Gradnja in obnova > Napeljave
Zračenje kopalnice brez visokih stroškov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zračenje kopalnice brez visokih stroškov
Citat:Kako velik zračnik pa mora biti v vratih, če montiram ventilatorski zračnik? Pod vrati imam sedaj 6 mm špranjo, ker vrata niso čisto do tal. Je to dovolj za 5m² veliko kopalnico?
taka špranja pod 75cm vrati pomeni 4500mm2 preseka, vent na 11cm cevi ima 9500 mm2.
Ne bo razvil polnega pretoka, je pa tudi to zadovoljivo, če laufa npr. ves večer. Kopalniški ventilatorji imajo koli 80m3/h nazivni pretok, kar pomeni da ti v 10min zamenja ves zrak v kopalnici, zdaj ti ga bo pač v 20 ali 30min.
Hvala za informacije. Kateri zračnik z ventilatorjem pa priporočate, da mi ga ne bosta že po enem letu vlaga in kondenz uničila?

Zračnik imam sicer malce čuden. Hiša je podedovana zato ji ne smem gledati v zobe. Big Grin
Spodaj na povezavi je slika kako vse skupaj izgleda...
https://file.si/LX6g/20221128-120037.jpg

Kako naj tukaj montiram zračnik v to odprtino? Odprtina je 12x17cm, globina pa 7cm in kot vidite nima direktnega priključka za cev.. Žal ne morem pritrditi cevi zadaj na zračnik, ga lahko samo postavim in upam, da bo para šla skozi prerezano cev.

Kaj pravite?
Upam da se dejansko ne umivate v taki kopalnici, plesen je škodljiva.

Za priklop ventilatorja pa naredi najprej iz 110mm odtočne cevi koleno do navpične cevi, naprej pa improvizacija s purpenom. Odreži kos plastike, da bo večinoma pokrilo luknjo med novo in staro cevjo, prilepi z zelo malo purpena. Ko se strdi, nafilaj komplet luknjo. N akoncu poreži ravno okoli nove cevi, sledi gradbeno lepilo+mrežica+lepilo, itak moraš komplet kopalnico obdelat s špohtlom in cloxom glede na tole stanje.
V cev, ki jo vidiš na sliki ni šanse, da vanjo spravim koleno od 110. Mislim, da je zdaj cev od fi80. Poleg tega gre ta oranžna cev tudi iz prostora v pritličju, kjer je tudi zračnik. Spodnji prostor pa ni v uporabi.
Ni pa cela kopalnica črna, ampak samo okrog zračnika nad tušem in malce okrog okna.
Zdi se torej, da ti ta zračnik dela več škode kot koristi. Očitno ti iz njega v prostor pada mrzel zrak. Nad oknom je ponavadi plesen zaradi mrzle betonske preklade na neizolirani hiši, kar se še poslabša, če je okno dosti odprto na kip. Okno se odpre na polno  parkrat na dan in prezrači s prepihom.
Jaz bi dal razvlažilec. Kot že rečeno, njegova poraba je koristna ker se z njo malce tudi dogreva kopalnica - ne gre v nič. Bo pa sigurno osušil prostor.

Ventilator je pa recimo čista izguba toplote, ki jo pošilja ven pa tudi sam troši kakšnih 50W.

Hkrati bo treba obstoječo plesen fizično zdrgnit dol in preventivno našpricat z jubocidom ali čim podobnim, potem bi pa moralo biti mir.

Pa povej puncam v hiši (če jih imaš kaj) naj po enournem tuširanju z zelo vročo vodo pustijo odprta vrata v kopalnico oz. jo prezračijo. To sem jaz moral svoje navaditi, ker se mi je zdelo, da sem stopil v savno za njimi. Moje tuširanje traja namreč 5 minut, najdražja pravi da itak samo mimo letim Smile
Kot so ti že pisali daj razvlažilec in pozabi. Razvlažilec ti bo malce ogreval kopalnico, obenem pa razvlaževal, kar je glavni problem v tej kopalnici za nastanek plesni. Ob tem normalno prezračite nekajkrat dnevno in bo vse bp.
Z ventilatorjem se zavedaj, da ves zrak, ki bo šel iz kopalnice, moraš nekje v sobi/objektu nadoknaditi enako količino zraka s svežim od zunaj.
Kako močan razvlaževalec bi pa potreboval za 5m²?
Kot je rekel Fantoci2, skozi tole luknjo ti noter vdira hladen zrak, se spusca po steni jo hladi, zato tam kondenzira. Vec skode kot koristi. Vzemi ventilator z loputo, ki prepreci vdor hladnega zraka ko se ventilator ne vrti.
Hja vsak svoje. Zdaj sem zmeden. Eni pravjo razvlaževalec, drugi zračnik z ventilatorjem. Kaj zdaj izbrat?
Kar se boš odločil.
Razvlaževalec kupiš, postaviš nekam in vštekaš ter vlečeš vlago iz zraka, sten. Nimaš nobenih gradbenih posegov. No ja plesen iz stene boš moral odstraniti in to luknjo za zračnik nekako zapreti. Vendar se ti kopalnica ne prezračuje.

Če pa vgradiš ventilator imaš nekaj gradbenih del da bo sploh deloval. Se ti bo pa kopalnica in tudi stanovanje med delovanjem ventilatorja prezračevalo.
Kakšen razvlaževalec pa priporočate?
Za malo kopalnico bo dovolj dober 10L/dan, dobiš v Baubau za 110€. Ima že digitalno nastavitev želene RH.
Tolk pa res ne rabim...kopalnica je 5m²
Manjšega kot je tisti za dobrih 100€ iz Bauhausa itak ni. Mora pa imet kompresor, ne kupuj tistega s Peltierjevim elementom ker ne zadošča. Takega imam sam, pa še za avtodom ne zadostuje.

Ko bo on enkrat dosegel nekih 50-60% rel. vlage se bo itak ustavil. Vsaj moral bi se.

Skok na forum:

Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »