Gradnja in obnova > Energijski viri
NIBE F2120 - sobno tipalo vs vremenska krivulja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NIBE F2120 - sobno tipalo vs vremenska krivulja
#16
Vsekakor ti priporočam, da vključiš vremensko krivuljo, sobni senzor pa vključiš s faktorjem npr. 50%. Tako boš izkoristil najboljše od obeh regulacij. Seveda to velja, če se ogrevaš z radiatorji. Če pa imaš talno pa daj notranji senzor na 0% in furaj le po vremenski, saj ima talno preveliko toplotno vztrajnost, da bi ga lahko reguliral s sobnim senzorjem.
Ima pa NIBE malce drugačno logiko regulacije. Njo namreč sploh ne zanima temperatura DV in temperatura PV, razlike temperatur, ipd... Ona beleži koliko časa je produkt minut in temperature DV pod želeno vrednostjo in nato ogreva tako dolgo, nad želeno vrednostjo da ta razlika pade na 0. Začne pa s temperaturo DV kakšnih 5°C pod želeno vrednostjo in temperaturo nato dviga tako dolgo da je vsota produktov minut in °C enak nič.
Torej se ne sekiraj, četudi ti sedaj pride max. temperatura DV na 45, 50 ali več °C. Važno je le, koliko kWh elektrike porabiš. Kot si zapisal, je pa ta v oktobru dokaj nizka. Nibe ti lahko dela do tam 65°, torej se  pri 45°C niti dobro ne ogreje. Lahko pa tudi sam omejiš kakšna bo max. temp. DV, vendar bo takrat delovala dlje časa.
#17
Imam radiatorsko ogrevanje. "priporočam, da vključiš vremensko krivuljo, sobni senzor pa vključiš s faktorjem npr. 50%." Nisem vedel da lahko vključiš kombinacijo. Sem mislil da je le senzor ali le vremenska krivulja, ki je še nikoli nisem vklopil,... Poraba v novembru do sedaj 123 kWh.
Vidim da je izračunan dvižni vod bitveno nižji od potem dejanskega - za cca 10 stopinj. Ne vem ali naj se grem in igram s tem ker me kao "moti" da je visok DV, ali naj pustim,... Ker imam SE mi kak kilovat tudi ni v breme,.. letos bom zaradi neogrevanja v januarju in fabruarju s TČ imel celo nekaj viškov,...tako da gre bolj za spoznavanje in optimum. Kot rečeno v hiši je drugače bomba in ravno to me drži nazaj od vklopa vremenske krivulje.
#18
@jprednik lahko, da je pri tebi tezava nastavljena maks. temp. DV, ker mislim, da je tovarniska nastavitev 7°c, torej ce bi bil izracunan DV recimo 35°c bo tc delala do 42°c. Kaksne imas nastavitve v meniju 7.1.6.1 v kolikor uporabljas smo s40?
#19
Maksimalna razlika kompresor - 10 stopinj, Maksimalna razlika grelci 7 stopinj in BT12 odklon 0 . Ja imam smo s40.
#20
Pri teh nastavitvah ti lahko sedaj temp. DV dejansko pobegne za 10°c, premakni kompresor na 2°c ter dodatni grelnik na 1°c - nizje vrednosti regulacija pac ne dopusca
#21
ok... kot rečeno če bi bile vrednosti okoli izračunanega bi bilo pomoje čisto super...
#22
Sedaj ti bo dejansko pobegnilo ob delovanju z kompresorjem samo se za 2°c vec od izracunane temperature
#23
Storjeno - javim kako bo,...
#24
delno v to temo, če lahko preprosto kdo razloži
imam dva kolega ki imata TČ.- eden talno eden radijatorje in oba regulirata z sobnim termostatom, ...seveda je vremensko vodeno za njiju bedarija, ....
kaj dejansko pridobiš z vremensko vodeno, jaz imam TČ in talno ter samo vremensko vodeno, prosim razlago kaj je razlika
#25
kje v nastavitvah spreminjaš faktor sobnega senzorja ter vremenske krivulje?
#26
Z prenizkim dT lahko tudi precej skrajšaš čas delovanja, kar v vseh primerih ni optimalno. Lahko omejiš max temp. , lahko se poigraš °M, lahko pa pustiš tako kot je.
Smo S40 je do neke mere samoučeče krmilje, sedaj se je prvič srečal z nižjimi zunanjimi temperaturami. Seveda je pogoj, da so osnovne delovne nastavitve hiši in njenem ogrevalnem sistemu pravilno nastavljene.
Vsa oz. skoraj vsa EU krmilja uporabljajo stopinjske minute za doseganje ciljnih vrednosti, kar pa ne drži, da ne kontrolirajo temperature dvižnega in povratnega voda.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#27
Če krmilje ne bi kontroliralo temperatur vodov potem sploh ne bi moglo računati °min tako je bilo mišljeno je krmilja "ne zanima" v luči same metode regulacije.
V krmilju za Nibe se lahko nastavi tako pri koliko °min minusa se bo ogrevanje vključilo, kolikšno je lahko najvišje preseganje temperature DV glede na  izračunano, kakšna je max. temperatura DV... Je pa pri tem treba biti pazljiv. Če se nastavi prenizek °min za start ogrevanja lahko te padejo tako nizko, da se bo vključil dodatni grelec ali pa bo šla TČ v napako, ker ne bo mogla v nekem času nadoknaditi minus. Če se nastavi prenizko preseganje izračunane temperatura se bodo rezale °min in hiša se bo pričela ohlajati, saj TČ ne bo nadoknadila vsega temperaturnega primanjkljaja... Prav tako lahko prenizek °min ali premajhna presežek nad izračunano temperaturo povzroči pri radiatorskem ogrevanju, da bo temperatura v prostorih precej nihala.
Na splošno pa je treba gledati celoten temperaturni diagram enega ogrevalnega cikla. Starta se nekaj °C pod izračunano temperaturo in konča nekaj °C nad izračunano temperaturo. Kar se v prvem delu, ko je temperatura nižja prihrani, se nato kompenzira v drugem delu, ko je temperatura višja.
#28
@scuba123 Kot je že bilo omenjeno je npr. pri talnem ogrevanju, zelo dobro toplotno izolirani in tudi zidani hiši odzivnost zaradi akumulacije toplote veliko daljša kot je pri radiatorskem in slabše izolirani hiši. V prvem primeru je priporočena uporaba vremenske regulacije zaradi optimalnega delovanja.
#29
se uporaba vremenske regulacije priporoča tudi v primeru uporabe zalogovnika (npr 200l) za radiatorski sistem?
#30
Tudi pri nas smo to sezono zagnali F2120-16. Imamo dva kroga, en radiatorski in en talno gretje. Oboje je krmiljeno preko vremenske regulacije. Trenutno nam je krivuljo uspelo kar dobro nastaviti in drži željeno temperaturo (morda bodo kakšne korekcije, ko zares stisne mraz).

EDIT:
Prilagam graf delovanja, zanima me, če je običajno da za sistem 1 (radiatorji) tako "cik-caka"?


Priložene datoteke Predogledne slike
   


Skok na forum:
Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »