Gradnja in obnova > Napeljave
Vtičnica vrže ven glavno varovalko...

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vtičnica vrže ven glavno varovalko...
Če bi pozorno prebrali, bi videli, da sem na vse več ali manj odgovoril. Napačna vezava je težko problem, če nihče ni 3 leta nič spreminjal po tem, ko je električar vse skupaj napeljal. Torej še enkrat: TRI LETA JE DELALO, sesalec se mi ves čas polni na tej vtičnici. Nekega jutra 10 dni nazaj je pa vrglo ven FID stikalo v hiši in po 1 uri smo odkrili, da je kriva ta vtičnica oz. ko sem izštekal sesalec, ni več metalo ven. Sesalec oz. njegov napajalnik ni kriv, ker se mi zdaj v drugi sobi normalno polni, enako se zgodi, ko priključim fen ali karkoli drugega.

Kako je lahko napaka v inštalaciji, če nekaj 2 leti dela?

Še odgovori:

1. Kdaj nazadnje je vtičnica bila v uporabi in je bla izpravna?

10. dni nazaj, ves čas do takrat v uporabi, nekega jutra vrže ven FID in v vtičnico se ne sme nič več priključiti oz. priključi se lahko prižgati se ne sme.

2. Ali imate na istem tokokrogu (varovalki) še kakšne porabnike, vtičnice, ki so v redu?

Ja, zamrzovalno skrinjo, pa še par stvari, vse v redu.

3. Ali ste v zadnjem času po hiši kaj vrtali v zid?

Nič.

4. Ste vi ali kdo drugi kaj šarili po električni inštalaciji?

100% ne. Vrglo je ven eno jutro ob 8 zjutraj, nihče ni nič delal.

5. Ste mogoče na novo montirali kakšen bojler ali kaj podobnega?

Nobene nove naprave nimamo več mesecev, najmanj pa na tej varovalki.

Ja, električarja še ni bilo pri meni, ker nimajo časa. Upam, da pride prihodnji teden. Sem pač radoveden, kaj lahko povzroči tako okvaro, če nekaj prej deluje pa noben nič ne spreminja...

Žaliti pa sicer ni treba. Sem iz Ljubljane sicer.

mirator, tebi pa hvala za pojasnilo in shemo. Res nisem zamenjal nule in PE, ko sem menjal vtičnico, da ne bi naredil kakšne štale res, bom počakal strokovnjaka. Ali ne bi nedelovalo ves čas, če bi bilo narobe zvezano? Pa tudi tisti ki je montiral, je bil električar... nismo sami delali...

Sem pa nekaj opazil, na drugi strani zidu je razdelilna doza, kjer gredo potem kabli v to vtičnico. Je čudno da gresta tako moder kot rumen kabel skupaj, se združita, to mi ni všeč. Ampak tako je bilo že prej, ko je delalo. Kot razumem je to ničenje in ni najboljše, če kakšna naprava ne deluje ok te lahko strese.

Pač trudim se razumeti vse skupaj. Ponavadi se trudim stvari vsaj razumeti, tudi če sam ne popravim.
Lepo je, da se trudiš razumeti. Sam pa nikakor ne razumem, da osnov fizike in tehnike nisi osvojil v preteklih letih. Tako, da tisto o žalitvi vzemi nazaj. Glede štromarjev pa, če bi se dovolj potrudil, ne gledal na vsak cent, ga dobiš v prvem popoldnevu. Tudi z Gorenjske.
Ne vem česa tako nisem osvojil, če ne poiumenujem stikala pravilno.

Mojstra pa ne dobim, ker za 50 € ga ne bo oz. bo, ko se bo kaj mimo vozil, 200 € mi pa ne upa reči, da bo to stalo. In ja imaš prav, za dovolj visok znesek verjetno dobim takoj. Se pa tel. pogovor ne ustavi pri ceni, ampak pri času. In ne boš verjel, da razumem, da se nekomu, ki nekje dela nekaj drugega ne da ukvarjati z enim vtikačem, kjer niti on ni napeljeval in ne ve, kako je vse skupaj povezavo.
Pa smo že malo bližje. Poslikajte tisto dozo, ki jo omenjate, kako je zvezana in problematično vtičnico. Napaka je nekje vmes. Preverite linijo zidu med dozo in vtičnico, če je kaj privijačenega (kakšen vijak ali žebelj) na tej liniji. Možno je tudi da ste na tej liniji kdaj dalj časa nazaj prevrtali žice, pa je šele zdaj začelo prebijati. Osebno sem naletel na prevrtan kabel, kjer je prišlo do stika po več kot 10-tih letih, ko so začeli bolj intenzivno uporabljat vtičnico. Mogoče ste tudi vi v zadnjem času začeli bolj obremenjevati vtičnico, ki je bla prej uporabljana tu pa tam.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
dragoF : Bom poslikal in priložil. Med dozo in vtičnico ni nič (mislim nobenih žebljev ali česa podobnega), na eni strani stene je doza, na drugi pa vtičnica, je bila narejena na novo ta vtičnica 3 leta nazaj pri prenovi. Tam, kjer je zdaj doza, je bila pa prej vtičnica. To vtičnico je mojster potem spremenil v dozo in dal notri razdelilce in naredil dve novi vtičnici, ena je problematična, druga pa ni. Tako da ta del napeljave je sicer izpred 3 let. Star je edino kabel ki pride do te doze (prej vtičnice). Od nekdaj imam tu priključen sesalec, da se polni.

Torej prej je bilo:

Vtičnica

Sedaj:

Doza namesto stare vtičnice - iz te doze gredo kabli v 2 smeri:
a.) Prevrtano skozi zid na drugo stran kjer je problematična vtičnica na novo
b.) Poštemano po steni na drugo stran sobe, kjer je tudi vtičnica na novo, ta pa deluje.
Sedaj gredo pa meni lasje po koncu. Seveda je narobe, če sta v dozi združena nevtralni (nula) in zaščitni vodnik. V tem primeru je FID brez veze, ker ne ščiti nič. Zato je tudi vse lepo delovalo dokler ni prišlo do neke prenapetosti, ki je v delu med vtičnico in dozo, izgleda prebila izolacijo.
Toplo priporočam izvedbo meritev el. inštalacije, da boš vsaj vedel, kakšno zaščito imaš. V bistvu si imel srečo, da se ti je to zgodilo brez hujših posledic, zato to jemlji kot resno opozorilo. Vse se enkrat pač naredi prvič.
jerry, slik se ne vidi.

Torej če prav razumem prideta iz glavne omarice moder in rumen vodnik do doze posebej, tam sta povezana, in nato do vtičnice gresta spet posebej? Confused
Energetik81: Ne vem, kaj pride iz glavne omarice :-( V dozi je toliko kablov, da ne vem, kaj pride in kaj gre, ven pa ne bi vlekel razdelilcev, da kaj ne zamočim, bom počakal, da bo imel električar čas priti pogledati.

V enem tem podaljšku (spet ne vem strokovnega imena, dva vijaka ima da pač dva konca kabla povežeš skupaj) gre in rumen in moder kabel na drugi strani prideta pa ven (ali pa gresta noter, pravim da ne vem) dva modra. To gotovo ni ok. Delal je pa električar, ki je dell celo kopalnico, nisem sam delal tega. Očitno je prej delalo, kot ste napisali, zdaj pa nekje prebije.

Kako DI ne ščiti nič, očitno nekaj ščiti, če ga vrže ven, sicer bi imeli požar, se motim?
Citat:Kako DI ne ščiti nič, očitno nekaj ščiti, če ga vrže ven, sicer bi imeli požar, se motim?

Če ti je prej vse delovalo in imaš v dozi zvezano kot si opisal, potem se tudi okvarni tok vrača skozi FID po nuli. V tem primeru FID ne zazna nobene difirence in seveda ne odklopi. Ne morem pa vedeti kako imaš izvedeno celotno inštalacijo, zato ti tudi priporočam meritve.
Do sedaj smo se sicer osredotočili, da je napaka med nulo in zaščitnim vodnikom. Lahko pa je tudi preboj izolacije faznega vodnika, ki pride v dotik mogoče nekje z zidom, če je inštalacija izvedena direktno podometno. V tem primeru je okvarni tok (ki pa se pojavi samo, ko nek porabnik vklopiš s stikalom) premajhen, da bi izklopila ali pregorela varovalka, vendar dovolj velik da ga zazna FID.
Počakajmo, da pride električar, od tebe bi pa bilo fer, da sporočiš, kakšno napako je našel.
Hvala, seveda bom sporočil... ko pride električar, je obljubil sreda ali četrtek, danes je petek, ni nič poklical...

Skok na forum:

Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »