Gradnja in obnova > Energijski viri
Optimizacija: Kronoterm WPG + geosonda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optimizacija: Kronoterm WPG + geosonda
#1
Pozdravljeni.

Zanima me, če je tukaj kak lastnik Kronoterm WPG toplotne črpalke sistem zemlja-voda (geosonda / vrtina)?

Imam 15ko (11kw) na vrtini 120m skozi podtalnico, zalogovnik 200l, eno glavno ogrevalno vejo za celo hišo cca 280m2 preko talnega gretja (in še eno za rekuperator, in eno za bazen). Objekt je na novo adaptiran in izoliran.

Ukvarjam se z mikronastavitvami in optimizacijo zadnjih 20 % delovanja (sicer in general dela vse zadovoljivo, zebe nas ne Wink, še prej pa nas poleti tudi ni kurilo - ob delovanju modula pasiva za hlajenje).

Vesel bom, če lahko s kom, ki ima isti sistem, predebatiram par odprtih vprašanj in idej.

P.S.: Nisem ne projektant, ne monter, sem pa zadnje tedne s prebiranjem tega foruma, druge literature, pogovorov s kolegi in "igranjem" s TČ v praksi pridobil nekaj HVAC znanja, zato me zanima, kako celoten sistem še izboljšati.
#2
Po par tednih igranja in preizkušanja različnih nastavitev s krivuljo sem na naslednjem dokaj solidnem setupu:

- Pri minus 18C zunaj imam krivuljo na 37C povratnega voda TČ<> zalogovnik + 5.5C korekcija pri +15
- Histereza zalogovnika 200l: 6.5C
- Sonda trenutno pri zunanjih temp med 0 in 5C dovaja med 5 in 10C, v njo pa odvajam med 5 in 0C (deltaT je skoraj 5C!).
- Notranja temp na cca 280 kvadratih z enim krogom: 20.5C (rekuperator deluje na 30 %, zaenkrat zraka ne dogrevam)
- Obtočna črpalka talnega je na 1/3 hitrosti

TČ trenutno naredi cca 15 ciklov na dan. Rad bi manj, a mi ne uspe. Že tako ima visoko histerezo, kar posledično pomeni dokaj veliko nihanje v talnem gretju, kar mi ni všeč.

Še vedno nisem ugotovil, po kaki enačbi TČ krmili mešalni ventil med zalogovnikom in krogom talnega gretja in kakšen vpliv ima povezan KT1 (sobni korektor). Zaenkrat mi ga stalno drži odprtega. Predvidevam, ker z zgornjo krivuljo ne preseže nastavljenih 21C sobnega targeta.

Prav tako ne vem, ali v krmilniku TČ obstaja opcija za regulacijo obtočnih pump (želel bi, da ni konstantna, ampak med ciklom TČ močnejša kot med mirovanjem)

Iščem tudi podatke (S)COP naprave ob različnih temperaturah slanice. Našel sem samo za B0 / W35C = 4,79 SCOP in 4,34 COP.
#3
Hej.

Mi imamo novogradnjo, 20cm fasada, streha 40cm, sicer zelo visoki stropi zgoraj (330cm), spodaj 280cm, veliko stekla. Imamo WPG10-k2, geosonda 110m.

Število ciklov nekje 8 na dan, lani ko še nismo imeli fasade pa ob pomoči grelcev tudi 28 na dan.

Trenutno je dožina enega cikla v povprečju 1h15min, če je cikel takoj po segrevanju sanitarne vode pa lahko tudi 2h. MIrovanje imam nastavljeno na 2,6'C, ker vidim, da se s tistimi zadnjimi desetinkami segrevanja najbolj "muči", najdlje traja.

Vstopna temperatura je nekje 7-11'C, ob sončnih dnevih tudi 17'C.

Zadnje dni je bilo skos v - ali okoli 0'C...
- 9 ciklov, 10-11ur obratovanja TČ, vstop T medija 5-7.5'C

Če je hitro po segrevanju sanitarne vode toplotna začela segrevat hišo, je lahko bil medij tudi 3,5+C in takrat traja cikel tudi 2,5h.

Izstopna T medija še ni šla pod -2'C.
#4
Hej Jure.

Lepa višina in še lepša cifra s cikli. To je moj cilj, ampak ne pridem tja Smile

Model 10ka je ca 7kwh moči, ne?

