Gradnja in obnova > Napeljave
klicaj na trifaznem monolitnem števcu

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
klicaj na trifaznem monolitnem števcu
#1
Pred TČ sem zmontiral Iskrin trifazni monolitni števec. po 2 letih nemotenega delovanja sem včeraj opazil, da je za nekaj minut svetil ! na števcu.

Klicaj naj bi po navodilih pomenil: voltage unbalance indicator.

Mi lahko kdo iz te stroke pojasni kaj naj bi to pomenilo? Predvidevam, da gre za nihanje napetosti. Je to lahko škodljivo za naprave?


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#2
To pomeni, da se je pojavila nesimetrija faznih oz. medfaznih napetosti. Vsekakor gre za napako, ki jo je treba odpraviti.
#3
Zakaj pa pride do te napake?

Slabi stiki ? Do tč imamo direktno napeljavo iz notranje omarice. Vmes ni nobenega štukanja.

Ali je lahko težava tudi na omrežju distributerja?

Edit:

Danes sem malo opazoval in ni več tega signala. Čudno
#4
Ja, slab stik je pogosti vzrok, ki pa ga ni težko popraviti. Huje je, če pregori kakšno navitje. Seveda pa se to lahko dogaja tudi v električnem omrežju, sploh če si na koncu kakšnega dolgega voda.
To zadnje, če se ti pogosto dogaja, lahko sporočiš na elektrodistribucijo, ki ti bodo v priklučno merilno omarico namestili merilne instrumente, da bi ugotovili ali kakovost dobavljene energije odstopa od standarda SIST EN 50160.
Nesimetrija je lahko za elektromotorje precej škodljiva.
#5
Aha, vidim da imaš še stari MT300 števec. V tem primeru imaš prav, lučka pomeni voltage unbalance, se pravi neenakomerna napetost po fazah.

Iz navodil: "When the voltage in any phase differs more than 80% from the other two voltages, or it fails, the indicating LED is lit. "

Izvor nesimetrije je po vsej verjetnosti neodvisen od TČ, ker je fazna nesimetrija ponavadi iz omrežja, zaradi neenakomernih obremenitev. Glede na to, da imaš števec nameščen na toplotni črpalki, se jaz ne bi preveč sekiral, ker verjetno ni problem TČ.

Imaš mogoče tudi kakšne PV module na bajti?

LP
#6
Nimamo PV modulov. Napake od takrat nisem več opazil. Pa sem kar pogosto v bližini števca.

Sem pa pisal tudi na Elektro Lj. kjer so mi zatrdili, da v omrežju ni bilo nobenih nesimetrij. Malo dvomim v tole.
#7
Mah, na elektro morš ponavad s pištolo it, če hočeš da kaj "priznajo". Smile

Če se ti bo pogosto dogajalo (npr. trikrat v enem tednu, pa da posamezen dogodek traja dlje kot par minut), pošlji fotko elektru in zahtevaj razlago.

Lohk da je tud kakšen sosed kaj močnejšega vklapljal na omrežje in je bil pojav zgolj prehodnega značaja. Mal poglej kaj imaš v okolici, kaj utegne bit vse priklopjeno na omrežje (npr. kakšna domača obrt, tišlarija, ipd.).
#8
Citat:Pred TČ sem zmontiral Iskrin trifazni monolitni števec. po 2 letih nemotenega delovanja sem včeraj opazil, da je za nekaj minut svetil ! na števcu.
Ja sem še enkrat prebral osnovno vprašanje. Kolikor razumem, si ta števec vgradil za obračunskim, torej kot odštevalni?
V tem primeru lahko nesimetrijo povzročiš tudi sam s kakšno večjo enofazno obremenitvijo ali celo kratkim stikom.
Sicer pa (kar je malo verjetno, ker bi elektro za to vedel) je za enakomernost trifazne napetosti, kot je že zapisal predhodnik, lahko kriv tudi kakšen sosed, če ima kakšno (skrivno) dejavnost, ki prekomerno obremeni posamezno fazo.
#9
Ja števec je za obračunskim, da malo spremljam porabo toplotne. Dodal sem ga samo zato, ker sem ga res dobil za ceno parih piv.

Jah živim na vasi in imam kar nekaj sosedov s kmetijami in delavnicami + naša hiša je med zadnjimi v vrsti. Žal mi je, da nisem tisti trenutek izmeril napetosti na posameznih fazah.

Ali imajo te novejši števci od elektra tudi kakšen indikator za nesimetrijo?

Gre za takle merilnik:

https://www.amp-solar.com/media/SlikeIT/stevec2.jpg
#10
Za nesimetrijo ne vem, lahko pa vidiš napetost in porabo posamezne faze če greš v menije (poleg ostalih parametrov)
#11
Ti novejši števci so od proizvajalca Landis&Gyr in imajo notri vsega boga za spremljanje kaj počne na omrežju porabnik in kaj se dogaja na omrežju, med drugim ima tudi loge za beleženje anomalij v omrežju (prenizka/previsoka napetos, nesimetrija, prevelik PF,... Glede na to da vidim da ima G3-PLC tehnologijo, ga elektro odčitava daljinsko, tako da imajo vse podatke.

Aja še tole. Če ima L&G števec kakšen indikator za nesimetrijo.

Ne bi vedel točno, ampak poglej na display. Recimo če znakci L1L2L3 utripajo, to že ni OK. Ponavadi, če gre za kakšno anomalijo na omrežju, ima tudi ta števec gor klicajček.

Če imaš dostop do števca, daj gor fotko displaya, pa mogoče lahko povem kaj več.

#12
Citat:Objavil some1 - Včeraj ob 04:35 Ja števec je za obračunskim, da malo spremljam porabo toplotne. Dodal sem ga samo zato, ker sem ga res dobil za ceno parih piv.

Jah živim na vasi in imam kar nekaj sosedov s kmetijami in delavnicami + naša hiša je med zadnjimi v vrsti. Žal mi je, da nisem tisti trenutek izmeril napetosti na posameznih fazah.

Priporočljivo je sicer, da ni nesimetrije, vendar kratkočasne občasne pa tudi ne bodo naredile kakšne velike škode. Kot sem že enkrat zapisal so za to lahko krivi kakšni dolgi vodi, kar je tudi v tvojem primeru. Tam so velike impedance in obremenitve različnih faz pri sosedih, hitro povzročijo nesimetrijo.
Elektro prav gotovo ne skoči na prvo žogo, zato je treba kvaliteto dobave električne energije spremljati in predvsem v svoji inštalaciji zagotoviti, da ni anomalij. Če se te nesimetrije ugotovijo večkrat, pa ne z oznako na števcu ampak vizualno, potem bo elektro, kot sem že zapisal, v priključno omarico vgradil ustrezne merilne instrumente.


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »