Gradnja in obnova > Energijski viri
NIBE F2120 - sobno tipalo vs vremenska krivulja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NIBE F2120 - sobno tipalo vs vremenska krivulja
TČ Nibe ima npr ob isti zunanji temperaturi ob vodi 35°C COP 4,5 pri vodi 45°C pa le še 3,7. Torej se bo ob enakem bivalnem udobju porabilo za 21% več elektrike.
Pri toplotni črpalki je še bolj, kot pri drugih energentih pomembna vremenska regulacija temperature ogrevalne vode. In to ne glede kakšen sistem ogrevanja se uporablja.
oneh, kak je to enako bivalno udobje? Voda 35 ali voda 45 pri isti zunanji temperaturi?
Seveda,... ne pozabi na ČAS tona gasa,...

V spodnjem grafu izračunan in dejanski dvižni vod,... kljub nastavitvi 2 še vedno razlika 8.

Priložene datoteke Predogledne slike

Če reguliraš notranjo temperaturo preko termostata moraš TČ nekako povedati, na koliko °C naj ogreje vodo. Recimo, da je to 45°C. Pol ti pač vodo s takšno temperaturo pošilja v prostor toliko časa, da termostat izključi TČ.
Vremenska regulacija pa izračuna, da je dovolj voda z npr. 35°C in ti to ( v mejah med 30 in 40˘C) pošilja tako dolgo, da nadoknadiš temperaturni primanjkljaj.
V obeh primerih imaš v prostorih enako temperaturo, enako vlago, enako kvaliteto zraka...torej enako bivalno udobje. Si pa za to v drugem primeru porabil občutno manj elektrike.
Neglede na spremembo ki sem jo naredil v nastavitvah, ni zaznati spreemb pri DV in izralunanem DV. Še vedno seka 8 do 10 čez...
imam toplotno črpalko nibe 2120  Smo S40 katera je dala skozi že eno zimo do sedaj sem imel vremensko krmiljenje izklopljeno saj je tako nastavljeno tovarniško danes sem to vklopil pa me zanima ali je potrebno sobno tipalo izklopiti oz nastaviti še kaj drugega? ogrevamo pa se z radiatorji ter imamo 200l zalogovnik.
oneh... Se strinjam, da krmilja ne zanima nihanje obratovalne temp. v delovnem območju. Zato pa so nastavitve, da krmilju poveš v katerem temp. območju naj TČ deluje.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Če prav razumem potem TČ ne zanima optimalno delovanje - to pomeni z najnižjo možno temperaturo dovajanje energije v hišo za doseganje temperature ki je željena? Jaz sem mislil da je ravno to "ta pametno/učeče" krmilje...
Nibe gleda temperaturo dosezeno v povratku, se mi zdi. Spusti se za nekaj stopinj in ugotavljaj, kdaj je v stanovanju zadosti toplo
jprednik... Če imaš osnovne nastavitve ok. samo počakaj. Ne bodi neučakan, krmilje se prvič srečuje z nižjimi zunanjimi temp.
Vse gre tukaj zeloo počasi.
Sassapo.. mogoče nebi bilo švoh če bi tukaj zbrali nek skupek osnovnih nastavitev, ki bi sicer morale bit nastavljene ob zagonu pa verjetno niso pri vseh + okvirne vrednosti, ki si jih lahko upobnik potem sam preveri, ker verjamem, da se sigurno zgodi, da je kakšen zagon narejen površno in potem uporabnik tava v temi. Zgolj razmišljanje...
Če je v krmilju določeno, da mora kompresor delovati nek minimalen čas pred izklopom, je nekako logično, da tudi če bi delal na najnižjih obratih ves ta minimalni čas, da le ta segreva DV na višje temperature od določene, saj ima objekt premalo odjema za tako nizek DV? ČE pa dela kompresor še na nekih optimalnih obratih, kot se je pisalo na nekje 50%, potem je pa to še toliko bližje da toliko preseže DV.
Jst imam pri zunanjih temperaturah ~10C na krivulji določen DV 24C...tega TČ preseže in dela tudi na 26C do izklopa, pa četudi dela na minimalnih 32Hz, tistih 15 al 20minut, kolikor je pač določen minimum delovanja kompresorja. (talno, ~180m2 objekt, tč ni nibe)
Zgolj ugibam če bi to lahko bil vzrok višjih DV.
Za krmiljenje TČ po zunanji krivulji obstajajo tri variante regulacije:
1. Fiksna histereza PV (diferenca temperature med start in stop TČ je konstantna)
2. Drseča histereza PV (diferenca temp. je odvisna od zunanje temperature)
3. Stopinjske minute DV (računa se temperaturni primanjkljaj)
Nibe deluje po tretji varianti. Če je želena temperatura DV npr. 40°C potem ob startu začne TČ v sistem pošiljati vodo z npr. 35°C (pač koliko je takrat v PV). Tako se vsako minuto temperaturni primanjkljaj poveča za 5. Ko čez npr. 10 minut temperatura DV naraste na 36°C se vsako minuto primanjkljaj poveča za 4... ko pride temperatura DC na 41°C se začne temperaturni primanjkljaj nižati in sicer vsako minuto za 1, pri 45°C vsako minuto za 5... To traja tako dolgo, da primanjkljaj pade na 0- v prostore se je vrnilo toliko toplote, kot so ga ti izgubili od zadnje zaustavitve TČ.
Če temperatura DV ne bi rasa, bi se temperaturi PV in DV izenačila in temperaturni primanjkljaj ne bi več padal. Če se želi znižati presežek DV nad želeno vrednost je najboljša možnost, da se zmanjša vrednost, pri katerem primanjkljaju TČ starta- iz 100 na npr. 70. Če namreč omejimo max. odstopanje se zna zgoditi, da bo kljub primanjkljaju npr. še 120 TČ že nehala ogrevati, čeprav bi morala delovati še kakšnih 15 min.
Citat:Če prav razumem potem TČ ne zanima optimalno delovanje - to pomeni z najnižjo možno temperaturo dovajanje energije v hišo za doseganje temperature ki je željena? Jaz sem mislil da je ravno to "ta pametno/učeče" krmilje...
Kar se mene tiče, sem to adaptivno krmilje na mojem Vaillantu preizkusil samo 1x. Ko sem po 1 dnevu videl DV še vedno na 45°, zunaj pa 5°C, sem imel zadosti ter ročno nastavil krivuljo, Tmin in Tmax. Dela perfektno. Seveda moraš vedeti kaj počneš.

Adaptivna je verjetno odlična za tiste, ki se jim ne da ubadat s TČ in jo pustijo, naj dela po svoje.

Jaz sem bil seveda že po 1 dnevu nervozen zaradi počasnosti učenja...
SMO S40 je odlično krmilje in tudi tako deluje. Res pa včasih rabi za naše pojme nenormalno dolgo, da se delovanje stabilizira.
Star krmilnik je imel nastavljiv vpliv temp. sobe na vremensko regulacijo. Tega več ni, tukaj to deluje samodejno.
Ko se vse skupaj avto nastavi, deluje v piko natančno.
Seveda pa vsak poseg v nastavitve pomeni reset prejšnjih in učenje na novo, kar v praksi pomeni, da nam lahko temperatura skače gor in dol celo zimo.
Za dobro delovanje to krmilje zahteva nastavitev najnižje in najvišje dovoljene delovne temp. (odvisno od izolacije in tipa ogrevanja) ter krivulje, ki je za dobro izolirane hiše na talnem navadno med 2 in 3 za radiatorsko ogrevane med 3 in 5, za slabše izolirane do 9.
Vse nastavitve °min. pustite na avto.
Senzor notranje temp. naj bo montiran v čimbolj nevtralnem prostoru.
Želena notranja temp. je vse kar boste (morda) še kdaj spremenili.
Ps. To je krmilje nastavi in pozabi. Ni za tiste, ki vseskozi nekaj spreminjajo.

Skok na forum:

Zadnje novice

Pohištvo za jedilnice
04.10.2023 ob 13:35:53
Pohištvo za jedilnice
Mize in stoli – kako pomembna je pravilna izbira? Izbira pravega kompleta miz in stolov v... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
02.10.2023 ob 08:08:40
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission... Beri dalje »
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »