Gradnja in obnova > Napeljave
Identifikacija starih strojnih napeljav

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Identifikacija starih strojnih napeljav
#1
Lotevam se prenove stanovanja in prosim za pomoč pri identifikaciji napeljav na priloženih slikah. Zanima me, kaj so cevi pod stropom v kopalnici in wc. Stanovanje se nahaja v zadnjem nadstropju bloka iz leta 1959. Na podstrešju ni videti nobenih inštalacij.

Za eno cev je vidno, da ni blindirana in bi jo lahko odstranil. Kot sem uspel izvedeti od sosedov, je bila v bloku nekoč plinska inštalacija, ki pa je bila pozneje opuščena. So to cevi za plin ali gre za kaj drugega?


Priložene datoteke Predogledne slike
       
#2
Hm, kam vodijo te cevi oziroma kaj je na drugi strani?
#3
Vodoravno cevi vodijo v sosednje stanovanje, kjer sicer niso vidne, ker so jih zaprli v knauf škatlo. Kot sem uspel izvedeti, so cevi tudi na stropovih kopalnic in wcjev v stanovanjih v spodnjih nadstropjih.
#4
Plinska inštalacija ne sme biti sestavljena s takimi fitingi (vsaj sedaj), tako da to verjetno ni.
Ostane vodovod ali ogrevanje. Na kak način se sedaj stanovanje ogreva in kako se je včasih? Je na podstrešju kakšna raztezna posoda? Se kadarkoli sliši pretakanje po teh ceveh?
#5
Ogrevanje je bilo včasih s pečmi v vsakem prostoru posebej, pred cca. 30 leti pa so naredili centralno (toplarna), ki pa je speljano po inštalacijskem jašku in nato v stanovanja. Cevi centralne so novejše, tako da ogrevanje to ni.
Pretakanja se ne sliši, je pa na podstrešju umivalnik z mrzlo vodo. Verjetno bo res vodovod. Hvala!
#6
Vseeno bi bilo dobro malo bolj raziskati ali so ti vodi dejansko v uporabi. Zadnja stvar ki jo želiš je puščanje prastare cevi v ravnokar obnovljenem stanovanju.


Skok na forum:
Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »