Gradnja in obnova > Napeljave
Vtičnica vrže ven glavno varovalko...

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vtičnica vrže ven glavno varovalko...
#1
Pozdrav vsem,

ne spoznam se nekaj hudo na elektriko, malo pa.

Ko sem bil odsoten je v hiši vrglo ven glavno varovalko. Ugotovil sem, poleg tega, da imam odmrznjeno skrinjo, da je napajalnik, ki je bil v eni vtičnici kriv, da se je to zgodilo. Mislil sem, da je pokvarjen napajalnik. Pa ni...

Zdaj se nekaj drugega vtaknil v isto vtičnico in je spet vrglo ven glavno varovalko. Torej je nekaj z vtičnico, samo kaj? Razumam, da je lahko v "šlusu", samo kako, da šele ko priključim porabnika?

Vsekakor me zanima dvoje:

1. Zakaj vrže ven glavno varovalko, namesto da bi skurilo mojo keramično varovalko, ki "varuje" dotično vtičnico? Po moji logiki bi morala pregoreti le-ta.

2. Kako naj zadevo popravim?

Hvala vsem za morebitne ideje

Jerry
#2
Električar je tvoj prijatelj.
#3
Glavna varovalka je najbrž FID stikalo, ki se izklopi, ko njegov nazivni diferenčni tok nekje steče v zemljo.

Uganka ostaja zakaj se to zgodi šele ko je nekaj vklopljeno v vtičnico.

Poskusi v vtičnico vtaknit nekaj, kar ima na začetku fizično stikalo. Npr. fen. Ali FID vrže ven takoj, ko se kabel všteka v vtičnico, ali šele ko se porabnik vključi?
#4
Ja, glavna varovalka je FID stikalo, ostale varovalke pa so stare, keramične. Čudno mi je, da ne vrže ven varovalke, ki je zadolžena za tokokrog te vtičnice, ampak glavno.

Bom poskusil jutri s fenom.
#5
FID NI glavna varovalka ... (ceprav ja, izklopi vse skupaj) Glede na napisano naj pogleda elektricar, kaj je na tem ...

Vrze pa ven FID zato, ker del toka, ki bi se moral vracati cez nulo, stece preko ozemljitve. (in ja, tok je lahko nizek, tako da niti slucajno ne rabi skuriti varovalke tokokroga)

Lp, G
#6
Ja pa če vrže ven fid je verjetni stik med nulo in zemljo pa sploh ni rečeno da je to na tem tokokrogu lahko je kjerkoli v instalaciji potrebno je odpret omarico i zmerit z instrumentom pa to naj naredi električar
Največji riziko v življenju je, če nikoli nič ne razkiraš
#7
Torej če prav razumem, čeprav imam samo na tem tokokrogu vtičnico, ki v trenutku izključi glavno FID stikalo, ni nujno da je problem v tej vtičnici niti v tem tokokrogu? Ker vse drugo dela, vse druge vtičnice v tem tokokrogu in tudi vse naprave, ki jih tu vtaknem, da izključijo FID, na vseh drugih vtičnicah delajo brez problema.
#8
Po mojem je tezava v vticnici, ni pa nujno. In to naj pogleda nekdo, ki ve, kaj gleda.
#9
Potem je očitno problem v tej vtičnici. Odpret in pogledat, kako je zvezano in kaj je narobe.

Glede na to, da si FID imenoval glavna varovalka, potem bolje da ti to pogleda električar.
#10
Kot prvo, sem poklical 4 električarje... Vsak mi nekaj "muti", nimajo časa, drug teden naj pokličem, če bodo imeli morda čas čez 14 dni, ko nek projekt končajo... saj so enaki kot drugi obrtniki. Za eno vtičnico popraviti se nikomur ne ljubi, mi je žal, a je tako. Že eno leto prosim vodovodarja, če bi mi svetoval in izpeljal menjavo zalogovnika, sem ga včeraj spomnil, je pozabil na vse skupaj, že tretjič. Premalo denarja. Saj razumem. Vožnje pa tudi ne moreš zaračunati 50 €.

Kakorkoli, samo v pojasnilo na komentar, da je električar moj prijatelj. Če bi imel prijatelja električarja, ne bi pisal na forum.

Ker menim, da vse kar veš, nekaj šteje, me tudi, če tega ne popravim sam, stvari pač zanimajo. Torej do zdaj sem ugotovil tole:

- Ko vštekam fen, zadeva ne vrže ven stikala
- Ko prižgem fen takoj vrže ven

Kar pomeni, da ne gre fizično za nek kratek stik, ko vštekam, ampak se nekaj narobe zgodi, ko prižgem napravo.

Zanima me, ali ta podatek kaj pomaga pri diagnosticiranju napake? Vtičnica ima normalno 230V, sem pomeril z inštrumentom.

Hvala vsem za konstruktivne odgovore.
#11
Da bi odpravil napako na vaši vtičnici, potrebujem približno 10 minut, če pa želim pridet do vas, porabim 2 ure najmanj. Če to pretvorimo v € vas tak poseg pride 50€. Po tem pa boste čez privatnike udrihali, kako vam je za 10 minut dela vzel 50€, tudi zato nobeden nima časa za vas. Govorim za Ljubljano, mogoče je v kakšni vasi potrebno manj časa do bi električar prišel do vas.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
#12
Kaj se zgodi, če v tisto vtičnico vtakneš n. pr. nočno lučko? Napiši.
#13
Glede na to da vrže ven ko vtičnico obremeniš je verjetno stik med nulo in zemljo, z preiskuševalcem poglej kje je faza nato pa izklopi fid in z instrumentom pomeri upornost med nulo in ozemlitvijo ne sme biti stika čeje ga je potrebno poiskat ker nula in ozemljitev za fidom morata bit strogo ločena

A si slučajno kaj šaril po vtičnici in narobe priklopil ozemljitev in nulo#14
Če napišeš od kod si, bo tudi nekoliko lažje Wink
#15
Citat:- Ko vštekam fen, zadeva ne vrže ven stikala

- Ko prižgem fen takoj vrže ven

Glede na citirane ugotovitve, predvidevam, da ti ne izklopi oz. pregori glavna varovalka ampak izklopi FID stikalo. Previdevam, da imaš šuko vtičnico in bi lahko bil vzrok zamenjana nula in ozemljitev na kontaktih vtičnice.
Izklopi varovalko, preveri s fazenpriferjem, da v vtičnici ni več napetosti. Izvleči vtičnico iz doze in zamenjaj vodnika nule in ozemljitve. Nato vse skupaj vrni v dozo in vklopi oz. privij varovalko. Če sem problem razumel pravilno, FID ne bi več smel izklapljati.
Je pa to vsekakor delo za nekoga, ki se nekoliko bolje spozna na električne inštalacije.


Skok na forum:
Zadnje novice

Izgradite hišo, kakršno si želite
22.05.2024 ob 06:49:08
Izgradite hišo, kakršno si želite
Inovativne rešitve, ki ne samo skrajšajo da skrajšajo čas gradnje in znižajo stroške, temveč... Beri dalje »
Strešna okna in senčila Tondach za popolno harmonijo doma
07.05.2024 ob 11:28:26
Strešna okna in senčila Tondach za popolno harmonijo doma
Eleganca in funkcionalnost na vaši strehi! V današnjem času, ko mnogi izmed nas velik del dneva preživimo v notranjih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »