Gradnja in obnova > Energijski viri
Mikro sončna elektrarna (na omrežju)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mikro sončna elektrarna (na omrežju)
#1
Iz čistga firbca grem pogledati na Aliexpres, če obstaja kak mikro razsmernik za on grid sončnico. In lejga zlomka obstaja, 300W z optimizatorjem.
Škoda, ker so mi ravno zamenjali elektromehanski števec. Novejši ektronski naj bi merili po fazah v obe smeri in ko bi kaj takega priklopil, verjetno takoj dobiš obiske ali vsaj obvestilo.
Samo po katerem zakonu ali točki pogodbe podpisane pred 65 leti je to prepovedano.

Hočem vsaj solarno in bazensko pumpo napajati s soncem, je kaj drugega na voljo kot akuji in obični razsmernik.

€ 39,97  24%OFF | PVGS 700W/600W/500W/350W/300W/260W MPPT Solar PV On Grid Micro Power Inverter DC18V-60V to AC110V-220V 50HZ/60HZ home use IP65

https://a.aliexpress.com/_mtBFt88
#2
Tega je cel kup, isci pod imenom "mikroinverterji". Hoymiles je recimo precej dober kitajc, dobis ga tudi direktno pri nas (LCR).

Ce bo poraba stalna in vecja od moci inverterja, potem lahko priklopis brez problema. Paziti moras samo, da ne bos vracal v omrezje, potem dobia kuvertico, ja ...

Lp, G
#3
In kaj je v kuvertici; odklopi, sicer bomo mi tebe. Smile

Ali morda veš ali ti optimizatorji shajajo s premočnimi paneli, recimo da na 300W daš 800W in mu dvigne vhodno napetost in s tem modul premakne izven optimalnega podričja. Na ta način imaš veliko dlje časa 300W.
#4
Ti nekdo koplje z bagrom v soseski in poškoduje električni kabel. Pridejo delavci elektra, odvijejo varovalko v trafo postaji in se lotijo dela... in puf, nekaj štormarjev je manj živih.
Če dobiš dopis prej preden se zgodi kaj podobnega opisu si lahko srečen.
Če želiš elektriko iz sončnih panelov  za občasne porabnike si nabavi OFF grid razzsmernik in naredi ločeno omrežje. Bo bolje zate in vse ostale.
#5
Zadeva deluje samo na delujočem omrežju. Kaj pa tavelike elektrarne.
#6
Citat:Iz čistga firbca grem pogledati na Aliexpres, če obstaja kak mikro razsmernik za on grid sončnico. In lejga zlomka obstaja, 300W z optimizatorjem.
Škoda, ker so mi ravno zamenjali elektromehanski števec. Novejši ektronski naj bi merili po fazah v obe smeri in ko bi kaj takega priklopil, verjetno takoj dobiš obiske ali vsaj obvestilo.
Samo po katerem zakonu ali točki pogodbe podpisane pred 65 leti je to prepovedano.

Hočem vsaj solarno in bazensko pumpo napajati s soncem, je kaj drugega na voljo kot akuji in obični razsmernik.

Je, vetrna ali mala hidroelektrarna ali pa vodikove celice in pa seveda jedrska energija (upam, da imaš sarkazem na on).
Lahko si vgradiš sončno elektrarno pod pogoji SODO ali pa off grid, za katero pa ne potrebuješ nobenih soglasij. Off grid pa pomeni, da si moraš izračunati  koliko Wh boš porabil v dneh brez sonca. Na osnovi tega izračunaš kapaciteto akumulatorja in potrebno število PV modulov, ki ti bodo lahko vzdrževali kapaciteto akumulatorja.
#7
Ni tako hudo kot pravi oneh...če je razsmernik v skladu z EN 62109-1 in EN 62109-2 potem se to ne bo zgodilo, ker standard določa, da ob izvleku vtiča mora v 0,2 sekunde napetost na kontaktih vtikača pasti pod 65V. In posledično nobenega zadeve ne poškoduje. To pa hkrati pomeni, da zadeva obratuje le paralelno (torej če je napajanje iz omrežja).
Več imaš določeno v TSG-N-002, ki je objavljena tukaj:
https://www.gov.si/assets/ministrstva/MO...lacije.pdf
Poglavje 11.3.8, str. 56

Po internetih in v naših predpisih se pa takim PV reče "balkonske" ali vtične proizvodne naprave, ki je izpeljano iz nemške Balkonkraftwerke.
#8
Iz linkanega dokumenta stran 52: "1.) V eno vtičnico, ki je lahko tudi na balkonu ali terasi  povezana v končni tokokrog, se lahko priključi prenosno fotonapetostno napravo z vtičem (naprava »Plug & Play«), kjer je največja skupna moč na merilno mesto določena v normativnih dokumentih SODO."

Se pravi da bo to morda nekega lepega dne legalno in zaželjeno.
#9
V bistvu je na-pol legalno, ker v SONDSEE (tisti sklic na dokument SODO) piše, da sicer ne smeš nič oddajati v omrežje (nula - 0) in da te avtomatsko izklopijo (na merilni napravi), ampak po drugi strani tak izklop ni upravičen, ker niti soglasja za priključitev do 800W ne izdajajo in ga niti ne moreš dobit. Je pa v pripravi predpis, ki bo to rešil:
LINK

Tona, mislim, da je potencial ogromen...država bi marsikaj rešila s tem...del energetske revščine, OVE cilje....
#10
Hvala @šmajser za link:
"Vtična proizvodna naprava sme v omrežje v kateremkoli trenutku oddajati delovno moč, ki je enaka ali manjša od 600 W brez pravice sistemskega operaterja, da gospodinjskega odjemalca izključi iz omrežja."

Na vzhodno in zahodno streho po 800W panelov, in imaš poleti po ~12h slabih 600W moči, samo kaj ko: "Energija, ki jo vtična proizvodna naprava oddaja v omrežje električne energije v skladu s tem pravilnikom, postane last sistemskega operaterja."

Velog prodaja komplete, celo z limitiranjem moči, da te električarji ne opazijo.
https://www.akumulator.si/products.aspx?...20inverter
#11
Nekateri vidim, da pišete neumnosti. Če se kabel poškoduje in potem delavca od elektra nastrada, ampak to ni res. Tako kot je nekdo napisal inverter deluje samo pod pogojem, da ima napetost omrežja. Zato se tudi sinhronizira avtomatsko s frekvenco omrežja, isti trenutek ko pa zmanjka zunanjega napajanja pa tudi inverter v sekundi preneha z delovanjem.

Sam imam inverter z limiterjem. To pomeni, da mi inverter v nobenem trenutku ne bo pošiljal tok v omrežje, ampak ga naredi toliko koliko ga hiša porabi (meni gre do 800W, če je sonce), kar je več vzame iz omrežja. Je pa 1 fazen, ker imamo tak priključek.

In mi naprimer poleti klima deluje "na sonce".

Imam pa eden nov inverter 1000W za prodajo, če katerega zanima. Govorim o inverterju, na katerega direktno priključiš solarne panele ga vključiš v vtičnico in ti proizvaja elektriko. To ni inverter npr. iz 12V na 230V katerega se uporabi ob izpadu napajanja.
#12
rs84, zakaj pa imaš samo 800w,to je zelo malo?Kolko pa je cena? za takšnega 800w?
#13
Tona inverter imam sicer 1000W panele nimam najbolj idealno postavljene, zato mi gre nekje do 800W max.

Nisem šel v večjo, ker sem to bolj za hobi delal. Ob dokaj lepem vemenu mi vse glavne naprave napaja sonce. Če bi šel v večjo bi mi res pokrila tudi večje porabnike, ampak te večji porabniki ne delujejo ves, čas in se mi ni zdelo smotrno, ker bi potreboval večji inverter več panelov.

Imam jo od Junija in mi je do nekje sredine oktobra, kar lepo pokrivala porabo. Sem pa ravno nabavil 2 akumulatorja, ki mi bosta malo viškov shranila in se praznila, če bo oblačno in še kakšno urco do 2 delala brez sonca. To govorim stalno porabo hiše, ki je nekje od 100W do 200W.

Poleti sem pokril polovico dnevne porabe hiše. Danes je bil slab doprinos, ker je bila cel dan megla, slaba Kwh.
#14
Za take namene imaš hibridni razsmernik. Ki se dejansko obnaša kot porabnik in nikoli ne more porivati moči v mrežo. Če je sonce ali dosti baterije, iz tega napaja porabnike, sicer vleče iz mreže.

Minus je ta, da moraš izbrati katere porabnike bo napajal in potem to tako zvezati v hišnem razdelilcu. Če ne izbereš optimalno, bo morda solarna velikokrat z odprtimi sponkami, ali pa bo porabnik večji del moči še vedno vlekel iz mreže.

Plus je pa ta, da ne rabi mreže in lahko napaja bajto tudi v blackoutu.
#15
Tudi moj inverter oz. razsmernik ne more nazaj napajati v omrežje, ker ima tokovnik, ki meri porabo.
Tudi sam sem najprej hotel vgraditi hibridni razsmernik, samo se mi ne dopade, ker preklaplja med omrežjem in soncem, ko ga je dovolj in če ni dovolj sonca oz. imaš večjo porabo zopet preklopi nazaj. Tudi investicija je večja, ker moraš zagotoviti večjo moč, drugače imaš še več preklopov.


Skok na forum:
Zadnje novice

Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »