Gradnja in obnova > Energijski viri
Kurilnica - kurjava na drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kurilnica - kurjava na drva
#1
Pozdravljeni,

Imamo kombinirani kotel za pelete in drva Wvterm Ekopelet. Nekaj let smo kurili samo na pelete, sedaj pa smo začeli kuriti samo na drva.

Na tak način kurimo od nedelje, torej sedaj četrti dan. Imel bi nekaj vprašanj, vezanih na to dokumentacijo: https://photos.app.goo.gl/qVwVi1BxXb42VxAh8

V navodilih za kotel piše, da je potrebno čimbolj skupaj naložiti drva, vendar sem opazil, da sploh ne gori dobro. če ni vmes precej zraka, da lahko 'potegne'. Pa tudi sicer imam občutek, da slabo gori, kaj hitro lahko ugasne in potem je vse temno v ognjišču (brez žerjavice), ostala pa so še dva in pol nepogorela polena. Polena so (naj bi bila) suha, v kaminu npr. so lepo zgorela.

Poleg tega mi je čudno, da se v teh štirih dnevih voda v bojlerju skoraj ni segrela ne glede na to, kako močno 'hajcamo'. Na regulaciji parameter BF1 pride največ do 35 stopinj, to naj bi bila temperatura bojlerja, čeprav je zregulirano, da bi se morala pogreti na 47 stopinj. Indikator za hranilnik toplote (1000l) je SF, ki naj bi tudi prišel do 56 stopinj, pa se tudi počasi segreva in hitreje ohlaja. Analogni termometer na bojlerju pa ni sploh nikoli do sedaj še pokazal prek 30 stopinj.

Ali je tu kaj narobe sprogramirana hidravlična shema? Kdo bi lahko to pogledal? Jaz si mislim, da bi morala pogreta voda iz kotla se takoj pretočiti v bojler, pa je videti, da temu ni tako. 

Kdo bi lahko to preveril?

Hvala in lep pozdrav!
#2
Dotičnega kotla ne poznam, najbrž deluje avtonomno na svoje krmiljenje in tistile seltronov promatic skrbi samo za usmerjanje ogrevanja prostora in gretje sanitarne vode. Če prav razumem kotel sploh ne doseže neke konkretne temperature in ne gori dovolj intenzivno, kar pa v bistvu reguliraš samo z naklado in regulatorjem zraka, ki je nastavljen na neko vrednost. Da polena ne zgorijo dokončno je verjetno premalo kisika, kaj drugega skoraj ni možno. Mogoče je regulator vleka prenizko nastavljen in prehitro pripira dovod in naklada ne zgori intenzivno do konca. Iz slik bi sklepal, da kotel sploh ne doseže optimalne delovne temperature.
#3
Najprej preveri vlek dimnika (prižgeš vžigalico, kos papirja,... in vidiš če dimnik vleče),  temeljito očisti dimnik in kotel.
Ni težava v dobrem zlaganju drv, ampak kot kaže v pomanjkanju zraka/vleka. Če na koncu ostane kakšen kos nezgorelega lesa tudi ni napaka.

Za kaj več svetovati, bi pa moral narisati shemo vezave kotla.
#4
S hidravliko in nastavitvami na promatiku ni nič narobe. Če je delalo s peleti, bi moralo delati tudi s poleni, ker sta kotel in ogrevanje prostorov ločeno krmiljena. Problem je le v kurjenju kotla.
Upam, da imaš prostor pod rešetko čist - brez pepela. Iz slike vidim, da si založil rešetko levo in desno z dvema velikima polenoma in praktično zatesnil dotok zraka v kurišče. Ne delaj tega. Ta dva polena bi jaz razcepil najmanj na 4 do5 kosov (vsakega) in jih take položil na rešetko. Pa ne tako, da bi zatesnil rešetko. Na njih pa trske za podkurjenje. Šele ko se to dobro zagori in se ustvari nekaj žerjavice bi šel v dokončno nakladanje polen v kurišče.
#5
Pozdravljeni,
Hvala za odgovore. V vmesnem času je prišel dimnikar, ki je ugotovil, da gori v redu, da za ta kotel je bolje, da so manjša polena. Tako sem začel cepiti polena in recimo, da sem z gorenjem sedaj zadovoljen.
Ostalo se pa vseeno ni spremenilo. Opažam, da se radiatorji hitro segrejejo, tudi preveč (kar pomeni, da regulacija ne opravlja svoje naloge), medtem ko se voda v hranilniku toplote in predvsem v bojlerju zelo počasi segreva. Potrebno je cel dan kurjenja, da se voda v bojlerju segreje do 35 stopinj. Ponoči ne kurim in do jutra pade temperatura vsaj na 25 stopinj, pa čeprav se nič ne uporablja.
Kakor je rekel dimnikar, lahko regulator vleka nastavim tudi 100 stopinj, saj naj bi odvečno toploto prevzel hranilnik. pa jaz nimam takega občutka. Videti je, kot da gre v zrak in v radiatorje.
Današnje stanje: https://photos.app.goo.gl/dPRFueJh7KcVSvF3A
Peč se je kurila od dopoldne.
Na 2. sliki so polena, take velikosti sedaj  nalagam v peč, ko že dobro gori.
Na 3. sliki so navodila za kurjenje - voda dvižnega voda (70 stopinj) in temperatura povratne vode (60 stopinj) - tega še ne razumem, bojim pa se, da je ponavadi pri nas situacija pod to mejo.
4. slika prikazuje simbole:  RF - sobna temperatura, VF - temp. dvižnega voda, BF1 - temperatura sanitarne vode, SF - temperatura hranilnika toplote.
Na 5. sliki termometer na kotlu kaže 70 stopinj (več praktično ne morem dobiti, čeprav je regulator vleka nastavljen na max. 100 stopinj)
Na 6. sliki vidimo, da je temperatura, kjer je sobni termostat, 22 stopinj, nastavljeno pa je na 20,5 stopinj, kar meni pomeni, da regulacija ne dela dobro.
7. slika: temp. dvižnega voda je 69 stopinj, ne vem pa, zakaj je izračunano, da bi morala biti 4 stopinje.
8. slika: hranilnik toplote ima 36,5 stopinj, izračunana vrednost pa je v tem trenutku, da bi moral imeti 64,5 stopinj. Temperatura hranilnika se več ali manj giblje med 30 in 45 stopinj, se pravi vedno manj, kot nakazuje, da bi morala biti.
9. slika: enako kot 7. slika, le da tu piše mešalni krog in da se je v tem času temperatura VF dvignila za 1 stopinjo.
10. slika: temperatura je 37,5 stopinj, morala pa bi biti (nastavljeno) 52.5. stopinj. Pa nikoli ne doseže niti 40 stopinj, zjutraj je ponavadi okrog 20 stopinj. To je za mene temperatura bojlerja.
11. slika: Termovar (tropotni ventil?): na desni strani je kotel, predstavljam si, da gre levo proti hranilniku toplote ali bojlerju, gor pa na radiator. Ne znam si razlagati vrednosti termometrov. Tisti proti kotlu kaže 60  stopinj (čeprav je na kotlu temperatura 70 stopinj), proti bojlerju (levo) in radiatorjem (gor) pa kaže okrog 70 stopinj.
12. slika: nad tem Termovarjem je še ena grundfos črpalka in termometer okoli 70 stopinj (proti radiatorjem?)
13. slika: levo od termometra na prejšnji sliki, morda povratna temperatura iz radiatorjev, ki gre nazaj v hranilnik toplote?, tu malo pod 60 stopinj
14. slika: na bojlerju pa termometer kaže še vedno le dobrih 30 stopinj.

Kdo bi mi lahko pomagal rešiti te uganke in korigirati delovanje?

Hvala vnaprej za nasvete in napotke.
#6
Kolikor vidim, gre za klasično peč z odgorevanjem? Drva napolni do vrha, na vrhu treske in zakuri.
Če je kotel s peleti dosegel normalno delovno temperaturo, jih mora tudi z drvmi.
Da niso vzrok slaba, ali celo vlažna drva?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#7
Podviz koliko drv v kg pa naložiš v peč v enem dnevu?
Imam občutek, da daš premalo drv vanj, da bo dal kaj več od sebe. Žal je tako, da ima tale kotel izredno slab izkoristek, zato gre veliko energije skozi dimnik. Izmeri z kakšnim ir termometrom dimno cev na izhodu iz peči, ko je peč na delovni temperaturi. Po moje se giblje temperatura cevi med 350 in 400°C če še ne več.
Pa upoštevaj sasapov nasvet in najprej vanj naloži do 3/4 kotla debela drva, nato pa malo drobnejša in zakuri na vrhu. Da boš malo segrel zalogovnike moraš v takem kotlu skuriti več kot za en volumen kotla drv. Čistoča toplotnega izmenjevalca tudi vpliva na izkoristek.
#8
Kot kaže zadeva deluje samo obtočno na radiatorje in nič toplote ne gre v zalogovnik.
Ali ima pumpa za radiatorje (grundfos) zajem vode iz zalogovnika ali ima zajem iz cevi katera gre iz peči na zalogovnik?(T kodam ali kako drugače)
Termovar je ladomat. Se pravi ima termostat, kateri najprej ogreje peč na 55° in potem šele viške spušča v zalogovnik. Zgornja cev naj bi prišla voda iz peči, spodnja desna je povrat v peč, spodnja leva bi pa morala biti zajem iz zalogovnika(ali pa spodnji dve obratno, ker se ne vidi iz slike). Je pa tu neki problem, ker zalogovnik ima 35° voda pa prihaja na ladomat ogreta na 70°. Tukaj nekaj ne štima.

Lahko še kakšne slike bolj od daleč, da se vidi kam je speljana kakšna cev??
#9
Poglej na regulatorju na katero hidravlično shemo je nastavljen. Vrti veliki gumb dokler ti ne pokaže številko hidravlične sheme. Potem bomo pa preverjali če imaš instalacijo po shemi. Navodila za Promatic D20 verjetno imaš. Če ne jih snemi iz seltronove spletne strani.
Vzrokov, da ne moreš napolniti zalogovnika in bojlerja je kar nekaj. Prvo vprašanje je že postavil Mrus - položaj grundfosove pumpe. Tu bi še vprašal na katero hitrost je nastavljena grudfosova pumpa. Na tvoji instalaciji bi za zalogovnikom morale biti locirani dve pumpi. Ena ki črpa vodo v ogrevanje hiše in druga, ki polni bojler.
Sam sem zmotno mislil, da je problem le v kurjenju kotla, pa žal ni tako. Ivank_ je že predlagal, da narišeš shemo instalacije. Nariši kar prostoročno. Brez tega žal ne bo kolikor toliko dobrega nasveta.
#10
Jaz bi najprej poklical mojstra, ki je zadevo montiral.

Jaz sem pri sebi ugotovil, da pod točno določenimi pogoji zadeva ne funkcionira tako kot bi morala. Ko sem mojstru točno razložil, je zadevo rešil v dveh minutah - brezplačno.
#11
Njemu ne gori, peč sploh ne doseže minimalne delovne temperature.
Po vseh indicih ne vidim drugega razloga kot zanič kurivo (vlažna drva)
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#12
Samo ce so drva tako mokra, da pec niti ne doseze temperature, ko zacne polnit zalogovnik, to pa mora opazit, to se drva ves cas potem "jokajo" po domace povedano.
#13
Vlek dimnika je "menda" preveril dimnikar, zrak ima na polno odprt.
Je še mogoč kakšen drug razlog, da ne gori?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#14
Ne saj nic ne recem, sam pravim, da ce so drva tak mokra potem se more tega tudi sam zavedat, ali pa bi mu dimnikar povedal, to se potem po peci vse cedi.
#15
Vprašanje za avtorja teme...ko si kuril na pelete...je bil kdaj zalogovnik ogret v celoti? (lahko kako preveriš da je zalogovnik ogret po celotni višini - jaz imam na zalogovniku 3 temočlene da mi kažejo situacijo)

Ker izgleda tako, da je zadeva bila izvedena (zvezana) za pelete...isto kot za kurilca ...in se je peč (na pelete) prižigala ko je temepratura v prostoru padla...in ni nikoli filala zalogovnika.

Vezava mora biti takšna, da peč fila zalogovnik preko ladomata. Iz zalogovnika pa imaš potem ogrevačlne kroge....

Tebi pa gre očitno iz peči nekako direkt v radiatorje..kar je za pelete lahko ok...ker peč dela sama...za polena pač ne.

LPL


Skok na forum:
Zadnje novice