Gradnja in obnova > Napeljave
Odvod padavinskih vod

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odvod padavinskih vod
#1
Zdravo,

pri gradnji hiše smo naleteli na zanimivo težavo: V gradbenem dovoljenju in gradbeni dokumentaciji je predvidena ponikalnica, ki smo jo tudi naredili. Zdaj so prišli iz občine in povedali, da ponikalnica ne bo dovolj, ker so tla ilovnata in bo voda tekla po ulici navzdol.

Predlagajo, da na naše stroške speljemo cevi pod cesto in čez nekaj pracel v jašek (ne vemo še točno kje je). Občina pri tem ne želi pomagati ali sofinancirati. 

Ali je to prav? Kje bi naj bili ti predpisi kaj in kako? Ali ne plačujemo komunalnega prispevka za to? Ali ne bi morala občina v svojih odlokih predvideti te jaške, da ne bi bilo potrebno hišam kopati skozi tuje pracele par sto metrov? 

Hvala za nasvet in debato.
#2
bluesman ,
UE ti izda Gradbeno dovoljenje.
Drži tistega kar ti notri piše. Lahko pa financirajo to investitcijo.
Lep pozdrav
#3
Je kakšen poseben razlog specifika za zahtevo oz. predlog občine? Le ustno ali z odločbo ali podobno?
Verjetno z jasnega ni bilo kar tako..
#4
Kot so ti že odgovorili, gradbeno dovoljenje je uradni dokument izdan na osnovi dokumentacije za pridobitev mnenj in gradbenga dovoljenja DGD. Če je gradbeno dovoljenje že pravnomočno, potem je preklic sicer še verjetno vedno možen, vendar morajo biti za to tehtni vzroki. Vsekakor v obliki odločbe s strani upravne enote in
vsekakor je nenavadno, da kar tako pride nekdo iz občine in zahteva nekaj v nasprotju z gradbenim dovoljenjem. Lahko so tudi kakšni skriti interesi.
Na tvojem mestu bi kontaktiral oz vključil projektanta, da pojasni zakaj je predvidel ponikalnico. Mogoče ponikalnica res ni v redu in bi imel težave kasneje, kar bi bilo še huje, tako za glavo, kot denarnico. In ker gre za dodatne stroške bi lahko uveljavljal tudi zavarovanje projektantske odgovornosti.
#5
Geomehanika/geologa niste imeli?
Pri meni je tudi ilovnato in ponikalnice ne morem imeti (je tudi ni v projektu).


Skok na forum:
Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »