Gradnja in obnova > Energijski viri
NIBE F2120 - sobno tipalo vs vremenska krivulja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NIBE F2120 - sobno tipalo vs vremenska krivulja
#1
Pozdravljeni,

trenutno imam nastavljeno ogrevanje na sobno tipalo z fiskno temperaturo prostora. "Problem" je da je začela črpalka enormno dvigovati temperaturo DV. Če se je prejšnji teden sukala okoli 30 do 35 sem zdaj na 45+. Seveda ne vem kaj to pomeni da bo potem ko bodo konkretni minusi. Črpalka večina časa "spi,... nekje 5 vklopov na dan po cca 1h - na 30% delovanja kompresor

Torej razmišljam ali pustiti kot je in se ne ubadati s temperaturo DV - poraba prejšnji mesec je bila 120kWh za 180 kvadratov na 23 stopinj ostalih 80 kv je bilo na 20 (garaža klet,...) 

Nebi si rad z vremensko regulacijo pokvaril udobja ki je sedaj meni res odlično,...
Po drugi strani pa ali me mora skrbe prihajajoče temperature ki bdo globoko v minusu jaz pa že sedaj s tako visokim DV.
#2
Pusti naj dela.... se bo sama " naučila" ter spustila DV na potrebno

Ja imam vrrmensko izklopljeno. Mi pa na sobno tipalo dela odlično!!

#3
Malce dolgo se že uči od marca,...
#4
Se pravi niti ene zime ni dala čez?
#5
Izklopi vremensko...
#6
@JaBK nope. Je pa bilo rečeno mi da bo v 1 tednu se že "naučilo" krmilje kako in kaj.
#7
Iz cesa naj se nauci, ce sploh se ni poskusila zime. Sicer jaz ne vem, kako ucljiva je ta regulacija, ampak nekje prilike še ni imela
#8
Tudi jaz ne zato sprašujem. Ampak 50 stopinj mi je mal alarm vkloplo,...
#9
Izklopi alarm in pusti črpalko delati. Big Grin
#10
@jprednik Kot sem ti omenil, imam vklopljeno krivuljo 5 odklon 1 in odvisnost od napovedi vremena faktor 4. Notranja temp. vedno konstantna 24, točno sedaj z DV 30 z zunanjo temp. 6. Talno mislim da cca. 1200m, 180m2 površine.
#11
Jaz tudi trenutno furam Nibe F2120 prek Smo s40 na sobno tipalo in se mi isto pojavlja visoka temp. DV, ni mi jasno recimo zakaj če imam nastavljeno sobno temp. na 23.5° nažiga DV recimo do 39.5° dokler ne doseže diference 0.5° torej 24° nakar pa spusti temp. DV na softwersko določen min. - v mojem primeru 32° ter potem čaka, da sobna temp. pade na 23° in zopet nažge DV skoraj na 40°, bi človeku bilo nekako logično, da glede na to, da je pri tč vsaka stopinja nekaj €, da bi bila regulacija hitreje odzivna na padec sobne temp., ker če bi recimo spuščala notri 35° bi lahko bolj natančno vzdrževala sobno temp. in mogoče potem ob padcu sobne temp. za 0.5° nebi bilo potrebe po nažiganju DV skoraj na 40°.
#12
Jaz imam na talnem notranji termostat izklopljen, ogrevanje deluje zgolj po vremensko vodeni krivulji. Tako mi zadeva ne reagira takoj, ko je prepih v hiši.

Sijared: "Sodvisnost od napovedi vremena faktor 4."
Kje pa si našel to nastavitev? Si morda mislil nastavitev pri Room sensor setting?  
Here you can set a factor that determines how much the supply temperature is to be affected by the difference between the desired room temperature and the actual room temperature. A higher value results in a greater change of the heating curve and cooling curve offsets.
#13
@WhiteWolf verjetno odvisno krmilnika, na Smo s40 v meniju 4. Moj sistem -> 4.4. Vremensko krmiljenje potem pa je na izbiro aktivacija ter faktor vpliva, gre pa tukaj samo za spremljanje vremenske napovedi kolikor razumem.
#14
@Zeko točno to in moje misli,. s tem da pri 39 se še nebi oglasil,.. pri 48 pa pač ja,... Sicer konstantnost temperature po celotni hiši perfektna,...
#15
@wihtewolf tako kot je napisal @zeko. Nastavitve pod 4.4

Nibe bom imel prvo sezono.. Sedaj na RMU S40 spreminjam le odklon na krivulji na 0 ali 1. Glede na to, če si želimo še kakšno stopinjo topleje (cca. 25). Drugače pa pustim na 0 in je v hiši konstantna temperatura.


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »