstrukciji).
Torej nagnjena AB plata, da voda odteka, nato podkonstrukcija in obloga z režami za odtok dežja. Tako vlažen beton spodaj nima vpliva na končno oblogo.
Torej tole:
Objave: 48
Teme: 13
Ocena:
0
Hvala @som16 in @Energetik81 za odziv ter nasvete. V štartu sem pozabil omeniti, da je ta AB plošča terase še pred izvedbo. Torej me prej čaka še HI pod ploščo za odpravo kapilarne vlage. Tampon je narejen...kako naprej? Je dovolj gradbena folija pod ploščo?
@Energetik81, glede tele podkonstrukcije...lahko kakšen link do povezave? Hvala...!!
Ocena:
53
30.11.2022 ob 20:29
(*Zadnja sprememba objave: 30.11.2022 ob 20:31 uporabnik Energetik81.)
Nimam linka, poguglaj npr. "terasa dvignjena keramika", tega imaš kot listja.
Za HI bi verjetno moral na tampon najprej naredit podložni beton in nanj švasat HI, nato šele AB plato. HI bi morala biti tudi po obodu, tako da se AB nikjer ne dotika zemljine.
Če boš slučajno delal to dvignjeno izvedbo, niti ne rabiš AB, če je dober tampon, načeloma lahko te nosilce točkovno postaviš kar na tampon (oz. na tampon tlakovec 20x20, nanj nosilec).
Jaz sem WPC podkonstrukcijo šraufal v male tlakovce, ki sem jih postavil direktno na tampon. Odpade vsa komplikacija z izotektom in AB plato.
Objave: 357
Teme: 2
Ocena:
5
Energetik, mimogrede, kako se obnese WPC terasa? Razmišljam kot alternativa lesu - eksotiki. Za macesen vem, kakšen postane skozi čas in mi ni preveč všeč.
Kakšni so plusi in minusi, okvirna cena in ali so obstajajo različne vrste/klase WPC-ja?
Zoki, na sliki so Buzon podstavki, obstajajo pa tudi drugi proizvajalci. Ene se da štelati po višini, eni pa so fiksne višine, kar pride v poštev, če imaš podlago že pripravljeno zelo natančno.
Objave: 6635
Teme: 33
Ocena:
27
zoki029,
navadna PVC ni najbolj v redu; boljša je PP ali PE; za te moraš imeti podlago zelo ravno in ne velikih kamenčkov; predlagam da uporabiš izravnavo z 0-4 peskom.
Dosti boljša opcija je uporaba Gefitas folije ali slični material. Slika v prilogi, na hitro najdena v mojem arhivu ; položena na utrjen tampon.
Podložke , ravne brez nastavitve višine smo nekajkrat vgradili v razne terase na prodec , kjer se je višina urejala. Je bil padec z hidroizolacijo izdelan.
Bolj predlagam te z navoji.
Ploščo v primenrem padcu. Keramka vsaj 2 cm debeline.
Na sam tampon mi nikoli ni dišalo polagat dvignjene pohodne površine. Se je sčasoma vedno kaj posedlo, pa so bili investitiorji slabe volje , ko so morali ( posedanje -škripanje) dvigovati/izravnavo izdelovati. Bolj prisegam ja kakšno AB ploščo vsaj 12 cm + min armatura.
WPC , je nekako v redu. Imaš kar veliko teras v Lj ( Slo) jer je nekaj let že v uporabi. Tudi obe opciji: na diretko podlago ali napodkonstrukcijo. Plošča naj bo v padcu, da odteka voda; pazljivost kako montiraš nosilno podkonstrukcijo.
Eksotični les: ja meni zelo všeč; izdelava na podkonstrukcijo iz enako obstojnega lesa + nevidno vijačenje. Bom nalima sliko. Je pa precej novcev v špilu; nekje nazaj sem komnetiral in slike nalimal.
Ocena:
53
WPC imam zdaj nekje 5 let na terasi, (rjave barve, iz Bauhausa, ne vem katera firma). Južna lega poleti ves čas na soncu. Malenkost se že pozna vpliv UV na površinski sloj, nič dramatičnega, zgornja desetinka mm se malce kruši, vendar še vedno izgleda normalno kot ob montaži in še vedno so popolnoma ravne, nič zvite, kar za kak macesen ki sem ga videl, ne bi mogel trditi.
Kotne letvice so pa tanjše in so mi nekatere počile. Tudi če mi bo vse skupaj zdržalo nekje 10-12 let, bom pač nove prišraufal na podkonstrukcijo, ki je OK.
Seveda se verjetno dobi različne kvalitete WPC, tudi polne deske namesto votlih. Vsekakor jaz bi dal WPC še enkrat, če bi delal. Morda bi prešel na dvignjeno keramiko, če že.
Objave: 905
Teme: 57
Ocena:
1
4.1.2023 ob 16:41
(*Zadnja sprememba objave: 4.1.2023 ob 16:41 uporabnik temp.)
Kako je z umazanijo in WPC varianto tal?
kako se zapolni med same reže (tiste mikro reže na sami dilci) in koliko pade skozi med režami med dilcami?
|