Gradnja in obnova > Energijski viri
Toplovodni kamin kondenzira

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toplovodni kamin kondenzira
Meni je proizvajalec dal navodila, naj bo termostat izhodne temp.na 65 stopinj in varovanje povratka imam tudi.
Povsem logično. Varovanje povratka poskrbi, da ostane temperatura v kotlu vsaj 55°, glede na potrebe hiše temperatura iztoka 65° najbrž zadošča. Sobni ali vgrajeni termostat poskrbi za izklop kotla.

Počakajmo, kaj bo po temeljitem ogledu zadnje strani kotla povedal Jaka44 in morda priložil še kako fotko.
Knjižico za montažo sem dal centralnarju, pa tudi plačal sem mu precej "pošteno" 900 €. Jaz se na to ne spoznam, niti nisem monter.

Takole imam zadaj zmontirano:

[Slika: 1669362380640.jpg]

Že sedaj, ko imam peč na 65°C in v radiatorjih, mi je to prevroče. Kaj  bi šele bilo, da bi jih imel 80°C kot je napisal "kadotr". Plus tega, imam alumplast cevi, kakopak. Dobro, naj bi zdržale 100°C, pa vseeno, že na 65°C mi je prevroče na teh 9 urah kurjenja na dan.

Kaj pa ima temperatura veze z rjo? Voda je voda... ali?

No, upam da do naslednjega tedna uspemo zrihtat tale kaminček, kot je treba.
Hudič, ko ni več pravih mojstrov nikjer, da bi kaj razložili in se potrudili, samo še računat znajo in po liniji najmanjšega odpora vse skupaj "spacati".
Knjižico navodil si sprintaj iz proizvajalčeve strani. Da si navodila dal monterju in jih nisi zahteval nazaj, si sam kriv in tudi neroden. Si mislil, da bo šlo kar brez navodil? Kaj bi bilo šele s TČ?

Mogoče sem se ne povsem razumljivo izrazil, peč prenese do 85 stopinj brez problemov, tudi alumplast. Če je dovolj, jo pač nastavi na manj, n. pr. do 65 stopinj, spodnjo temperaturo pa OBVEZNO na 55 stopinj. Več preberi iz navodil. Manj razlike zna povzročiti več vklopov/izklopov.

Nisi napisal, kako krmiliš temperaturo v prostoru, ali s sobnim termostatom, ali z vgrajenim?

Kaj ima temperatura veze z rjo? Jao... vsaj poguglaj pomen vgradnje dviga
povratka in tripotnega mešalnega ventila. Potem boš razumel proizvajalčevo zahtevo za 55 stopinj minimalne temperature v peči.

Žal za dimnik ne vidim, a se mi zdi, da nimaš niti dviga povratka, niti mešalnega ventila.  Tudi uporabljene cevi niso po priporočilu iz navodil. Mnenje o takem priklopu ti bo dal forumski strokovnjak.

Kar sedaj počneš, je recept za uničenje tal, kot tudi kotla, ki pri takem načinu kurjenja ne more dolgo zdržati. 

Še enkrat: če bo kaj narobe, boš kriv sam, ker nisi PREBRAL IN UPOŠTEVAL NAVODIL, nikakor pa ne jaz. Si se obesil na tistih 85 stopinj... Nadaljnje debate nimajo smisla, dokler ne prebereš in razumeš navodil.
Kje je pa dovod hladne vode za primer previsoke temperature v registru?
S tem ko sem napisal, da sem knjižico dal monterju, sem mislil na to, da bi on moral prebrati in zmontirati tako kot je treba. Zato je tudi bil mastno plačan.
Kaj sedaj ne štima, ste mi vi povedali, oziroma sem nekaj že sam ugotovil iz prakse (kondenz).

Spodnja temperatura, to je izklop črpalke? Sedaj je na 45°C. Vklop sem pa nastavil na 50°C, bilo je na 58°C. Kako torej nastavim, 58 vklop in 55 izklop?

Za mešalni ventil sem povedal monterju, naj mi ga vgradi, pa je rekel da ni problema. Kam pa, toliko da mu bom pod prste gledal, ker vidim da očitno vse dela "na pamet".
Kaj pa dvig povratka? Glede na to da se ne kuri 24/7, se voda v sistemu ohladi nazaj na 20-23°C kolikor je pač v hiši temperature. Je vseeno to rešitev, smiselno?

