Objave: 413
Teme: 9
Ocena:
16
16.11.2022 ob 15:08
(*Zadnja sprememba objave: 16.11.2022 ob 15:09 uporabnik jprednik.)
Glede sobnega senzorja je možen le vklop in izklop vpliva. Ali sem jaz prav razumel, da če je sobni senzor vklopljen, deluje TČ glede na notranjo temperaturo (senzor), če je pa izklopljen pa na krivuljo? To da bi bil senzor sobne temperature vklopljen in hkrati deloval po krivulji pa ne???
Objave: 12749
Teme: 12
Ocena:
-503
Če, je notranji senzor vklopljen, bo TČ delovala v popolnoma avtomatskem režimu. Za vsako vremensko situacijo bo imela pripravljen optimalni izbor nastavitev. Seveda mora prej posneti vse vremenske situacije, temperature tako notri kot zunaj in vse parametre delovanja od min do max. Kar lahko traja tudi več kot tri mesece, oz. dokler se ne zvrstijo vse zunanje temperature pri katerih je potrebno ogrevanje.
Notranje tipalo naj bo nameščeno na čim bolj nevtralnem mestu, kjer ni neželenih zunanjih in notranjih vplivov.
Če vpliv notranjega tipala izklopimo, bo TČ delovala po ročnih nastavitvah.
Ocena:
16
16.11.2022 ob 19:58
(*Zadnja sprememba objave: 16.11.2022 ob 20:00 uporabnik jprednik.)
Ok torej imam nastavljeno na avtomatsko ker je sobni senzor vklopljen. Ponavljam, s temperaturo v prostoru sem maksimalno zadovoljen. S tihim delovanjem sem maksimalno zadovoljen. Vse štima. Poraba po moji oceni čisto super, oktober 120kW, november do sedaj 165 kWh, tam okrog 12kWh na dan. Edino kar me je zaskrbelo je da vidim občasno temperature v rangu 48 stopinj pri trenutnih relativno visokih temperaturah. Omejil sem stopinje ogrevanja navzgor na 45 stopinj in kljub vsemu se je danes odločila da bi pa šla dvakrat pogledat malo na 48 stopinj,... Mislim da bom tudi tisto odstopanje vrnil na 10 stopinj in 8 za grelce kot je tovarniška nastavitev in pustil se skupaj. In ne od marca do danes nisem spreminjal nastavitev,... Ni bilo potrebe,.. potrebe ni niti sedaj le kot rečeno teh 48 stopinj me skrbi,...
Ocena:
-503
Nič ne skrbi, vse to se bo normaliziralo, rabi samo čas.
Tovarniška je za kompresor 7, za grelce 10°C
Ocena:
16
Po ponovnem branju user manuala in tem kar piše tule,...
@sassapo - a jaz prav razumem, da TČ vedno ogreva po nastavljeni krivulji, v primeru radiatorskega pa je lahko sobni senzor le korektor, pri talnem se priporoča senzor izklopit ker je ogrevanje časovno slabše odzivno? Če je temu tako potem so mi visoke temperature jasne, krivulja je bila na 7, med tem ko ti priporočaš med 3 in 5 za radiatorsko ogrevanje izoliranih hiš. Krivuljo sem dal na 4 in bom videl kaj bo,...
Objave: 695
Teme: 0
Ocena:
-37
Če ti ni prevroče in te ne zebe- zakaj karkoli spreminjati? Bi rad, da te zebe?
Sem slišal, da se na nemških forumih pritožujejo zaradi vklapljanja dodatnih grelcev, kljub temperaturam okrog 0°C. Sam bi tovarniško nastavitev za vklop dodatnih grelcev na začetku vseeno malo dvignil, če bi imel probleme, pa bi jo vrnil.
PS sem ob zagoni TČ pred leti kar izključil varovalko za dodatne grelce. Ker se mi po dveh-treh letih ni pojavil noben alarm zaradi tega, sem potem mirne duše vklopil varovalko nazaj. So pa grelci kot novi- na srečo še niso delovali.
Ocena:
16
zakaj karkoli spreminjati? - edino zato ker me je strah oziroma me je zaskrbelo kako to da pri zunanji temperaturi 10 stopinj dobivam v hišo vodo do 50 stopinj,... drži da je to špica ampak sploh zakaj,... Ob dejstvu da večina časa dela kompresor na 25%, in seveda je večino časa ugasnjen. Zakaj nebi deloval dalj časa z nižjo temperaturo potem.... Ne vem.
Objave: 6888
Teme: 51
Ocena:
-69
Ce vecino casa dela na 25%, ko dela, vecino casa pa ne dela, ti ni treba skrbeti, da te bo zeblo najbrz...
Zakaj pa dela tako in ne drugace - ima pac tako spisano regulacijo in algoritem. Mrbit se bo to spremenilo, ker se kao "uči", mrbit se je pa ze naucila, da je tako bolj smotrno. Imajo pa te masine pamet ne le optimizirane porabe, kot povprecen uporabnik foruma, ampak optimiziranega delovanja za vse skupaj. Tudi za masino. Je ze fajn, ce zna tudi sama na sebe malo poahtati, da ji le uporabnik s svojimi posegi tega ne prepreci.
Pusti pac kot je, na koncu zime delas bilanco in oceno, kako je bilo. Ne preden se je zima zacela. Od spreminjanja na suho se nikdar ni bilo nic dobrega.
Objave: 7261
Teme: 14
Ocena:
53
Jaz mislim, da je edini razlog za adaptivno krmilje samo enostavnost uporabe, torej da uporabniku ali monterju ni treba nič nastavljat. Kar pa še ne pomeni, da je to optimalno.
Zato če se malo poglobiš v delovanje in krmilje, lahko zelo hitro ročno porihtaš na optimalne nastavitve. Jaz enostavno ne bi mogel pol zime gledat, kako se krmilje uči in šopa notri 15K pretoplo vodo.
Objave: 695
Ocena:
-37
Saj ti Nibe TČ ne pošilja v sistem pretoplo vodo. Ko začne ogrevati nastavi nekaj več, kot je temperaturo PV pol pa temperaturo počasi dviguje tako, da ves čas ohranja optimalno razliko med PV in DV (med 4 in 7°C). Ko nadoknadi izgubljeno energijo v objektu ali pa, ko doseže max presežek DV nad želeno temperaturo (npr. 7°C) pa neha delovati. Če se gleda na merjene parametre med obratovanjem, se spreminja tako hitrost OČ kot obremenitev kompresorja. Po potrebi pa tudi frekvenca- čeprav zelo redko. Torej TČ ves čas išče točko optimalnega delovanja.
Glede avtomatike in optimizacije se pa strinjam. Da pa lahko sistem nastaviš boljše, kot ga avtomatika mora ta nekaj časa delovati. Med tem časom je treba spremljati bivalno udobje in porabo energije. Potem se pa lahko spremeni npr. le en parameter in je treba zopet nekaj časa čakati in spremljati parametre.... To je postopek za entuziaste ne pa za običajne ljudi.
Objave: 6888
Teme: 51
Ocena:
-69
18.11.2022 ob 10:33
(*Zadnja sprememba objave: 18.11.2022 ob 10:34 uporabnik JaBK.)
Kaj pa konec koncev uporabnik ve, kaj je optimalno... V imenu cimnizje porabe, tistih par kwh letno, je pripravljen povoziti vse varnostne mehanizme naprave in potem čez par let joka, da je zadeva zanič in nekvalitetna. Saj danes v tej potrosniski družbi je to samo dobrodoslo, samo vse nastavitve preko appa odpreš, za to mastno racunas pod pretvezo kvalitete. razen esencialnih, da do garancije zdrzi in se smejes. Če bi bil cilj dolgoletno delovanje, ne bi uporabnik imel dostopa do prakticno ničesar.
Adaptivna regulacija je sveti gral za normalnega človeka. Ni point, da doktoriras iz ogrevanja, če to ti ni kruh. Vsaka minuta je odveč in je cilj tudi, da jih je čim manj v ta namen.
Ocena:
16
Itak ima trenutno vse tovarniške nastavitve nazaj na priporočenih nastavitvah (zvezdica ob vrednosti), razen krivulje kjer pa itak ni tovarniške nastavitve kolikor vidim.
Zadevo bom seveda kot sem jo do sedaj pustil pri miru. Ponavljam zdelo se mi je alarmantno ogrevanje vode na 50 stopinj pri teh temperaturah,.. ob dejstvu da se skozi govori o nizko temperaturnem ogrevanju s TČ, čim nižjem DV, ect ect,...KEr kaj bo potem pri -15 to je 25 razlike v temperaturi,... bom skozi na 65=? Toliko nisem imel niti prej na toplovodu,...
Ocena:
-503
Ko sem prvič montiral TČ s krmiljem S serije, sem skoraj popi... Jao kako me je živciralo.
Nihče ni vedel zakaj tako niha temp. dvižnega voda.
Ker mi ni dalo miru sem celo menjal krmilje, jasno je bilo enako. Takrat sem rekel ne, tega krmilja ne uporabim več.
Danes to isto krmilje zelo natančno sledi zunanji in notranji temperaturi, nihanja ni več.
Objave: 244
Ocena:
6
Sicer jaz imam krmilje SMO20 in mi deluje v nulo , trenutno mi ogreva radiatorje DV 34 st. , krivuljo imam na 4, 2+, temperatura v hiši 23,5 , +,-, 01