zanima me naslednje ali lahko vežem dva ventilatorja na eno odvodno cev skozi streho? in sicer nekaj takega kot je na sliki. Eden ventilator bo nad wcji drugi pa nad tuš kabino gre se sicer za isti prostor. Ventilatorja sta https://www.vortice.com/en/residential-v...wall/11945 .
Slika vezave je v prilogi.
Strah imam, da bi se ob vklopu ventilatorja nad wcji smrad širil skozi drugega ven čeprav ima loputo.
Če bosta delovala oba hkrati in sta enakih moči, ne bo težav. Če bo pa deloval samo eden, pa bo prišlo vsaj do delnega kroženja slabega zraka. Razen, če bo v vsaki cevi nepovratna loputa.
Ne razumem, v čem je problem, če sta oba v istem prostoru? Oziroma zakaj sploh rabiš 2 v enem prostoru?
Samo plast armafleksa bo premalo, če bo večja dolžina cevi speljana po hladnem prostoru. Rabiš vsaj par cm izolacijsko oblogo.
Naredi tudi past za kondenz (T-komad pri ventilatorju).
10.11.2022 ob 16:27 (*Zadnja sprememba objave: 10.11.2022 ob 16:27 uporabnik krefi.)
spodaj prilagam sliko stanovanja kjer se vidi kopalnica in sicer kopalnica je malo pregrajena samo z stenami brez vrat ter wc pa tuš sta zamenjana. En ventilator sem hotel dati v predelu kjer je tuš za odvodavanje vlage ki nastane pri tuširanju drugega pa na kontra strani stene za odvajanje smradu. Ventilator lahko dam ali na strop ali na steno ker še ni v celoti zaključeno delo. Je pa potrebno dodati da na zunanjo steno ventilatorja nemoram dati saj je poševnina ker se gre za mansardno stanovanje. https://ibb.co/VmvjL91
Ne pretiravati z dvema ventilatorjema
Kopalnica ima 13,5m2, od tega je del poševnina: na oko torej 35m3 volumna.
Praktično vsak ventilator ti to spotoma prezrači.
Rajši več pozornosti na: izolacijo cevi, T kos za kondenz in odkod boš dovajal svež zrak.
10.11.2022 ob 21:32 (*Zadnja sprememba objave: 10.11.2022 ob 21:37 uporabnik krefi.)
hvala za odgovor kam torej dati ventilator če se odločim za enega ? ali v WC ali v tuš kjer je tudi strop najvišji? morda naredim tako kot je na spodnji sliki ventilator vežem na wc školjko ter ga postavim v tuš ?
dovod zraka mogoče strešno okno? ki ima opcijo da kroži zrak ?
11.11.2022 ob 09:11 (*Zadnja sprememba objave: 11.11.2022 ob 09:13 uporabnik Fantocci2.)
V kopalnici naj bo rahel podtlak, da smrad ne uhaja ven v hodnik. Torej en ventilator, dovod si bo že našel luknjice drugod, nimaš tako zadihtane hiše.
Lahko ga daš tudi na stikalo s timerjem. Običajno se bo malce prezračevalo na dimniški sistem, ko pa rabiš več, pritisneš stikalo.
Kopalniški radiator je aksialni, nizkotlačni, hitro je lahko hiša dovolj zadihtana, da nima več dobrega pretoka. Glede na to, da ima v strešnem oknu prezračevalno loputo, se lahko uporabi kar to.
Tudi jaz bi dal le enega in to nad WC-jem.
Za vlago od tuširanja sem pa pogruntal, da je vsaj v zimskem času precej bolje uporabiti kompresorski razvlažilnik. Ni prepiha, razvlaži kopalnico do konca, pa še malce jo ogreje.
Nam laufa 10L razvlažilec cel večer, ko je na sporedu tuširanje.