Kamin ima sam več varnostnih mehanizmov, tako da se ugasne če je previsoka temperatura, če zmanjka peletov, če so vratca odprta, če je dima preveč itd. itd....
Šmajser, pri peletnih kotlih dovoda hladne vode ni, ker avtomatika ugasne peč, tista žlica nezgorelih peletov počasi dogori brez podpiha. Običajno je vlek dimnika dovolj, da v prostoru ne zasmrdi.

Najboljša rešitev za varnost peletnih peči je celično kolo. Le redki ga vgrajujejo. Žal.

Jaka44 ima dovolj dela s študijem 79 strani navodil, ko jih bo sprintal s strani Senko.hr
.... tista žlica nezgorelih peletov počasi dogori brez podpiha......

Seveda podpihuje, če nekaj minut po izklopu, tako da nič ne dogori kar tako, samo od sebe.
Pri kar nekaj znamk kotlov pri varnostnem izklopu ali izpadu napajanja se to zgodi, pri normalnem delovanju pač ne. Če pri meni pride do napake, zabriše ves štrom na kotlu ven. Moja navedba se nanaša na prispevek Šmajserja, ki sprašuje glede varnostnega izklopa.  Potrebno je prebrati še kak post nazaj...
Šmajser ima dva posta in nikjer ne sprašuje in ni govora o varnostnem izklopu.
@Jaka44
Preden greš v kake nove posege, naj ti monter najprej nariše načrt trenutnega priklopa/inštalacije kotla in novi načrt, po katerem bi izvedel novo vezavo vodnih inštalacij, ter ga objavi tu, de se ga potrdi ali dopolni.
Čitam jaz tole debato, pa mi ni nič jasno.

Jaka44 ima problem z par kapljicami vode pod kaminom in zarošena okna. To meni pomeni, da ima v hiši zelo veliko vlažnost zaradi gradbenih del. Čudno je, da ima kondenz na ceveh od kamina, ker če je to res, potem kaj druga kot da začne ogrevati 24h na 20°C ali celo več, da se notranje stene segrejejo
Nabaviti si bo moral tudi kak razvlaževalec, ki mu bo to vodo čimprej potegnil iz zraka. Če ga par dni ni na objektu potem predlagano zračenje odpade.

Z kakšno hidravlično shemo ima kamin zvezan tukaj niti nima pomena. Če bi imel vgrajeno varovanje povratka, bi kamin imel daljšo življensko dobo. V tej njegovi situaciji bi mu pa cevi glih tako kondenzirale, ko bi se voda shladila. Zgleda da mora imeti tudi zelo veliko nihanje temperature prostora, da se mu nabira kondenz na ceveh. Po moje mu mora pasti temperatura prostorov tudi na 10°C ko mu tajmer izklopi peč.
Kondenzat se pojavlja v kotlu, ne na ceveh. Menda se to odpravi s pravilno hidravlično shemo.
@kadotr
Včasih je pri bolj kompliciranih sistemih (običajno to pri kompliciranih strankah) potrebno hidravlično shemo iz navodil malo prilagoditi oz. dopolniti, kjer se lahko naredi tudi kiks.
Ampak pri Jaku je monter, kot je razvidno iz slike, le zelo poenostavil že tako minimalne zahteve, ki so prikazane v navodilih.
Zanimivo, tudi jaz pri sebi nisem od monterja zahteval, da mi naj najprej nariše načrt. Sem mu preprosto verjel, da ve kaj dela. In na srečo je res vse OK.
Sam sem našel navodila pri proizvajalcu kotla, jih preštudiral in videl, da mojster ni upošteval niti osnovnih zahtevanih elementov priklopa, kaj šele priporočenih materialov. Pomagal sem, kolikor sem mogel. Vse moje navedbe v tej temi so v skladu z navodili.
Se je pa našlo nekaj ˝svetovalcev˝, ki bi s svojimi ˝strokovnimi˝ nasveti in brez lastnih izkušenj lahko bili manj pikri ali celo tiho. Mojih trideset let hišniškega dela (poleg ostalega) in ukvarjanja z ogrevanjem tudi doma (kolm, drva, olje, peleti, elektrika in sedaj TČ) ni ostalo povsem brez izkušenj. Tudi tiste glavne, da vsem mojstrom ni za zaupati...

Jaka44 bo po vseh prejetih informacijah lahko zadevo spravil v red. Redkokdo se na koncu zahvali. Jaka44 se je, vsaka mu čast.

Tema se torej lahko zaključi.

Skok na forum:

Zadnje novice

Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
28.03.2023 ob 13:35:52
Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
Kdor se je kdaj v življenju lotil prenove kopalnice, ve, da se ta lahko hitro spremeni v nočno moro. Še posebej, če imamo smolo z... Beri dalje »