Ja, slab stik je pogosti vzrok, ki pa ga ni težko popraviti. Huje je, če pregori kakšno navitje. Seveda pa se to lahko dogaja tudi v električnem omrežju, sploh če si na koncu kakšnega dolgega voda.
To zadnje, če se ti pogosto dogaja, lahko sporočiš na elektrodistribucijo, ki ti bodo v priklučno merilno omarico namestili merilne instrumente, da bi ugotovili ali kakovost dobavljene energije odstopa od standarda SIST EN 50160.
Nesimetrija je lahko za elektromotorje precej škodljiva.
29.11.2022 ob 08:57 (*Zadnja sprememba objave: 29.11.2022 ob 10:29 uporabnik zigec34.)
Aha, vidim da imaš še stari MT300 števec. V tem primeru imaš prav, lučka pomeni voltage unbalance, se pravi neenakomerna napetost po fazah.
Iz navodil: "When the voltage in any phase differs more than 80% from the other two voltages, or it fails, the indicating LED is lit. "
Izvor nesimetrije je po vsej verjetnosti neodvisen od TČ, ker je fazna nesimetrija ponavadi iz omrežja, zaradi neenakomernih obremenitev. Glede na to, da imaš števec nameščen na toplotni črpalki, se jaz ne bi preveč sekiral, ker verjetno ni problem TČ.
Mah, na elektro morš ponavad s pištolo it, če hočeš da kaj "priznajo". :)
Če se ti bo pogosto dogajalo (npr. trikrat v enem tednu, pa da posamezen dogodek traja dlje kot par minut), pošlji fotko elektru in zahtevaj razlago.
Lohk da je tud kakšen sosed kaj močnejšega vklapljal na omrežje in je bil pojav zgolj prehodnega značaja. Mal poglej kaj imaš v okolici, kaj utegne bit vse priklopjeno na omrežje (npr. kakšna domača obrt, tišlarija, ipd.).
Citat:Pred TČ sem zmontiral Iskrin trifazni monolitni števec. po 2 letih nemotenega delovanja sem včeraj opazil, da je za nekaj minut svetil ! na števcu.
Ja sem še enkrat prebral osnovno vprašanje. Kolikor razumem, si ta števec vgradil za obračunskim, torej kot odštevalni?
V tem primeru lahko nesimetrijo povzročiš tudi sam s kakšno večjo enofazno obremenitvijo ali celo kratkim stikom.
Sicer pa (kar je malo verjetno, ker bi elektro za to vedel) je za enakomernost trifazne napetosti, kot je že zapisal predhodnik, lahko kriv tudi kakšen sosed, če ima kakšno (skrivno) dejavnost, ki prekomerno obremeni posamezno fazo.
Ja števec je za obračunskim, da malo spremljam porabo toplotne. Dodal sem ga samo zato, ker sem ga res dobil za ceno parih piv.
Jah živim na vasi in imam kar nekaj sosedov s kmetijami in delavnicami + naša hiša je med zadnjimi v vrsti. Žal mi je, da nisem tisti trenutek izmeril napetosti na posameznih fazah.
Ali imajo te novejši števci od elektra tudi kakšen indikator za nesimetrijo?
5.12.2022 ob 21:27 (*Zadnja sprememba objave: 5.12.2022 ob 21:30 uporabnik zigec34.)
Ti novejši števci so od proizvajalca Landis&Gyr in imajo notri vsega boga za spremljanje kaj počne na omrežju porabnik in kaj se dogaja na omrežju, med drugim ima tudi loge za beleženje anomalij v omrežju (prenizka/previsoka napetos, nesimetrija, prevelik PF,... Glede na to da vidim da ima G3-PLC tehnologijo, ga elektro odčitava daljinsko, tako da imajo vse podatke.
Aja še tole. Če ima L&G števec kakšen indikator za nesimetrijo.
Ne bi vedel točno, ampak poglej na display. Recimo če znakci L1L2L3 utripajo, to že ni OK. Ponavadi, če gre za kakšno anomalijo na omrežju, ima tudi ta števec gor klicajček.
Če imaš dostop do števca, daj gor fotko displaya, pa mogoče lahko povem kaj več.
Citat:Objavil some1 - Včeraj ob 04:35 Ja števec je za obračunskim, da malo spremljam porabo toplotne. Dodal sem ga samo zato, ker sem ga res dobil za ceno parih piv.
Jah živim na vasi in imam kar nekaj sosedov s kmetijami in delavnicami + naša hiša je med zadnjimi v vrsti. Žal mi je, da nisem tisti trenutek izmeril napetosti na posameznih fazah.
Priporočljivo je sicer, da ni nesimetrije, vendar kratkočasne občasne pa tudi ne bodo naredile kakšne velike škode. Kot sem že enkrat zapisal so za to lahko krivi kakšni dolgi vodi, kar je tudi v tvojem primeru. Tam so velike impedance in obremenitve različnih faz pri sosedih, hitro povzročijo nesimetrijo.
Elektro prav gotovo ne skoči na prvo žogo, zato je treba kvaliteto dobave električne energije spremljati in predvsem v svoji inštalaciji zagotoviti, da ni anomalij. Če se te nesimetrije ugotovijo večkrat, pa ne z oznako na števcu ampak vizualno, potem bo elektro, kot sem že zapisal, v priključno omarico vgradil ustrezne merilne instrumente.