Koliko m2 ogrevaš in na kako notranjo temperaturo? Zalogovnik imaš ali ne? Kakšne pa imaš nastavitve krivulje?

Tudi meni se muči z zadnjimi desetinkami, ampak če dam mirovanje na nižjo vrednost, mi samo še dodatno viša dnevne vklope. Trenutno imam nastavljeno na 6.5C.

Še vprašanje glede sonde: 110m vrtine imaš z eno zanko ali z dvema (z drugimi besedami, gre ena cev v zemljo in druga nazaj, ali se po izstopu iz TČ razdeli in gresta dve dol, dve gor)?
#5
WPG10 je 7kw ja. (vem samo, da je teh 7kw neprimerljvih s tistimi pri zrak-voda. Bi tam potreboval vsaj 3-4kw več za enak učinek).

Ogrevamo 176m2 neto. Vse nastavitve sem nekako korigiral tako, da imamo v hiši 22'C, spodaj in zgoraj.

Zalogovnika nimam, talno gretje in direkt ogrevanje. Imamo pa centralno rekuperacijo. Pretoki v spodnjem nadstopju 1,5l, zgoraj 2,4l, koplanica 3,5l. Spodaj je keramika, zgoraj pa parket, nekaj več pa se na vrhu zgubi tudi zaradi višine 330cm, do stropa.

1 zanka...ena linija dol, ena gor.

Ko sem pisal na Kronoterm in klical, da se pač mal izobrazim z namenom, da si optimalno prilagodim sistem, je bil skoraj vsak odgovor "odvisno". Ne razumem najbolj...oni bi moral imet neke optimalne "številke" in jih poskušat ujet z ustrezno vrtino, ustrezno močjo TČ...

Sedaj sem se še malo igral in iz 2,6 mirovanja spustil na 2,3. Sedaj imamo nekje 11-12 vklopov na dan, cikel je odtenek krajši in ne porabi polovico celega cikla samo za tiste 0,4'C. Torej imam nekje 2-3 cikle več, vendar so krajši. Na forumu tle sm zasledil, da je 10-15 vklopov normalno, medtem ko mi Kronoterm ni znal nič rečt..."odvisno" Smile)))

Če sem prav razumel, ni nič narobe če je temperatura vstopne proti koncu cikla že 0'C in izstopna že -2,5-3'C.

Če sam nastavim mirovanje na 2'C, kolikor je priporočena nastavitev Kronoterma v navodilih, bi imel tudi 15 ciklov.

Za radiatorsko 65'C ogrevanje je priporočena nastavitev mirovanja 6'C.

Ja, vidim, da si že zdj na 6,5. No, tut js nisem na 2 Smile Nekje sorazmerno enako odstopanje imava glede na priporočene nastavitve, je pa res, da sm js na nekaj ciklih manj.

Lani, ko še nismo imeli fasade,  imeli pa smo dodatno vklopljene grelce, smo imeli tudi 28 ciklov na dan, kar se mi je zdelo noro.

Kronoterm bi moral biti edini pravi naslov za tele info in pomoč glede nastavitev pa so precej slabo v pomoč.

LP
#6
Kronoterm: Odvisno, koga dobiš na podpori. En fantje so bolj spodobni in zainteresirani za odgovore, kot drugi Smile

Ob vsakem primeru pa moram pohvalit njihov support team. Ni veliko HVAC firm, ki odgovorijo na mail znotraj delovnega dneva ali pokličejo nazaj.

Glede sonde: konsenz je, da do -3C vračat v sondo ni problem. Pri -5 rata mejno. Baje potem zmrzne polnilo (bentonit - glina s katero so zalili alkatenko) in se deformira. Ampak če bereš raziskave, ugotavljajo, da so take zamrznitve reverzibilne in ne vplivajo na kakovost polnila. Kaj je dejansko res, ne vem.

Glede projekta: po mnenju nekaterih strokovnjakov na tem forumu imava oba predimenzionirano moč TČ in poddimenzionirano vrtino (geosondo).

Če bi delal še enkrat, bi jaz definitivno dal vsaj 50 metrov več sonde (oz dve krajši zanki). Bi pa tudi razmislil o moči TČ in šel mogoče na tvoj model (7kw).

Btw, koliko kwh/dan imaš povprečno porabo v teh dneh, ko je zunaj pod nulo?

Praviš, da si korigiral na 22C notranje T. Če vodiš TČ po krivulji, kakšne nastavitve imaš za tak rezultat?

Na kakšni hitrosti pa laufaš obtočno črpalko za talno gretje?
#7
Poraba se giblje nekje 20-22kwh/dan.

Pomeni, da bi moral biti medij vrtine višje temperature?  Pomeni tudi, da je bolje imeti več ciklov, kot pa manj in posledično temperature povratnega medija v -2,-3?

Kje najdem podatek o črpalki?

Slišal sem, da dajejo sredstvo proti zamrzovanju celo do temperature -25'C?

A vidiš, support k tk, potem pa se učimo preko forumov in z izkušenj drug drugega.

#8
Če imaš Wilo pumpo, najdeš podrobnosti tukaj: https://cms.media.wilo.com/cdndoc/wilo19...194169.pdf

Jaz sem jo nastavil na najmanjšo hitrost in na CDP (constant differential pressure).

Mislim, da bo začetna temp medija vedno približno enake temp, ne glede na globino sonde. Razlika nastane, ko TČ teče dlje časa skupaj oz. ko mora dostavljat višjo T dvižnega voda. V tem primeru naredi slanica več krogov skozi sondo, TČ jo ob vsakem krogu dodatno shladi (ker se ne more regenerirat tako hitro), in tako hitreje prideš do minusa na povratku kot bi prišel pri daljši sondi (in posledično si višaš strošek na elektriki).

Sploh v kombinaciji s premočno TČ je to problem. Meni je deltaT na slanici cca 5C. Se pravi, če teoretično dostavlja sonda na konc cikla 0 stopinj in mi jo TČ vrne kot -5, ni več ok po nekaterih teorijah.

Nastavitve za hitrost črpalke za sondo pa pri KT ne najdem, da bi zadevo lahko rahlo uravnaval.

Če sem narobe napisal, pa me naj popravi kdo, ki se s tem profesionalno ukvarja.
#9
moja deltaT je nekje 3,4/3,5'C na začetku cikla in nekje 2,9'C na koncu cikla.

Preverim za nastavitve.
#10
Sem vrnil mirovanje na 3'C, kot je bilo nastavljeno....

..5-6 ogrevalnih ciklov, temperatura sonde vstop nekje 12-15'C, razn, če je hitro po ogrevanju sanitarne vode, potem lahko tudi samo 7'C.

Govoril z enim monterjem od Kronoterma....do -11'C ni kej skrbet za geosondo in da so ta zmrzovanja, itd., BUČKE...

Lp
#11
Ja, zdaj je prava pomlad zunaj. Čisto druga zgodba kot kak teden nazaj.

Vseeno: si ziher, da dobivaš 12-15C iz sonde na koncu cikla? To mi deluje bolj kot začetek, ko je termometer nagret od okoliškega zraka TČ (kjer se meri).

Glede zmrzovanja sonde pa kot rečeno, so mnenja deljena. Verjamem pa, da so za KT bučke, sploh če pogledaš, kaj forsirajo skozi prodajo (premočne TČ na prekratke sonde).

Pa tudi če imajo prav, je izkoristek pri teh temperaturah slabši kot bi lahko bil, če bi bila sonda daljša in bi dovajala višjo T na dano moč TČ.
#12
Rad bi videl serviserja, ki si upa trditi, da je delovanje sond v negativnih temperaturah BUČKE!
Najboljši nasvet, ki ga lahko posredujem potencialnim investitorjem...
Kdor misli na globini sonde, ali sond varčevati, naj niti ne pomisli, da bi imel sistem ogrevanja z vertikalnim kolektorjem.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#13
...se še spomnim ko mi je monter na ogledu rekel (horizontalni kolektor) da glede na zemljo in namočenost po papirnatih podatkih rabim 2 veji (2x100)
saj bi šlo, posebej sedaj ko je zunaj 10 stopinj
Ampak, realnost je druga
#14
... meni je tudi mojster prišel in ocenil 200 metrov cevi za kolektor več kot dovolj....
Seveda če ne bi prebiral foruma bi lepo nasedel Wink
#15
Da se razumemo, mojemu izvajalcu zaupam, saj je naredil kot mora biti, ...tisto pravi samo teorija, papir.


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »