Gradnja in obnova > Energijski viri
Energetska kriza

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Energetska kriza
#1
Obeta se pomankanje el energije po Evropi.
Slo pokrije 75-80% potreb, ostalo uvozimo.
Do konca leta pricakujem montazo SE.
Sedaj se ogrevam na drva, obcasno pomaga
TC. Ko bo zmontirana SE, bo delovala samo
TC, lahko pa bi prohranil 4-5000KWh,ce bi mi to
energijo nekdo placal. Takih je sigurno se
precej, saj se ti, ki so se priklopili na SE prej niso vsi ogrevali na TC. Precej jih je, ki imajo se drugo moznost ogrevanja.
Lastniki SE tudi ne varcujejo  prevec, saj ima vecina dovolj proizvedene el in raje porabijo, kot, da visek podarijo.
Torej,ce bi lastnikom viske nekdo poravnal, bi verjetno vecina bila pripravljena varcevati.
Kaj menite o tej temi.
LP Bojan
#2
Bojan03,recimo če si na GEN-i bi dobil tam nekje okrog 600 evrov z DDV?
Torej kolko imaš SE po moči?
Drva imaš svoja?
Oziroma kolko skuriš drv?
Pa na reakcijo lastnikov SE počakaj..
#3
Moč je 11kw, drva imam svoja, porabim med 6-8m. sem pa pri ECE in tudi oni mi bodo delali
#4
Citat:Obeta se pomankanje el energije po Evropi.
Slo pokrije 75-80% potreb, ostalo uvozimo.
Do konca leta pricakujem montazo SE.
Sedaj se ogrevam na drva, obcasno pomaga
TC. Ko bo zmontirana SE, bo delovala samo
TC, lahko pa bi prohranil 4-5000KWh,ce bi mi to
energijo nekdo placal. Takih je sigurno se
precej, saj se ti, ki so se priklopili na SE prej niso vsi ogrevali na TC. Precej jih je, ki imajo se drugo moznost ogrevanja.
Lastniki SE tudi ne varcujejo  prevec, saj ima vecina dovolj proizvedene el in raje porabijo, kot, da visek podarijo.
Torej,ce bi lastnikom viske nekdo poravnal, bi verjetno vecina bila pripravljena varcevati.
Kaj menite o tej temi.
LP Bojan
Menim, da se bo letno netiranje precej kmalu prepovedalo. Najkasneje takrat, ko se bo EU sistem razletel, po možnosti za več dni.

Tak način obračuna sploh ne bi smel biti nikoli na razpolago, zdaj pa so notri potegnili mnoge, ki sicer ne bi zmontirali SE.

Zakaj je letno netiranje fejl, bi moral vsak zastopiti. Ravno v tem času, ko je proizvodnja SE blizu minimuma, hočejo lastniki še dodatno porabit večino viškov, ker oni že ne bodo "šenkavali". Realnost pa taka, da trenutno delajo štrom nuklearke, premogovne in plinske TE. Pa kar je vode, ko je.
Cena MWh pa spet raste v višave, že jutri bo spet preko 400€ v konici. Zakurblala je že tudi Brestanica.
#5
Energetik81, 

+1
#6
Velik plus dodam tudi jaz.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#7
Na koncu vedno istii zakljucek. Od SE, zelenih tehnilogij, elektricnih avtov,…. nategi nad nategi… Glavno da se dnar obraca in nekateri verjamejo pravljicam… Dokler ne bo alternative nukelarkam je đabe vse skupaj…
#8
Kar se tiče energetske krize, bi mene bolj skrbelo kaj ti v primeru izpada nuca SE na strehi. Nič, bolje da si kupiš agregat.
#9
+ 1,
lani kupljen Loncin 3,5i je doma, 2 kW Genmac je zaenkrat še v rezervi
#10
Energetik81, zelo dobro napisano. Fotovoltaika kot taka ni slaba, slaba je trenutna ureditev, s katero se omrezje bolj obremenjuje kot razbremenjuje. Gre sicer nekaj naprej v smeri subvencioniranja hranilnikov energije, kar mi je edino logicno, a mnogo premalo.

