Objave: 413
Teme: 9
Ocena:
16
Nisem,... kaj pa bi meril=? recimo koliko bo padla temperatura v zalogovniku?Koliko bo padel DV v času defrosta?=? Lahko pogledam ko se bodo začeli,...
Objave: 695
Teme: 0
Ocena:
-37
20.11.2022 ob 22:29
(*Zadnja sprememba objave: 20.11.2022 ob 22:36 uporabnik oneh.)
Čisto fizikalno- v nekem volumnu se topla voda dviga, hladna spušča.
Pri paralelni vezavi zalogovnika pride ogreta voda iz TČ na vrh zalogovnika. Voda za ogrevanje hiše se jemlje iz vrha zalogovnika. Torej gre v hišo enako topla voda, kot pride iz TČ, saj topla voda se ne spušča, dvigniti pase nima kam drugam kot k radiatorjem. Voda iz radiatorjev se vrača na dno zalogovnika. Ker je toplejša kot voda na dnu se začne dvigati in s tem ogrevati vodo v zalogovniku. TČ jemlje vodo iz dna zalogovnika katera je hladnejša kot je voda iz povratka radiatorjev. Večja razlika med vstopom v TČ in izstopom pa pomeni boljši COP. Ko sonda na sredini zalogovnika zazna dovolj visoko temperaturo se TČ izključi ali pač Nibe začne zniževati izračunani temperaturni primanjkljaj.
Zaradi načina krmiljenja TČ Nibe tako pri +10°C kot pri -10°C izvede med 5 in 8 vklopov na dan. Razlika je le v max. doseženi temperaturi in razmerju časa delovanje/mirovanje. Krmiljenje kompresorja je izvedeno tako, da pri enaki frekvenci (npr. 50 Hz) enkrat iz omrežja vleče 1 kW, kdaj drugič pa vse do 1,9 kW. Torej 90% razlika. Zato se iz obremenitve kompresorja in max. temperature ne more direktno sklepati, koliko energije vleče iz omrežja.
Sam defrost traja med 9 in 14 min. Od trenutka, ko se začne voda v zalogovniku ohlajati, do trenutka, ko začne spet rasti preteče med 15 in 20 min. Temperatura v zalogovniku upade za 1,2...2°C. Seveda nekaj energije poberejo tudi radiatorji in pa napaka meritev, saj ob defrostu pride hladna voda na vrh in se potem spušča. Zaradi tega temperatura na sredini bolj pade, kot bi morala glede na odvzete energije.
Objave: 413
Teme: 9
Ocena:
16
21.11.2022 ob 00:30
(*Zadnja sprememba objave: 21.11.2022 ob 00:31 uporabnik jprednik.)
Kolikor sem opazoval se z frekvenco kompresorja dviga tudi električna moč,... 25hz cca 800-900W,... 33hz 1100W,... več kot 2kW še zaenkrat ni nikoli vlekla iz omrežja,... bil pa je danes maksimalno kompresor na 40hz. Zunaj slabši pogoji, bolj mrzlo,.. DV pa izračunan na 38 dejanski pa do 48,...5 vklopov, današnja poraba pa 20kWh.
Ocena:
-37
Spremljati moraš celoten čas, ko kompresor deluje. Na začetku se postavi frekvenca kompresorja, katera je v 95% konstantna. Postavi se tudi hitrost OČ- 0% pomeni, da deluje na max, 100% pa pomeni, da deluje na min. Ker bo krmilje ves čaš želelo ohranjati razliko temperatur DV/PV na tam 4...7°C bodo ob nespremenjeni frekvenci kompresorja naraščali obrati OČ (padal bo %). Hkrati se bo večala moč kompresorja. To lahko vidiš ali preko ločenega števca ali preko parametra current (tok) v prikazu Nibe uplink. Višji kot je, večja je moč kompresorja. Po posodobitvah FW se ne vidi več frekvenca obratov ventilatorja, katera se tudi spreminja.
Pa ne obremenjuj se s tisto max vrednostjo DV, katera je prisotna mogoče 2...5 min. Glej raje porabo. Če bo tista v pričakovanih okvirih pusti TČ, da dela- je pametnejša od mene, a od tebe ni?
Objave: 7262
Teme: 14
Ocena:
53
Jasno je poraba različna pri isti frekvenci kompresorja, povsem odvisno od odprtosti EEV, torej tudi od temperature ogrevalne vode, temperature zraka, pretoka vode.
Denimo na polnih obratih kompresorja meni žre 3,2kW pri pripravi tople vode, medtem ko tudi pri max obratih pri defrostu žre le 600W.
Objave: 60
Teme: 3
Ocena:
0
Na novo imam TČ NIBE F2120 (tipalo v prostoru in vremensko vodeno faktor 5) pa me zanima ali mora tipalo v prostoru ob doseženi temperaturi izklopiti črpalko ali ne? (imam radiatorsko ogrevanje) Pri meni pri nastavljeni temperaturi 21 pride do 21.3 ali 21.6 potem začne DV spoščti hladnejšo vodo ampak črpalka dela brez prestanka. Čez dan nekako lovi 21 ampak vsak dan po 20:30 uri mi temperatura počasi pada in je tako okoli 2:00 ure ponoči že na 20.2 in nato spet narašča da doseže 21 okoli 11:00 ure. Dnevne režime imam izklopljene. Zakaj ponoči tako pade temperatura? Ali je potrebno še kaj nastaviti?
Objave: 12795
Teme: 12
Ocena:
-503
Kot že rečeno, gre za za vodenje preko lokacije, ta funkcija vsaj pri nas ne deluje dobro. Izklopi vremensko vodenje, pa bo vse ok.
Ocena:
-37
7.1.2023 ob 12:54
(*Zadnja sprememba objave: 7.1.2023 ob 13:01 uporabnik oneh.)
TČ Nibe krmili notranjo temperaturo preko vremenske krivulje z upoštevanjem povprečne zunanje temperature. Za talno ogrevanje bi naj bilo nastavljeno 24 urno računanje povprečja za radiatorsko pa med 2 in 8 ur. Če je računanje povprečja predolgo lahko takrat ko zunanja temperatura raste pride do pregrevanja in takrat ko zunanja temperatura pada pride do ohlajanja prostorov. Očitno imaš interval računanja povprečja nastavljen na preveč ur. Poskusi ga v nastavitvah znižati za polovico in nato spremljaj dogajanje teden ali dva. Lahko pa ga tudi izključiš in bo vremenska krivulja delovala direktno po zunanji temperaturi.
S povprečno temperaturo se porežejo špice in doline, da je delovanje TČ bolj konstantno, brez nepotrebnih preobremenitev in izklapljanj. Pa tudi nekaj boljši SCOP je zaradi tega.
Obtočna črpalka pa deluje 24/7, ko je vklopljeno ogrevanje.
PS- da ti ponoči temperatura pade in čez dan raste- a ni to idealno? Ko spiš ne rabiš tako toplih prostorov kot takrat, ko si buden. Sam sem se dolgo mučil, da sem nastavil ogrevanje tako, da mi temperatura niha za tam 1,5°C med večerom in jutrom.
Objave: 190
Ocena:
4
Tudi sam imam Nibe in sem se kar dolgo ubadal nastaviti konstantno temperaturo z vremenskim vodenjem.... po cca. 1 mesecem sem obupal.... enostavno zadeva ne deluje in so kar visoka nihanja... zato sem to preprosto izklopil!!
Od takrat dalje imam nastavljeno na notranjo tipalo in nastavljeno temperaturo drži kot pribito!!!! Še obtočno za radiatorje vklopi na ročno 50-70% hitrosti ( ker radiator potrebuje kar večji pretok, da da kaj od sebe ) in bo zadeva štimala....
Objave: 588
Teme: 20
Ocena:
6
Še moje izkušnje. Prva sezona, veliko nihanje zunanje temperatu.. Imam talno, nastavljeno na krivuljo z odvisnostjo vremenske napovedi. Bolj zadovoljen ne bi mogel biti. Pozabil, da jo imam.. TČ Nibe.
Ocena:
-503
SMO S40 in vsa S serija, za razliko od SMO40 in SMO20 in prejšnje F serije, omogoča internetno vremensko vodenje glede na lokacijo.
To ni vodenje po vremenski krivulji!
Priporočam izklop, saj ta funkcija, vsaj pri nas ne deluje najbolje.
Filtriranje nastavite glede na izolacijo objekta. Bolj kot je hiša izolirana, daljši naj bo čas, nikakor pa ne 24h.
Slaba izolacija, ali brez 2 - 4 h, dobra izolacija, do 12h. Če je notranje tipalo na primernem mestu v hiši, tako avtomatsko prilagodi vse parametre delovanja želeni temp.
Kadar notranje tipalo ni na nevtralnem mestu , priporočam vodenje samo po vremenski krivulji. Zahteva nekaj več ukvarjanja z nastavitvami.
Ocena:
-37
7.1.2023 ob 18:06
(*Zadnja sprememba objave: 7.1.2023 ob 18:08 uporabnik oneh.)
Hvala za pojasnilo #sassapo! Ker imaš očitno več znanja in izkušenj od nas vseh ostalih skupaj bi ti predlagal, da v bodoče ob pojasnjevanju stvari, katere bi lahko povzročile različne razlaga to tudi omeniš. Za uporabnike je NIBE F2120 in SMO 20 ali SMO40 ena stvar. Kot si pojasnil sedaj pa temu ni tako. Je razlika med SMO20 in SMO20 ter je razlika med SMO40 in SMO40.
Sam bom v bodoče navajal, da to drži za stari SMO20.
PS pa lahko staro SMO20/40 s kakšno nadgraditvijo spremenijo tako, da bo deloval enako kot novi?
Ocena:
-503
7.1.2023 ob 18:27
(*Zadnja sprememba objave: 7.1.2023 ob 18:31 uporabnik sassapo.)
Seveda se lahko staro krmilje menja za novo.
Dobimo serijski wi fi, lep zaslon na dotik, kar je pa res uporabno (kjer je to koristno) PWM vodeno tudi ogrevalno črpalko.
Kdor ima jurčka odveč... Pol ure dela ;)
Da ne pozabim. Vremensko krmiljenje in delovanje v praksi, je očitno precej odvisno tudi od kvalitete wi fi signala v vašem tehničnem prostoru.
Ocena:
-37
Nisem mislil nakup nove (vsaj dokler ta totalno ne crkne), ampak me vsaj enkrat na leto obveščajo o nadgradnjah FW tako za SMO20 kot za F2120 (zadnje posodobitve npr, še nisem namestil). Zanima me, če imajo namen, da mi bodo dobro delujočo vremensko krmiljenje s temi posodobitvami spremenili v očitno drugače delujočo v novih verzijah ali ne. Torej, čeprav v opisu govorijo kaj spreminjajo ali naj še posodabljam FW ali pustim tako kot je= nimam nobenih težav?
Ocena:
-503
Krmilja sta fizično povsem drugačna, sta pa medsebojno 100% kompatibilna.
če nimaš naprave na internetu in ti vse bp. deluje, ne rabiš nič posodabljat. Se je že dogajalo, da se je v kakšno posodobitev prikradel hrošč, seveda je potem z novo "odšel"