Lp, G
#11
@ Energetik81

Ceprav sem lastnik SE, se popolnoma strinjam s teboj. Dodajam pa, da sem v SE investiral zgolj zaradi moznosti netiranja, ki je trenutno v skladu z zakonom. Trenutna zakonodaja je bil tisti povod za izgradnjo SE, katero zakonodajo za obstojece uporabnike ne bi smeli spreminjati.

Soncna elektrarna z baterijo ali mesecni obracun, je pa enako, kot da das dreku focn. Summa summarum in ce smo iskreni, SE so napacna pot. Ampak, zakaj pa ne, ce zakonodaja to dopusca Smile
#12
Ponovno ista zgodba,... torej raje plačat miljone kazni, kot ponudit domačim ljudem opcijo, s katero se bo račun investicije nekako izšel in s tem pomagal državi ne plačevat miljone kazni,... Vsi nazaj na sveče in drva da bomo prihranili in razbremenili omrežje,... Letni obračun je pa na željo države, ker jim je ugoden,... Če se bo šlo v prodaje viškov in plačilo iz omrežja porabljene energije bo za državo finančno slabše,... Zakaj, ker je dnevna energija dražja kot nočna,... ker večina lastnikov SE ima presežke itd itd,...
#13
Umeščanje novih enot v omrežje poteka prepočasi. Bolj kot hranilniki v hišah, bi se izplačalo, da se zgradi Kozjak. Na takšen način, bi lažje prerazporejali energijo. Za razliko od črpalne Avče, pa bi morali narediti več manjših generatorjev. Recimo 4x50MW. Avče imajo sedaj previsoko najnižjo moč. Še sprejemljiv minimum je 100Mw, vse kar je manj je izkoristek slabši.

Kar se sončnih tiče, niso čisto mimo. Poleti lepo pokrijejo klime. Za gretje, pa so bolj kot ne pri nas mimo.
#14
Ampak ravno takrat, kolikor že, prav pridejo in ne delajo sranja. Najbolj glasni se s TČ ogrevajo. Vrstni red, kaj je prej, TČ ali SE, ni ravno nepomemben. On z obojim manj sranja dela po omrezju pozimi, kot tisti samo s TČ. In kdor se s TČ ne ogreva, resda ne.drmari po elektroomrezju, ampak ogrevati se je treba. Nekje se porablja ta energija in z drugimi viri se bolj. Malce licemerno ipak vse skupaj izpade.

Se pa strinjam in cudim, koliko je folk ubrisan s temi viški. Po vsej sili porabiti in si delo delati s tem. Ne razumem...
#15
Vedno ene in iste neumnosti katere so produkt čiste slovenske faušije. Le kako način obračuna porabljene elektrike vpliva na proizvodnjo energije? Koliko manj TE in JE bi potrebovali, če ne bi obstajala niti ena SE? Mogoče kdo misli, da tisti, kateri se ogreva z lastnimi drvmi ravna z njimi enako racionalno kot tisti, kateri jih kupuje? Zakaj se torej ne zgražate nad porabnike lastnih drv?
Kakšen je odnos do energije pa vidim vsak dan v službi. Zaposleni niso lastniki lastne SE v sistemu neto meritev pa kljub temu ne izklapljajo strojev, ko bi jih lahko. Ne izklopijo razsvetljave ali ponastavijo klimo, ko gredo iz prostora za počitek. Ko se ob koncu službe okopajo, ne zaprejo vode na tuših, ko zapustijo zgradbo ne zaprejo vhodnih vrat, ko čakajo da pride zadnji potnik v avtomobil je ta vključen...


Skok na forum:
Zadnje novice